Τον θάνατο ενός μωρού 9 μηνών από αφυδάτωση ανακοίνωσαν το Σάββατο οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». «Μωρό 9 μηνών πέθανε στη Μόρια από αφυδάτωση. Η ομάδα των MSF επιβεβαίωσε τις πληροφορίες με το νοσοκομείο. Είμαστε συντετριμμένοι από τη νέα αυτή τραγωδία» αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο Twitter.

Ads

Λίγο αργότερα πρόσθεσαν ότι το μωρό έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες και ότι η ΜΚΟ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες από το νοσοκομείο την Παρασκευή. 

«Η ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων που είναι στη Μόρια, βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσουν άμεσα! Παιδιά πεθαίνουν στην Ευρώπη λόγω της παραμέλησης της υγειονομικής περίθαλψης και των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης. Τίποτα δεν έχει βελτιωθεί σχεδόν 4 χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Είναι εξωφρενικό και δεν μπορεί να συνεχιστεί» συμπλήρωσαν.

Την Κυριακή, η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας επιβεβαίωσε το θάνατο του βρέφους, με καταγωγή από το Κονγκό.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το παιδί μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου στον εφημερεύοντα στο ΚΥΤ ιατρό οπλίτη ο οποίος και διέγνωσε συμπτώματα αφυδάτωσης πιθανά ως αποτέλεσμα παθολογικών αίτιων. Στη συνέχεια το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όμως στο μεταξύ είχε εκπνεύσει. Από τον ιατροδικαστή Μυτιλήνης που εξέτασε το παιδί αναμένεται η έκδοση σχετικού πορίσματος.

Διαβάστε επίσης στο Tvxs.gr: 

Μιλώντας στο κανάλι One, με αφορμή την τραγωδία, ο διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης, σημείωσε, πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Μόρια περί τα 5.000 παιδιά εκ των οποίων το 70% είναι κάτω των 12 ετών. Στην παιδιατρική κλινική υπάρχει καταγραφή 77 περιστατικών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Τα περισσότερα προβλήματα συνδέονται άμεσα με τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων και η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων δυστυχώς έχουν αυτό το αποτέλεσμα και αυτό το αποτέλεσμα θα έχει επανάληψη», ανέφερε ο κ. Βεΐζης, ο οποίος κατήγγειλε τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, μέσω της οποίας έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 36.000 ανθρώπινες ζωές με το 40% εξ αυτών να είναι παιδιά.

«Η κατάσταση είναι απερίγραπτη και υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε υπηρεσίες υγείας», δήλωσε. Υπενθυμίζεται πως με εντολή της κυβέρνησης αφαιρέθηκε από τους αιτούντες άσυλο, μέσω της στέρησης του ΑΜΚΑ, η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ζητούν, τα ευάλωτα περιστατικά των ασυνόδευτων ανηλίκων να φύγουν από τις συγκεκριμένες δομές στη Λέσβο, Χίο και Σάμο και να μεταφερθούν είτε στην ενδοχώρα είτε εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη. «Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι άλλο. Πρέπει να δούμε μια διαφορετική πολιτική για να μην υπάρξουν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον», τόνισε.