Νέα σοβαρά εμπόδια έρχεται να θέσει με υπουργική του απόφαση ο Μάκης Βορίδης απέναντι στη μεγάλη πλειονότητα των αλλοδαπών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση.
Συγκεκριμένα, με τη νέα διάταξη ο υπουργός Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τα «τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη του αλλοδαπού που αιτείται την ελληνική ιθαγένεια» προβλέπει «ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας».
Επαρκές θεωρείται το ετήσιο εισόδημα υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, περίπου 7.800 ευρώ στη σημερινή αγορά εργασίας, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος οικογένειας, με εξαίρεση τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία πάνω από 67%, που μπορούν να δηλώνουν εισόδημα προερχόμενο από προνοιακά επιδόματα.
Η υποχρέωση σταθερού εισοδήματος αφορά περίοδο από τρία ως επτά έτη, ανάλογα με το καθεστώς του ενδιαφερόμενου. Συγκεκριμένα: «Για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν 3 έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής (πολίτες Ε.Ε., σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με τέκνο) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα 3 αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 7 έτη (πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής, όσοι είναι με άδεια ανθρωπιστικών λόγων, επί μακρόν διαμένοντος, δεύτερης γενιάς, δεκαετίας, μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 12 έτη (όσοι κατέχουν λοιπούς τύπους αδειών διαμονής) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως(…)».
«Ξηλώνεται» το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου
Υπενθυμίζεται πως μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε έρθει στη Βουλή από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, νομοσχέδιο για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Το εν λόγω νομοθέτημα είχε υποστεί σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις σε καίρια σημεία του, ύστερα από αντιδράσεις των φορέων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εισηγήτριας της Ν.Δ.,
Αρχικά το νομοσχέδιο όριζε ότι δικαίωμα στην πολιτογράφηση έχουν μόνο όσοι έχουν σταθερή εργασία και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ίσο με τις ετήσιες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Μπροστά στις αντιδράσεις ότι τίθενται εισοδηματικά και ταξικά κριτήρια εκτός πραγματικότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος κατήργησε τη διάταξη. «Ρυθμίζουμε με μέτρο και λογική ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί και θα καθιστούσε απαγορευτικό για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν Ελληνες […]» είχε δηλώσει.
Αυτές τις βελτιώσεις του προκατόχου του έρχεται να ξηλώσει πλέον ο Μάκης Βορίδης.
Αξίζει να σημειωθεί πως με τροπολογία στις 14 Ιανουαρίου ο υπουργός κατήργησε νομοτεχνική βελτίωση του κ. Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από τις γραπτές εξετάσεις πολιτογράφησης όσοι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τρεις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν πτυχίο ή ανώτερο δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης. Η απόφαση Βορίδη κάνει πολύ πιο αυστηρό το κριτήριο, ζητώντας επιτυχή παρακολούθηση και των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή επιτυχή παρακολούθηση του Δημοτικού και του Γυμνασίου, όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη του νομοσχεδίου που καταργήθηκε.
Οι εξετάσεις για την πολιτογράφηση αποτελούν το τρίτο εμπόδιο που βάζει το υπουργείο Εσωτερικών στους ενδιαφερόμενους. Οπως είναι γνωστό, στις ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων περιλαμβάνονται πολλές που απαιτούν γνώσεις υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης και δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν από τους περισσότερους Ελληνες, ενώ προάγουν τη στείρα απομνημόνευση και δεν αποδεικνύουν την πραγματική ένταξη των ενδιαφερόμενων στην ελληνική κοινωνία.
Χριστόπουλος: Σε γραμμή «Έλληνες γεννιέστε, δεν γίνεστε» ο Βορίδης
Σφοδρή κριτική στις προβλέψεις της νέα νομοθετικής ρύθμισης ασκεί μέσω ανάρτησής του στο facebook ο καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Χριστόπουλος, σημειώνοντας ότι επί της ουσίας «ο νομοθέτης ζητάει από έναν αλλοδαπό να μην έχει περιέλθει ΠΟΤΕ σε καθεστώς ανεργίας την τελευταία εφταετία προκειμένου να μπορεί να είναι εκλόγιμος προς πολιτογράφηση».
Συνεχίζοντας σε ό,τι αφορά με την πρόβλεψη για «επαρκές εισόδημα κατά την τελευταία πενταετία» επισημαίνει πως « εδώ η κυνική φαντασία του νομοθέτη ξεπερνάει κάθε όριο: ένα κράτος το οποίο δηλώνει χωρίς ενδοιασμό ότι ακόμη δεν έχει εξετάσει αιτήσεις πολιτογράφησης που ανατρέχουν σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 11 ετών πίσω (πριν το 2010 δηλαδή) μετακυλίει τις υποχρεώσεις των ανθρώπων αυτών μια δεκαπενταετία μετά σαν να μην έγινε τίποτε. Κράτος δικαίου με τα όλα του!» αναφέρει με νόημα ο κύριος Χριστόπουλος.
