Εσωτερική αναταραχή, πανικό και προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης, έχουν προκαλέσει δηλώσεις του κ. Γ. Σουρβίνου, μέλους του επταμελούς  ΔΣ του ΕΟΔΥ. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Σουρβίνος δήλωσε ότι οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν τον ιό, θέση που δεν στηρίζεται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και αντίθετα ανατρέπει όλη την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον τουρισμό.

Ads

Είναι γνωστό ότι οι ασυμπτωματικοί αλλά και οι προσυμπτωματικοί μεταδίδουν την νόσο και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. «Γιατί τσακίζουμε τότε τον τουρισμό με περιορισμούς;», σχολιάζει γνώστης των όσων συμβαίνουν στον ΕΟΔΥ. «Μήπως και μας έρθει κανένας διασωληνωμένος τουρίστας; Ο βαρέως πάσχων μάλλον θα κάτσει στο χωριό του, δεν θα πάρει το αεροπλάνο. Όλος ο κόσμος αγωνιά ακριβώς για τον ασυμπτωματικό».

Ο κ. Σουρβίνος, που είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!, έκανε την παραπάνω δήλωση με αφορμή την περίπτωση του 21χρονου Σουηδού στα Χανιά που βρέθηκε θετικός, προκαλώντας ανησυχία σε όλη την Κρήτη. Η δήλωση έγινε στον ΣΚΑΙ, στην εκπομπή της κυρίας Αντωνοπούλου, συζύγου του κ. Αρκουμανέα, προέδρου του ΕΟΔΥ. «Ίσως να ήθελε να είναι αρεστός στο ‘αφεντικο’», λένε πηγές μέσα στον ΕΟΔΥ. «Να δείξει δηλαδή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα Χανιά και στην Κρήτη, αφού ως ασυμπτωματικός δεν θα έχει κολλήσει κανένα. Είναι φοβερό πως σοβαροί, υποτίθεται, επιστήμονες κάτω από την πίεση της εξουσίας, ιχνηλατώντας τα εκάστοτε “θέλω της” διολισθαίνουν σε σκοτεινές ατραπούς. Λάθη που στοιχίζουν ζωές!».

«Επίσης τι σημαίνει αυτό το ‘διήνυσε κανονικά’ την καραντίνα;», σχολιάζει ο παρατηρητής των εξελίξεων στον ΕΟΔΥ τις δηλώσεις Σουρβίνου για τον 21χρονο Σουηδό. «Ποινή στον Κορυδαλλό είναι να συμπληρωθεί με την παρέλευση του χρόνου; Αν δεν αρνητικοποιηθεί ο πάσχων, με την δεύτερη, με την τρίτη, με την δεκάτη τρίτη, παραμένει μέσα ακριβώς γιατί θεωρείται ότι μεταδίδει ακόμη».

Ads

«Όταν κάτι δηλώνεται από μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ αποτελεί κατευθυντήρια οδηγία και προκαλεί σύγχυση στον κόσμο», υποστηρίζουν επιστήμονες που παρακολουθούν από κοντά και σε καθημερινή βάση τις κωμικοτραγικές καταστάσεις μέσα στον Οργανισμό. «Εγκληματικό λάθος είναι επομένως ο πραγματικός όρος που αναλογεί. Και οδηγεί τους πολίτες σε επικίνδυνες συμπεριφορές μη συμμόρφωσης, απέναντι σε μια μεγάλη απειλή δημόσιας υγείας. Η λάθος ενημέρωση εκθέτει σε κίνδυνο ζωής τους πολίτες και τιμωρείται από το νόμο σε κακουργηματικό βαθμό».

Οι δηλώσεις Σουρβίνου προκάλεσαν σάλο στον ΕΟΔΥ και το υπουργείο. Προκειμένου να μαζευτούν τα πράγματα, ο κ. Σουρβίνος ήταν καλεσμένος νωρίς νωρίς την επομένη μέρα πάλι στον ΣΚΑΙ. «Πέρασε από το Εφετείο», λένε ειρωνικά γνώστες της υπόθεσης. Το κανάλι σκηνοθέτησε εκπομπή στις 7.20 πμ της επομένης, είχε πάλι καλεσμένο τον ίδιο και χωρίς καμία αναφορά στη δήλωση της προηγούμενης ημέρας, χωρίς κάποια συγγνώμη για τη λάθος πληροφόρηση ώστε να προστατευθεί το κοινό, επαναλαμβάνεται η ίδια ερώτηση. Δίνεται αυτή την φορά η σωστή αλλά τελείως αντίθετη απάντηση, επιδεινώνοντας έτσι την σύγχυση όσων βλέπουν ΣΚΑΙ καθημερινά. Ακολουθούν τα 2 βίντεο.  Η αρχική δήλωση στο 2.30 περίπου του πρώτου βίντεο. Η σκηνοθετημένη διόρθωση στο τέλος του δεύτερου.

Είναι απορίας άξιο γιατί μετά από όλα αυτά συνεχίζει το ΔΣ του ΕΟΔΥ να λειτουργεί με αυτή τη σύνθεση, με μόνο πέντε από τα επτά διορισμένα μέλη και χωρίς τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο καθηγητή επιδημιολόγο Παναγιωτάκο (Πρύτανη του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου). Αξιοσημείωτο είναι ότι τελείωσε και η παράταση της λειτουργίας του ΔΣ, που είχε κυρωθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
 
«Αν κάτι εμποδίζει να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία ορισμού και αντικατάστασης των μελών της ηγεσίας του, είναι ότι η παρεούλα που διοικεί τηρεί το νόμο της ομερτά, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για αδιαφανείς προσλήψεις και σκοτεινές προμήθειες», σημειώνουν πηγές στον ΕΟΔΥ.  «Για παράδειγμα, η  αγορά συσκευών για θερμομέτρηση κόστισε περίπου 700 χιλιάδες ευρώ, αλλά θερμομέτρηση δεν γίνεται παρά περιστασιακά, αν γίνεται. Και κανείς δεν ξέρει και δεν επεξεργάζεται τα όποια αποτελέσματα».