Σε ηφαίστειο που «βράζει» και που το Μαξίμου κάνει ό,τι μπορεί για να μην εκραγεί παραπέμπει η κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία της κυβέρνησης, στην υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθη, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και έχει οδηγήσει σε έξοδο από το κόμμα, τον ευρωβουλευτή, Θ. Ζαγοράκη.

Ads

Σύμφωνα με κάποιες πηγές έχει σταλεί σαφές μήνυμα από το Μαξίμου προς τους βουλευτές της ΝΔ πως η τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί, με το επιχείρημα ότι ανεξάρτητα από τις δυσαρεστημένες ομάδες και τους οπαδούς τους, η κυβέρνηση είναι υπεράνω όλων. Στο φόντο της εξόδου Ζαγοράκη, το μήνυμα αυτό, αν και καλυπτόμενο κάτω από τον κομματικό «πατριωτισμό», μπορεί να ερμηνευθεί και ως λανθάνουσα προειδοποίηση για διαγραφές για τους βουλευτές που βγουν εκτός γραμμής.

Πάντως, άλλες πηγές, όπως η ΕΡΤ, αναφέρουν πως δεν έχει τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Η κυβέρνηση κατάφερε με μια παρέμβαση σκάνδαλο να εξοργίσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθη, που ερευνήθηκε ύστερα από καταγγελία του Ολυμπιακού. Πρώτα η εισήγηση της Επαγγελματικής Επιτροπής Αθλητισμού για αποκλεισμό των δύο ομάδων από το πρωτάθλημα και στη συνέχεια η καταστρατήγηση του αυτοδιοίκητου, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω νομοθετήματος – εξπρές, εντός 24 ωρών (!), ώστε να αλλάξουν οι ποινές και οι ομάδες να τιμωρούνται μόνο με αφαίρεση βαθμών, τινάζουν στον αέρα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη με ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Τσακαλώτος:  Που είναι ο κ. Αυγενάκης; Έχει φύγει από τη χώρα;

Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ζήτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε: «Το δικό μας ένστικτο είναι να ακολουθήσουμε το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ και να αποχωρήσουμε, γιατί δεν είμαστε μόνο ενάντια σε αυτήν την τροπολογία, αλλά είμαστε ενάντια σε όλη τη διαχείριση σας που μας έχει φτάσει στα φαινόμενα που περιέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού. Αλλά, θέλουμε να το ψηφίσετε, ένας-ένας, μια-μια με ονομαστική ψηφοφορία και γι’ αυτό την καταθέσαμε. Θέλουμε όλοι οι βουλευτές, αφού φτιάξατε αυτό το μπάχαλο, να πάρετε και την ευθύνη, ένας- ένας, μια-μια».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε με σκωπτική διάθεση στην απουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη από την συζήτηση. «Ένα φάντασμα πλανάται –αν όχι πάνω από την Ευρώπη- τουλάχιστον πάνω από την Ελλάδα. Που είναι ο κ. Αυγενάκης; Είναι στη Βουλή; Είναι σε ένα μπαρ και πίνει ουίσκι; Έχει φύγει από τη χώρα; Μπορούμε να τον έχουμε εδώ; Η κ. Μενδώνη μας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα διχασμού του ελληνικού λαού».

Ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε μάλιστα: «Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Αυγενάκης έβαλε δύο δικούς του ανθρώπους στην Επιτροπή; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι αφού τους έβαλε μετά είπε ότι δεν του πολυαρέσει το Πόρισμα; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι για να διορθώσετε αυτά τα δυο λάθη φέρνετε μια τροπολογία που ουσιαστικά παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, με αναδρομική ισχύ και μάλιστα ενόσω βρίσκεται υπό εκδίκαση η υπόθεση;».

Για να προσθέσει: «Αφού μιλάμε για το ποδόσφαιρο πρέπει να ξέρετε ότι τον διαιτητή που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο λάθος τον βρίζουνε οι πάντες. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το διχασμό μιας και συνέβη με τις δικές σας πρακτικές και παρεμβάσεις. Θα μπορούσατε, αν δε σας άρεσε η Επιτροπή, να εφαρμόσετε το Νόμο Βασιλειάδη και να είχατε ορίσει μια άλλη Επιτροπή που να είχε την κάλυψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Δε σας αρέσει η Βουλή, δε σας αρέσει η λογοδοσία και γι’ αυτό φτάσατε εδώ».