«Σαν να λέει δηλαδή:” εντάξει δε με νοιάζει τι κάνατε τότε που νομίμως υποβάλλετε αίτηση αν είστε εδώ από το 1995. Δεν φταίω εγώ που δεν έκανα τίποτε όλα αυτά τα χρόνια. Ξένοι είστε εξάλλου, ξένοι θα μείνετε. Αυτό που με νοιάζει 20 χρόνια μετά, σαν δεήσω να εξετάσω την αίτησή σας, είναι να έχετε αυτά που εγώ ζητάω τώρα, ειδάλλως κόβεστε πριν ξεκινήσετε. Έλληνες γεννιέστε, δεν γίνεστε.” Έτσι θα το έλεγε εξάλλου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Αλλιώς το λέει ο Μάκης Βορίδης» καταλήγει.
Αναλυτικά, η ανάρτηση του Δημήτρη Χριστόπουλου
Οργανώσεις για ανθρώπινα δικαιώματα: Ξεπερνάει και το πιο κακό σενάριο
«Μήπως τελικά, το Υπουργείο Εσωτερικών, δια της πλαγίας οδού, επιδιώκει την επί της ουσίας κατάργηση της πολιτογράφησης;» διερωτάται η οργάνωση Generation 2.0 RED.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις «ξεπέρασαν το πιο κακό σενάριο» και κάνει λόγο για απόφαση «τουλάχιστον κυνική και εξοργιστική». Η οργάνωση υπενθυμίζει την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την ανεργία στους υπηκόους τρίτων χωρών να εκτοξεύεται στο 28,2%, 13 μονάδες πάνω από την ανεργία των Ελλήνων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οπως μάλιστα είχε επισημάνει στην κοινοβουλευτική επιτροπή τον Οκτώβριο η Υπατη Αρμοστεία, το 40% όλων των δηλώσεων εισοδήματος το 2018 δεν κατάφερε να πιάσει το κριτήριο του εισοδήματος ανειδίκευτου εργάτη.
Η Generation 2.0 RED υπογραμμίζει ότι η απόφαση δεν αποκλείει μόνο όσους επιθυμούν να ζητήσουν πολιτογράφηση στο μέλλον, αλλά και τη μεγάλη πλειονότητα όσων έκαναν αίτηση στο παρελθόν πληρώνοντας παράβολο 550 ή 700 ευρώ, καθώς θα κριθούν με το νέο σύστημα.
«Φαίνεται πως οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν τον προηγούμενο Οκτώβριο ήταν μόνο «για τα μάτια του κόσμου», αφού όλες καταργήθηκαν πριν καν εφαρμοστεί το νέο σύστημα. Ετσι, αυτό που πλέον έχουμε είναι ένα σύστημα πολιτογράφησης που μετράει μέχρι τώρα μόνο προσκόμματα. […] Μήπως τελικά το υπουργείο Εσωτερικών, διά της πλαγίας οδού, επιδιώκει την επί της ουσίας κατάργηση της πολιτογράφησης;» επσιημαίνει η οργάνωση.
Αλέξης Χαρίτσης – Κώστας Ζαχαριάδης: «Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το δικαίωμα πολιτογράφησης δεν πρέπει να υφίσταται»
«Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το δικαίωμα πολιτογράφησης δεν πρέπει να υφίσταται. Ας έχουν την παρρησία να ανακοινώσουν την συνολική κατάργησή του παρά να εμπαίζουν με αυτό τον τρόπο ανθρώπους οι οποίοι ταλαιπωρούνται ακόμα και για περισσότερο από 10 χρόνια για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας», αναφέρουν από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και Κώστας Ζαχαριάδης, με κοινή τους δήλωση, επισημαίνοντας ότι, με την εν λόγω υπουργική απόφαση «γίνεται απαγορευτικό το δικαίωμα για αίτηση πολιτογράφησης για την πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων».
«Η εν λόγω απόφαση βάζει ως προαπαιτούμενο τη δήλωση επαρκούς εισοδήματος, ακόμα για 7 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Ουσιαστικά το Υπουργείο ζητά ο αιτών ελληνική ιθαγένεια να μην έχει μείνει άνεργος καθόλου για αυτό το διάστημα, την στιγμή που ο δείκτης ανεργίας στη χώρα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ειδικά για μετανάστες ο δείκτης αυτός εκτοξεύεται στο 28,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάρτιος 2021)», συμπληρώνουν και συνεχίζουν: «Η πρόταξη αυστηρών οικονομικών κριτηρίων σε συνδυασμό με την νέα τράπεζα θεμάτων που δημιούργησε η Κυβέρνηση, με θέματα στα οποία ακόμα και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν, δημιουργεί ένα πλήρως αποτρεπτικό πλαίσιο για τους μετανάστες που μετά από πολυετή παραμονή έχουν αναπτύξει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια».
«Πρόκειται για μία ακόμα απόφαση που καθιστά σαφές ότι για τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η ιθαγένεια βασίζεται στην “καθαρότητα” του αίματος. Πολύ μακριά δηλαδή από την ευρωπαϊκή αντίληψη για ένταξη και κοινή συμβίωση», τονίζουν, στην κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >