Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τους τόνους νεκρών ψαριών στον Παγασητικό διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
Συγκεκριμένα το αντικείμενο της έρευνας είναι το εξής:
- Να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.
- Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.
- Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.
- Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).
«Τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με την θερμοκρασία των θαλασσών». Και όπως ανέφερε «κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».
Διαβάστε: Βόλος / Γιατί γέμισε νεκρά ψάρια ο Παγασητικός
Τα διεθνή ΜΜΕ για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό
Το θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ ανέδειξαν την καταστροφή με νεκρά ψάρια στο λιμάνι της πόλης.
«Οι ελληνικές αρχές άρχισαν να συλλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεχύθηκαν σε ένα τουριστικό λιμάνι στην κεντρική πόλη του Βόλου αυτή την εβδομάδα, αφού εκτοπίστηκαν από τα συνήθη ενδιαιτήματά τους στο γλυκό νερό κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου έτους» αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος το Γαλλικό Πρακτορείο αλλά και το Reuters.
«Τα επιπλέοντα κουφάρια δημιούργησαν μια ασημένια κουβέρτα στο λιμάνι και μια δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις αρχές, οι οποίες έσπευσαν να τα μαζέψουν πριν η δυσοσμία φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία» συνεχίζει το ρεπορτάζ.
«”Εκτείνεται σε χιλιόμετρα”, δήλωσε στο Reuters το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Στέλιος Λημνιός.
»”Δεν είναι μόνο κατά μήκος της ακτής, αλλά και στο κέντρο του Παγασητικού Κόλπου”, είπε, αναφερόμενος στην περιοχή ανοιχτά του Βόλου, της οποίας η ακτή είναι γεμάτη με εξοχικές κατοικίες.
»Την Τετάρτη, οι μηχανότρατες έσυραν δίχτυα για να συλλέξουν τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια πετάχτηκαν στο πίσω μέρος φορτηγών. Περισσότεροι από 40 τόνοι συλλέχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις αρχές.
»Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος δήλωσε ότι η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα πριν φτάσει στην πόλη του. Είπε ότι τα ψάρια που σαπίζουν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιβαλλοντική καταστροφή για άλλα είδη στην περιοχή.
»Η καταστροφή είναι η τελευταία επίπτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών και των ακανόνιστων βροχοπτώσεων που προκαλούν πυρκαγιές και πλημμύρες.
»Ο Δημοσθένης Μπακογιάννης, 33 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός παραλιακού εστιατορίου 10 χλμ. από τον Βόλο, λέει ότι ο κύκλος εργασιών του μειώθηκε κατά 80% αυτό το καλοκαίρι, καθώς λιγότεροι τουρίστες ήθελαν να το επισκεφθούν μετά τις πλημμύρες.
»”Το κλείσιμο του φράγματος τώρα δεν βοηθάει”, είπε. “Τώρα είναι πολύ αργά, η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει”.
»”Η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια θα είναι ο θάνατός μας”, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εστιατορίων και μπαρ. “Ποιος επισκέπτης θα έρθει στην πόλη μας μετά από αυτό;”».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >