Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για τα ελληνοτουρκικά μετά την τουρκική navtex για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Ads

Στην σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα μετείχαν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θοδωρής Δρίτσας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης. 

Επί τάπητος στη σύσκεψη τέθηκαν η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η γειτονική χώρα για έρευνες του URUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να σημείωσε στους συνεργάτες του ότι «μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε σχόλιο του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης και ως προς τα ελληνοτουρκικά. «Ως προς την Τουρκία, η αφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέδειξε περίτρανα την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά και το κόστος που έχει η έλλειψη εθνικής στρατηγικής», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Αντί, επιτέλους, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, να αξιοποιήσει δυναμικά το πλαίσιο που ανοίγεται από τη Γερμανική προεδρία και να θέσει το θέμα της προοπτικής των ευρωτουρκικών σχέσεων και των κυρώσεων, καταντά κομπάρσος των διπλωματικών εξελίξεων. Όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων, και μάλιστα ισχυρών, όπως διατυμπάνιζε εδώ και έναν μήνα, αλλά το θέμα δεν συζητείται καν στην Σύνοδο. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να παρακαλάει τους εταίρους μας να συζητηθεί σε κάποια επόμενη Σύνοδο. Αποδεικνύεται έτσι ότι στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προετοιμάσει το έδαφος όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, να μην το πληρώσουμε ακριβότερα στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.