Ένα «αυτογκόλ» από κάθε άποψη ήταν αυτό που προέκυψε για την κυβέρνηση από την υπόθεση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Οι τραγικοί χειρισμοί, αρχικά του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη οδήγησαν την κυβέρνηση σε κρίση και εσωστρέφεια, ενώ καταλήγει σε μια σκανδαλώδη επίδειξη παλαιοκομματισμού αλλά και μια αχρείαστη επίδειξη «πυγμής» του πρωθυπουργού, προκειμένου να μην ομολογήσει ότι φοβήθηκε τις αντιδράσεις. Τελικά η υπόθεση επανεξετάστηκε στο…. VAR και η κυβέρνηση πήρε πίσω την αρχική της απόφαση.

Ads

Όλα ξεκινούν από τον προβληματικό χειρισμό του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος, παρά τις διαρκείς κατηγορίες -εντός και εκτός ΝΔ- ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη, λειτούργησε με τρόπο που έδωσε την εικόνα ότι επιβεβαιώνει τις φήμες. Η απόφαση-εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού προκύπτει με ψήφους 3-2, και τα τρία άτομα που ψηφίζουν θετικά έχουν οριστεί από τον Λ. Αυγενάκη, τα δύο μάλιστα τα αντικατέστησε την παραμονή της εκδίκασης της υπόθεσης, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων! Όσον αφορά στην απόφαση καθαυτή, που βασίζεται σε καταγγελία του Ολυμπιακού για πολυϊδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, δεν τεκμηριώνεται από  αποδεικτικό υλικό και μόνο η Ξάνθη θα μπορούσε να κατηγορηθεί για ένα ήσσονος σημασίας τυπικό θέμα, άσχετό όμως με την καταγγελία.

Σφοδρές αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Με τον τρόπο που μεθοδεύτηκε η λήψη της απόφασης, ήταν αναπόφευκτη η έκρηξη που προκλήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα ενώ η αντίδραση του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη ήταν η πρώτη από τη χιονοστιβάδα που θα ακολουθούσε στο εσωτερικό της ΝΔ, και θα απειλούσε έντονα τη συνοχή του κόμματος, όπως αναφέρουν με βεβαιότητα παράγοντες που γνωρίζουν την τεράστια δυναμική του ΠΑΟΚ και του Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Η δε άποψη που εκφράζεται περί σεβασμού του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτοαναιρείται αφού ο υφυπουργός αθλητισμού επιχειρεί συστηματικά να παρέμβει στη διαδικασία ανάδειξης εκλεκτόρων για την εκλογή Δ.Σ. της ΕΠΟ, που ως γνωστόν έχει στοχοποιήσει ο Ολυμπιακός. Μέσα σε αυτό τον πόλεμο επιρροής επιχειρηματιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η κυβέρνηση προσμέτρησε τόσο το πολιτικό κόστος όσο και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση δύσκολα θα μπορούσε να επικυρωθεί από τη Super League.

Μεγαλύτερο σκάνδαλο η αλλαγή του νόμου

Το πλέον αναχρονιστικό μήνυμα που στέλνει είναι ότι για να σταματήσει το πολιτικό «στραπάτσο», καταθέτει διάταξη που δεν θα προβλέπει υποβιβασμό για το συγκεκριμένο παράπτωμα αλλά αφαίρεση βαθμών. Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο καθώς θα προκαλέσει γενικευμένη ανομία για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του αθλητισμού όπως η πολυϊδιοκτησία και θα καταστήσει την Ελλάδα και πάλι υπόλογη στις διεθνείς ομοσπονδίες, ως τριτοκοσμική χώρα. Η δε αφαίρεση βαθμών, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους παίρνουν αποφάσεις να παίρνουν τους τίτλους από τη μία ομάδα και να τους δίνουν σε άλλη. Αυτή η αμιγώς παλαιοκομματική μεθόδευση υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι νόμοι -που πρέπει να είναι αυστηροί- αλλά η χειραγώγηση των αποφάσεων και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά, επιχειρηματικά, ποδοσφαιρικά συμφέροντα αλλά όχι το δημόσιο συμφέρον.

Ο καταστροφικός χειρισμός κατέληξε με τη διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη από τη ΝΔ, ως επίδειξη ισχύος, ενώ στην ουσία ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο πολιτικό παράγοντα όμως αλλά για ένα πρόσωπο που αποτελεί τον εμβληματικό αρχηγό και κεντρικό πρόσωπο της ιστορικής επιτυχίας του 2004 και διαθέτει πολύ ευρύτερη αναγνώριση από τα στενά όρια της ΝΔ ή του ΠΑΟΚ, στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινό.

Ο «πόλεμος» συνεχίζεται

Με τους κοντόφθαλμους χειρισμούς και με την κάλυψη που παρέχει ο πρωθυπουργός στον Αυγενάκη, τον οποίο στελέχη της παράταξής του χαρακτηρίζουν «εντολοδόχο» του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, οδηγήθηκε στις χειρότερες επιλογές από κάθε άποψη. Ενίσχυσε την καχυποψία των φιλάθλων και επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησής του που είναι οι πολλές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι σε επιχειρηματίες με ισχυρή επιρροή.

Από την υπόθεση του ΠΑΟΚ, η κυβέρνηση βγαίνει αρκετά ζημιωμένη και σίγουρα δεν κλείνει τους «λογαριασμούς» της: Το γεγονός ότι φοβήθηκε τον ΠΑΟΚ, δεν εξευμενίζει τον Σαββίδη αλλά ούτε σημαίνει ότι ο Μαρινάκης θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.