Αιφνιδιαστική τροπολογία με την οποία μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα η παραβίαση δικαστικών αποφάσεων και συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο σχετικά με την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων με τον άλλον γονέα κατέθεσε η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου για τους ποινικούς κώδικες.

Ads

Μάλιστα, το παραπάνω αδίκημα, σύμφωνα με την τροπολογία, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Το πεδίο εφαρμογής της διάταξης διαλαμβάνει τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης σε εισαγγελική διάταξη, καθώς και σε συμφωνία που έχει επικυρωθεί από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 ΑΚ σχετικά με την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η εν λόγω προσθήκη αντιμετωπίζει το νομικό κενό της μη πρόβλεψης ποινικών επιπτώσεων για όσους δεν συμμορφώνονται σε εισαγγελική διάταξη και στη συμφωνία του 1441 ΑΚ κατά το σκέλος που ρυθμίζει την επικοινωνία με ανήλικα τέκνα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από νομικούς, η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στην ανωτέρω διάταξη και την παραβίαση συμβολαιογραφικής συμφωνίας για καταβολή διατροφής, αν και η παραβίαση της τελευταίας αποτελεί ποινική αδίκημα στις περιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων.

Ads

Έτσι, «με τη συγκεκριμένη διάταξη στοχοποιούνται και κινδυνεύουν με διώξεις οι γυναίκες μητέρες, οι οποίες ενδέχεται να αποφεύγουν την τήρηση των όρων επικοινωνίας εξαιτίας κακοποιητικών συμπεριφορών, προστατεύοντας παράλληλα τους πατέρες που δεν καταβάλλουν διατροφή.».

Η ίδια κριτική στην εν λόγω τροπολογία υπενθυμίζει, ότι αυτή η «επιλεκτική ποινικοποίηση μόνο της παραβίασης όρων επικοινωνίας και όχι και της διατροφής», αποτελούσε αίτημα της ομάδας «Ενεργοί Μπαμπάδες», οι οποίοι είχαν εισακουστεί από την κυβέρνηση και στο ζήτημα της συνεπιμέλειας, η νομοθέτηση της οποίας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το γυναικείο κίνημα και όχι μόνο.

Η διάταξη, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων και συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο

«1. ‘Οποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής απόφασης ή σε εισαγγελική διάταξη, που αφορούν τη ρύθμιση της νομής ή της κατοχής, την άσκηση της γονικής μέριμνας, την επικοινωνία με το τέκνο και τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δεν συμμορφώθηκε σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα και αφορά στην επικοινωνία των ανήλικων τέκνων.».

Διαβάστε την τροπολογία: