Με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Χάρη Στρατή, συνεχίστηκαν σήμερα οι αγορεύσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Κατά τον κ. Στρατή, το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων των χρυσαυγιτών «δεν ήταν άλλο παρά η αποκρουστική ναζιστική ιδεολογία, που στοχοποιεί ως εχθρούς τους κομμουνιστές, τους ταξικούς συνδικαλιστές, τους αντιφασίστες τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους μετανάστες». 

Ads

Κάνοντας μια αναδρομή στην πενταετή δίκη, σημείωσε ότι αποδείχτηκε: 

  • ότι πράγματι τελέστηκαν η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών κομμουνιστών του ΠΑΜΕ και η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίτ Eμπάρακ στo πλαίσιo της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων Αλλιεργατών
  • ότι οι πράξεις αυτές εκτελέσθηκαν από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς αυτουργούς και συνεργούς και
  • ότι οι ως άνω φυσικοί αυτουργοί δεν έδρασαν αυτόνομα ή αυτόβουλα αλλά οργανωμένα ως μέλη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ενεργώντας στα πλαίσια των εντολών της ηγεσίας της και της απαρέγκλιτης ιεραρχίας και πειθαρχίας της οργάνωσης.

Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «ήταν οργανωμένη από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, είχε ανθρωποκτόνο στόχο και σκοπό να πληγεί το σωματείο. «Το σωματείο του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος αγωνιζόταν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και για τον λόγο αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο των εργοδοτών, που όλα τα παραπάνω τα θεωρούν κόστος και ταυτίζονται στο σημείο αυτό με τη Χρυσή Αυγή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατής, αναφερόμενος στα συγκεκριμένα στοιχεία, ηχητικά και βίντεο που παρουσιάστηκαν στη δίκη αποδεικνύοντας ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη. 

Ads

Για την εγκληματική οργάνωση

Ο Χάρης Στρατής συνέχεια στοιχειοθετώντας την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. «Δρώσα σαν εγκληματική ναζιστική οργάνωση, με απαρέγκλιτη ιεραρχία και πειθαρχία των κατώτερων στους ανώτερους, είχε ως στόχο την επιβολή διά της βίας, το τσάκισμα των ιδεολογικών αντιπάλων, στους οποίους προεξέχοντες ήταν οι κομμουνιστές, αριστεροί, αντιφασίστες και γενικότερα προοδευτικοί άνθρωποι, η εκδίωξη όλων των αλλόφυλων μεταναστών, στα πλαίσια της ρατσιστικής της ιδεολογίας, η κυριαρχία στα πεζοδρόμια και η καλλιέργεια κλίματος φόβου».

«Εδώ να πω και κάτι για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού: ούτε ένα άτομο ούτε μία ιδεολογία θα την κρίνουμε με βάση την ιδέα που η ίδια έχει για τον εαυτό της, αλλά αντικειμενικά. Ο χαρακτηρισμός της ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικής απορρέει (αντικειμενικά) από το ίδιο το περιεχόμενό της (ναζιστικά σύμβολα, συνθήματα, χαιρετισμοί, παλαιότερα ή ακόμη και σύγχρονα κείμενα εξύμνησης του Χίτλερ, ρατσιστικός λόγος, μίσος για το διαφορετικό, μίσος για το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, αντικομμουνισμός, η καλλιέργεια τρομοκρατίας και εξόντωση των ως άνω αντιπάλων)», είπε επίσης και κατέληξε: «Η ιδεολογία αυτή, που επιδιώκει την επιβολή διά μέσω της φυσικής εξόντωσης των αντιπάλων, παραμένει αντιδραστική και αποκρουστική και είναι το κίνητρο όλων των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής».

Στη συνέχεια ο Χάρης Στρατής περιέγραψε αναλυτικά την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, την οποία χώρισε σε κατηγορίες:

  • Επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, θέατρα, συγκεντρώσεις κ.λπ. (Συνεργείο, Αντίπνοια, Κομοτηνή, Χυτήρι, Ρεσάλτο, Μπελβεντέρε)
  • Επιθέσεις σε αριστερούς, αντιφασίστες, μετανάστες κ.λπ. (στον Κουσουρή από τον Ανδρουτσόπουλο, στον μαθητή Φοίβο Δερμετζίδη, δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν, επίθεση κατά Τσιμπουκάκη στην Αγία Παρασκευή, στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, στον μαθητή Χρήστο Αντίοχο, κατά του Ζαμπέλη επειδή άκουγε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, επίθεση του Μπαντέμη σε αλλοδαπές γυναίκες)
  • Επιθέσεις σε λαϊκές αγορές (Ραφήνα, Ιστιαία, Μεσολόγγι)
  • Επιθέσεις σε αλλοδαπούς (εμπρησμός μπαρ Cointreau, πογκρόμ μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη)
  • Τρομοκρατία σε σπίτια ή καταστήματα (π.χ. Βαϊνιά Ιεράπετρας, Ομόνοια)
  • Επιθέσεις χωρίς ονοματεπώνυμο (εκατοντάδες επιθέσεις, ιδίως κατά αλλοδαπών, οι οποίες είτε αποδίδονται ευθέως στη Χρυσή Αυγή είτε, ακόμα και αν δεν αποδίδονται, προκύπτει η εμπλοκή της από τα εν γένει χαρακτηριστικά τους)

«Κρίνοντας το σύνολο των επιθέσεων η βία και οι επιθέσεις κατά ζωής και περιουσίας δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα κάποιων οπαδών ή μελών, ούτε καν ορισμένων τοπικών οργανώσεων που τάχα παραστράτησαν. Είναι για τη Χρυσή Αυγή τρόπος εκφοράς του πολιτικού της λόγου ως ναζιστικό κόμμα», υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Καταλήγοντας κάλεσε το δικαστήριο: 

«Ακούσατε τον πόνο, τον τρόμο, την οδύνη, των θυμάτων, των αδελφών και των μανάδων τους, τα κηρύγματα μίσους, και τις ναζιστικές κραυγές. Είδατε τις σβάστικες και τα όπλα, τα τάγματα εφόδου σε παράταξη, σε εκπαίδευση  και επί το έργον, είδατε εκατοντάδες επιθέσεις εκπορευόμενες από το κοινό κέντρο της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, είδατε ένα προς ένα τα στοιχεία του κατηγορητηρίου να παίρνανε από μπροστά σας, να αποκτούν σάρκα και οστά να αποδεικνύονται και αντίθετα να καταρρίπτονται οι συνεχώς εναλασσόμενοι και αντικρουόμενοι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί. Τους κρατάτε, είναι ενώπιόν σας, και εσείς ενώπιον της λειτουργικής και ιστορικής σας ευθύνης. Κρίνετέ τους».