Η καταστολή δεν σταματάει στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας για τους πολιτικούς πρόσφυγες που διώκονται από την κυβέρνηση  Ερντογάν. Αυτό επιβεβαιώνει η περίπτωση του Abdurrahman Kaykan (γνωστός ως  Άπο), αναγνωρισμένου πρόσφυγα 56 ετών, που κρατείται από τις 26 Φεβρουαρίου στις φυλακές Κορυδαλλού, με εντολή του τουρκικού κράτους προς την Interpol για την έκδοσή του πίσω στην Τουρκία.

Ads

Ο Άπο διώκεται από τις τουρκικές αρχές εδώ και 30 χρόνια κι έχει εκτίσει στην Τουρκία ποινή φυλάκισης αρκετών ετών.

Δεν είναι μόνο η εντολή της Τουρκίας όμως, αλλά και ένα κατηγορητήριο από τις ελληνικές αρχές παράτυπο και καταχρηστικό όπως καταγγέλλει  στο tvxs σύντροφος του, επίσης πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία και μέλος της κοινότητας των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, ο οποίος περιγράφει στη συνέντευξη που ακολουθεί την ομηρία και τα βασανιστήρια που υφίσταται ο Άπο.

«Κι εκεί κι εδώ, διώκεται η πολιτική δράση, τα φρονήματα. Όπως βλέπουμε από τις τελευταίες εξελίξεις, δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά για να ενοχλήσεις τον Ερντογάν. Μπορεί να είσαι ένας δήμαρχος που να κάνεις κάτι ή να πεις κάτι που δεν του αρέσει και να βρεθείς στη φυλακή όπως ο Ιμάμογλου»  λέει ο πρόσφυγας του οποίου το όνομα δεν δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους και ο οποίος είναι ένας από τους χιλιάδες πολίτες που του αποδίδουν τα γεγονότα στο Γκεζί.

Ads
Φωτο Tvxs

Απαγορεύεται η ελεύθερη μετακίνηση στο εξωτερικό;

Τον συνάντησα  για να μάθω περισσότερα για την κράτηση του Άπο και τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι πολιτικοί πρόσφυγες από τη γείτονα χώρα.  Οδηγήθηκα στο Παιδικό Στέκι των προσφυγικών, την φιλόξενη εστία για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών της κοινότητας που δέχεται ανηλεή πόλεμο τελευταία από το κράτος και τα συμφέροντα που βλέπουν τα σπίτια που στεγάζουν τους πρόσφυγες ως ένα «φιλέτο προς εκμετάλλευση».

Ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας με συνάντησε με δύο μέλη της κοινότητας που λίγο πριν, συζητούσαν με αλληλέγγυους πολιτικούς μηχανικούς οι οποίοι βρέθηκαν στη γειτονιά για ξενάγηση στις αυτοοργανωμένες δομές της κοινότητας.

Εκεί φιλοξενούνται μεταξύ άλλων 50 περίπου πολιτικοί πρόσφυγες Τούρκοι και Κούρδοι ανάμεσα σε άλλους επίσης πολιτικούς πρόσφυγες, που δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιοι από την ελληνική κυβέρνηση όπως άτομα από το Ιράν ή το Μαρόκο.

Για τον Τούρκο  πολιτικό πρόσφυγα που έχω απέναντι μου, ο φυλακισμένος Άπο, είναι σημαντικό πρόσωπο. Είναι ο άνθρωπος που τον βοήθησε να κατανοήσει την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα και να συνδεθεί με την κοινότητα των προσφυγικών.

Κυνηγήθηκε κι εκείνος όπως ο ίδιος από το καθεστώς Ερντογάν και βρέθηκε χρεωμένος με ποινή φυλάκισης, μόνο και μόνο γιατί ήταν μέλος αριστερής οργάνωσης. Πώς βρέθηκε ο φίλος του στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ είχε άδεια ασύλου που ανανέωνε κάθε τρία χρόνια και γιατί διεκδικούν οι δικηγόροι του αντικατάσταση των όρων κράτησης;

«Δεν θέλουν πολιτικά άτομα και ακόμα περισσότερο πολιτικούς πρόσφυγες. Μας θεωρούν επικίνδυνους γιατί ενεργοποιούμαστε πολιτικά όπου και να είμαστε. Δεν σταματάς να είσαι πολιτικοποιημένος αν φύγεις από τη χώρα σου. Κι εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν χίλια πράγματα να διεκδικήσεις ως πολίτης, από την Υγεία και την Παιδεία έως το θέμα της Παλαιστίνης. Δεν μπορούν να πουν ευθέως ότι μας θέλουν παροπλισμένους πολιτικά οπότε εφευρίσκουν λόγους για καταστολή. Για παράδειγμα είδαν ότι πήγε στο εξωτερικό ο Άπο και υπονόησαν  ότι πήγε στην Ευρώπη για ύποπτους λόγους, χωρίς να έχουν καμία απόδειξη γι’αυτό.