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού βρέθηκε τελικά σήμερα το πρωί στη Βουλή για συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,  οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έθεσαν με ένταση το θέμα της επίμαχης τροπολογίας και ζήτησαν εξηγήσεις, ο κ. Αυγενάκης μίλησε για οτιδήποτε άλλο εκτός του θέματος που από χθες προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Η μόνη αναφορά που έκανε ήταν στην αντικατάσταση δύο μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού χωρίς γνωμοδότηση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ανέφερε ότι ο νόμος Βασιλειάδη δεν ισχύει ακόμα, καθώς δεν έχουν υπογραφεί τα προεδρικά διατάγματα, και κατά συνέπεια ισχύει ο παλιότερος νόμος όπου δεν απαιτείτο η έγκριση της επιτροπής της Βουλής.

Από την ονομαστική ψηφοφορία θα απέχουν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Ζωντανή μετάδοση από τη Βουλή

Τα μέλη της Επιτροπής που εισηγήθηκαν την καταδίκη και τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης είχαν οριστεί από την ίδια την κυβέρνηση και με υπογραφή Λευτέρη Αυγενάκη και μάλιστα την τελευταία στιγμή με αντικατάσταση των προηγούμενων μελών. Όμως μετά τις οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΟΚ, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για στημένη υπόθεση από τον Ολυμπιακό, ανέτρεψε την απόφασή τους, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να κάνει μάλιστα λόγο για «ατεκμηρίωτη» απόφαση.

Η «σωτηρία» του ΠΑΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο εξόργισε την πλευρά του Ολυμπιακού, με πλήθος δημοσιευμάτων στα μίντια του Βαγγέλη Μαρινάκη να καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως υπέκυψε στον εκβιασμό του Ιβάν Σαββίδη. Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εκεί, καθώς η ίδια η τροπολογία που εξοργίζει τον Ολυμπιακό, εξοργίζει και τον ΠΑΟΚ, ο οποίος θεωρεί πως πρόκειται για μια μεθόδευση της κυβέρνησης, ώστε να αφαιρεθούν βαθμοί από τον «δικέφαλο του Βορρά» και να πάρουν οι ερυθρόλευκοι το πρωτάθλημα στα «χαρτιά». Πρόκειται για ένα «αυτογκόλ» σκάνδαλο με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση των «αρίστων» να βουλιάζουν, αυτή τη φορά, στις παράγκες του ποδοσφαίρου.

Παράπλευρη «απώλεια» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης, τον οποίο διέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μετά την απόφαση «βόμβα» της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού μίλησε για «φαρσοκωμωδία» και εξαπολύοντας πυρά κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, που όρισε τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και όσων στην κυβέρνηση «βάλουν κατά του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου καθ’ υπόδειξην τρίτων», δήλωσε πως εάν η ομάδα της Θεσσαλονίκης υποβιβαστεί θα αποχωρήσει από τη ΝΔ. Το Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, απάντησε πως «δεν εκβιάζεται», διέγραψε τον Ζαγοράκη και στη συνέχεια – μετά τις αντιδράσεις και τις απειλές – άλλαξε το νόμο για να μη τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με αποκλεισμό από το πρωτάθλημα.

Βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή, οι ποινές που προβλέπονται είναι αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών, που σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της ΕΕΑ. Η τροπολογία προβλέπει πως το ύψος της ποινής καθορίζεται από τη «βαρύτητα της παράβασης», όπως αναφέρεται. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η υπόθεση «περνάει» στην πειθαρχική επιτροπή της Super League και ενδεχομένως στην Εφέσεων της ΕΠΟ. Όπως ξεκαθαρίζεται από την τροπολογία και αν τα όργανα της αθλητικής δικαιοσύνης επιβεβαιώσουν την εισήγηση της ΕΕΑ τότε η ποινή θα είναι εφαρμόσιμη κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Πάντως στον ΠΑΟΚ εκτιμούν πως η υπόθεση θα καταρρεύσει μόλις φτάσει στα χέρια των τακτικών δικαστών.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει:

«Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει ένομμο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχων πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ή ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».