Πρόταση για γενικό lockdown 15 ημερών μέσα στον Νοέμβριο βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των επιλογών της κυβέρνησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs.gr.

Ads

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την πορεία της πανδημίας, την Τρίτη, και με φόντο την ανακοίνωση των 1.259 κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, υπήρξε η εισήγηση από την πλευρά των επιστημόνων για γενικό lockdown από τις 7 έως τις 25 Νοεμβρίου. Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και εξετάζεται σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα. Μάλιστα το σενάριο ενός καθολικού lockdown ενισχύεται σημαντικά μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ της Τετάρτης με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 1.500 και τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. 

Υπενθυμίζεται, ότι ακριβώς στις 7 Νοεμβρίου λήγει η 15θήμερη ισχύς των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του στις 22 Οκτωβρίου, με έναρξη από το περασμένο Σάββατο, με την καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα (00:30), στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου 3 και 4, μεταξύ αυτών και στην Αττική.

Πάντως μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιδημιολόγοι ζητούν την επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων άμεσα, πριν την επιβολή του καθολικού lockdown. Τα εν λόγω μέτρα φαίνεται πως είναι: 

Ads
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας είτε από τις 21:00, είτε από τις 22:00
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού
  • Για τις ευπαθείς ομάδες υπάρχει εισήγηση για απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή επανεμφάνισή του μετά από πολύ καιρό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown, σημειώνοντας πως «το έχουμε ως την τελευταία των τελευταίων επιλογή». «Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και ορισμένα νέα μέτρα παραπάνω σε κάποιες περιοχές, προκειμένου να αποφύγουμε το lockdown, να συνεχιστεί η ζωή και από την άλλη να μπορέσουμε να καταστείλουμε τη διασπορά», είπε και πρόσθεσε:

«Και αυτό είναι κρίσιμο για μεγάλες περιοχές, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. Ώστε να έχουμε το lockdown ως την τελευταία των τελευταίων επιλογή, είναι βάναυσο, είναι βάρβαρο και με συνέπειες που δεν τις υπολογίζουμε».