Με επίθεση απάντησε στην επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, μιλώντας Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό.

Ads

Δείτε την ομιλία του Αλέξης Τσίπρα στη Βουλή:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=weDzQZKOs0o]

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=AIrgIgIuYhw]

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και όλων των δυνάμεων που συγκρότησαν το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη». «Η στρατηγική τους είναι να λένε ότι οδηγούμε στα βράχια τη χώρα από τη μια και ότι υποχωρούμε στις απαιτήσεις των δανειστών από την άλλη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Η αντιπολίτευση στερείται προτάσεων, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως επι δεκαετίες τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν και η αντιπολίτευση λέει το μύθο ότι το ασφαλιστικό εξόκειλε από μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μητσοτάκης: Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο Τσίπρας [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις «ψήφισαν και με τα δύο χέρια» μέτρα λιτότητας, παραθέτοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία της κυβέρνησης Σαμαρά. «Σε ποια χώρα ζούσατε εσείς από το 2010 έως το 2015; Σε ποιες κυβερνήσεις ήσασταν υπουργοί; Σε κυβερνήσεις του βουνού;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και ρώτησε τα στελέχη της πώς τολμούν να υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που οδήγησε την ελληνική οικονομία στην καταστροφή.

Όπως είπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει όλα όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υπογράψει. «Οι δεσμεύσεις που είχατε αναλάβει ήταν οδυνηρές, με χειρότερη από όλες τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα εξαφάνιζε το σύνολο των συντάξεων», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τώρα βρεθήκαμε εμείς να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά που εσείς ανάψατε», υπογράμμισε.

«Ζητώντας εκλογές χωρίς εναλλακτική πρόταση ο καθένας από εμάς μπορεί να καταλάβει τον λόγο που τις ζητάτε», είπε ο κ. Τσίπρας. «Μάλλον έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας που έχουν διώξεις κάποιοι καναλάρχες που βλέπουν το σύστημα διαπλοκής να καταστρέφεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός.  «Θα σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής και θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο στα πόδια της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας το ασφαλιστικό χρειάζεται μία βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση απέναντι στις οριζόντιες περικοπές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φτωχοποιώντας τους συνταξιούχους.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό που η κυβέρνηση κατέθεσε, είπε ότι για το 92,5% των συνταξιούχων δεν κόβεται ούτε ευρώ από τις συντάξεις τους και ότι αυτό είναι η διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ασφαλιστική μεταρρύθμιση χαρακτηρίζεται από κοινωνική δικαιοσύνη, μέσα σε ένα σκληρό μέτωπο λιτότητας που επιβλήθηκε λόγω των χειρισμών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το νέο ασφαλιστικό διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έρχεται να υπηρετήσει την προοδευτικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 98% των φορολογούμενων θα επιβαρυνθεί ελάχιστα ως καθόλου για τη νέα μεταρρύθμιση.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, την ημέρα μετά την αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «κοιτάμε μπροστά». Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε δυο ανοιχτά μέτωπα, είπε ο πρωθυπουργός: ένα αυτό της διαπραγμάτευσης, και ένα δεύτερο αυτό της ανάπτυξης. Όπως είπε μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι να υιοθετήσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ που προϋποθέτει σύνθλιψη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, αλλά ένα σχέδιο για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

«Στόχος μας είναι να κοιτάξουμε στο αύριο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο αύριο της μετα-μνημονιακής Ελλάδας που απαιτεί μεγάλες τομές. Στις σημερινές συνθήκες αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να οραματίζεσαι μια ιδεατή κοινωνία, αλλά να ματώνεις για να διαμορφώνεις τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους πολλούς, είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αναλύσεις διεθνών αναλυτών που παρομοιάζουν την ελληνική οικονομία με ελατήριο, που μετά από χρόνια συμπίεσης είναι έτοιμη να εκτιναχθεί. Όπως είπε αυτό περνάει μέσα από το ζήτημα του χρέους. «Το αυριανό Eurogroup είναι μία σημαντική μέρα καθώς μετά από πολλές συνεδριάσεις περί λιτότητας, αυτό που επί χρόνια ήταν μία υπόσχεση, η ελάφρυνση του χρέους, μπαίνει στην επίσημη ατζέντα συζήτησης», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είναι ευτύχημα ότι η συζήτηση ξεκινά με μια κυβέρνηση που δεν υποστηρίζει όπως η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ότι το χρέος είναι βιώσιμο», σημείωσε ο ίδιος και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιδείξει τόλμη και αποφασιστηκότητα, ώστε να ξεκινήσει μία νέα πορεία για την Ευρώπη.

«Ξεκινάμε όλοι μαζί τον αγώνα να στήσουμε σε στέρεες βάσεις το αύριο της Ελλάδας. Έρχονται καλύτερες μέρες και τις αξίζει και ο τόπος και ο λαός μας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.