Από τότε που αποσύρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας από το προσκήνιο, έγινε σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά στην επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την επιτροπή των επιστημόνων που έχει την ευθύνη να εισηγείται στην κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ads

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, τον καιρό της καραντίνας, είχε προβληθεί ως «μύθος», ως το πρόσωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη και καθησυχάζει τους συλλογικούς φόβους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε τη δημοτικότητά του όσο μπορούσε περισσότερο. Μέχρι και διαρροές ότι θα γίνει υπουργός στον ανασχηματισμό γίνονταν.

Αντί γι’ αυτό, παρακολουθούσαμε την απόσυρση του Σωτήρη Τσιόδρα που τον παρακάλεσαν να εμφανιστεί ξανά στην επίσημη ενημέρωση δίπλα στον Ν. Χαρδαλιά τον Αύγουστο, αλλά και πάλι τον χάσαμε μετά, μέχρι που έκανε έκτακτη εμφάνιση την Τρίτη το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του το ζήτησε προσωπικά ο πρωθυπουργός από το πρωί, όταν έγινε γνωστό ότι τα κρούσματα ξέφυγαν. Δεν είχε δεχτεί μέχρι τη σύσκεψη της επιτροπής αργά το μεσημέρι, όταν του το ζήτησαν και οι συνάδελφοί του, εκτιμώντας ότι με την εμφάνισή του θα αλλάξει το κλίμα και θα επικοινωνηθούν καλύτερα τα μέτρα.

Ads

Ο ίδιος εμφανίστηκε με αναφορές στην «ανδρειοσύνη» που «μας θυμίζει η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου», καλώντας τους πολίτες να δείξουν τη γενναιότητα που έδειξαν οι πρόγονοί μας. Μίλησε για τη «γλώσσα της καρδιάς», διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θέλει την αποφυγή του lockdown και αναφέρθηκε στην «προσωπική επιλογή του καθένα», ζητώντας «να μιλήσει η φωνή της συνείδησης».

Η επανεμφάνιση του Σ. Τσιόδρα έγινε την πιο κρίσιμη μέρα: Από το πρωί δημοσιοποιήθηκε ότι τα κρούσματα θα σπάσουν το ψυχολογικό όριο των χιλίων. Και για πρώτη φορά μέλος της επιτροπής βγήκε να αποκαλύψει δημόσια ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει όσα εισηγούνται οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής, επέλεξε τον ΣΚΑΪ για να ανακοινώσει ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.

Μέχρι τότε υπήρχε το απόλυτο κομφούζιο των διαρροών: Θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για τους άνω των 65, η μετακίνηση από νομό σε νομό ή και τα δύο μαζί; 

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων φέρεται να έχει διαφωνήσει με βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης μετά το lockdown όπως:

  • η αύξηση της πληρότητας στα πλοία το καλοκαίρι,
  • το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ ούτε καν για όσους έρχονταν από περιοχές υψηλού κινδύνου,
  • η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από τις αρχές του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή είχε εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα εδώ και δεκαπέντε μέρες και δεν εισακούστηκε. Είχε επίσης εισηγηθεί διεύρυνση της τηλεεργασίας, μεγαλύτερους περιορισμούς στην εστίαση, αυστηρότερους ελέγχους για τη χρήση μάσκας.

Το tvxs είχε γράψει πολύ έγκαιρα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν γενικό lockdown για τον Δεκέμβριο γιατί τότε εκτιμούσαν ότι τα κρούσματα θα έχουν ξεπεράσει τις 2.000 ημερησίως.

Η κατάσταση όμως πήγαινε άσχημα και γι’ αυτό άρχισε να εξετάζεται εισήγηση της επιτροπής για lockdown κατά το μοντέλο του Παρισιού. Αλλά οι πιέσεις από παραγωγικούς φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν προκαλέσει καθυστέρηση σε αποφάσεις που κάποια στιγμή θα γίνουν αναπόφευκτες, έχουν φέρει μεγάλη νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου που διαψεύδει συνεχώς τα μέτρα που θα ληφθούν μέχρι τη στιγμή που λαμβάνονται, ενώ γίνεται όλο και πιο φανερό ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται και ο έλεγχος χάνεται.

Ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν στα ΜΜΕ, λένε την άποψή τους υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων, ενώ η κυβέρνηση τα φορτώνει όλα στην «ατομική ευθύνη». Κάτι σαν το «είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές» που είπε ο Σ. Τσιόδρας.