Ο άνθρωπος πήγε να δει το παιδί του. Όπως λοιπόν ο Ερντογάν μας στοχοποιεί επειδή πήγαμε στη διαδήλωση έτσι κι εδώ. Μετά βρήκαν ότι είχε συλληφθεί στην πορεία για την Παλαιστίνη. Όταν ακούν οι αρχές Παλαιστίνη αμέσως το θεωρούν επικίνδυνο, έστω κι αν δεν υπάρχει καταδίκη όπως στην περίπτωση του Άπο. Το ίδιο πιστεύουν και οι εισαγγελείς και οι αστυνόμοι» λέει ο Τούρκος πρόσφυγας που ζει 6,5 χρόνια στη χώρα μας.

Όσο για τις συνθήκες κράτησης συμπληρώνει:

«Έχει προβλήματα υγείας και έχει κάνει αιτήσεις για ιατρικούς λόγους. Του λένε συνέχεια ότι χάθηκε η αίτηση. Επίσης του αφήσαμε τα πράγματα που δικαιούται να έχει από ρούχα έως κουβέρτες. Του έλεγαν εκεί ότι δεν τα βρίσκουν. Του τα παρέδωσαν μετά από 6 μέρες. Οι φίλοι του του έστελναν γράμματα που δεν έλαβε ποτέ. Το θέμα της υγείας είναι καθοριστικό όμως. Δεν μπορεί να τρώει οποιοδήποτε φαγητό.  Έχει κάνει αίτηση για ηλεκτρικό μάτι, να μαγειρεύει, όπως δικαιούται και δεν υπάρχει αυτή η αίτηση πουθενά. Είναι στοχευμένα βασανιστήρια. Ο ίδιος έχει επίγνωση του τι συμβαίνει κι είναι δυνατός».

Ένοχοι για ζητήματα φρονήματος

Τον λόγο παίρνει συντρόφισσα του μέλος της συλλογικότητας των Προσφυγικών.

«Ο Άπο έχει πάρει άσυλο ως πολιτικός πρόσφυγας και ανανεώνονται τα χαρτιά του κάθε 3 χρόνια. Είχε εγκριθεί η ανανέωση τους κι όταν πήγε για δακτυλοσκόπηση στην Πέτρου Ράλλη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, κρατήθηκε για 4 μέρες. Όταν πέρασε από την εισαγγελία, αυτό που είπε η εισαγγελέας είναι ότι η Τουρκία έδωσε σήμα στην Ιντερπόλ για κάποιες κατηγορίες οι οποίες δεν είναι συγκεκριμένες.

Το κριτήριο όμως για να τον κρατήσουν ήταν η επικινδυνότητα. Εστίασαν στη σχέση του με τα Προσφυγικά γιατί ήταν ένας από τους συλληφθέντες το 2022 στη μεγάλη επιχείρηση  καταστολής που έγινε στη γειτονιά, όπου συνέλαβαν 79 άτομα εκτός από την απαγωγή του Κώστα Δημαλέξη, ανάμεσα τους και 4 ανήλικα.

Έχουμε αθωωθεί ως κοινότητα σε αυτό το δικαστήριο, αλλά πήραμε 9 μήνες ποινή για διατάραξη κοινής ειρήνης. Αυτό του φορτώθηκε λοιπόν, λόγω του ότι είναι μέλος της κοινότητας παρά το ότι έχουμε κάνει έφεση.

Ένας πολιτικός πρόσφυγας παραμένει πολιτικό υποκείμενο και στην Ελλάδα και όπου κι αν είναι. Αν λοιπόν πάει σε μια πορεία για την Παλαιστίνη και συλληφθεί, αυτό έχει κόστος. Γιατί αν μαζευτούν  διάφορες ποινές, δεν του ανανεώνουν το άσυλο. Άρα σε παροπλίζουν πολιτικά για να σταματάς τη δράση σου».

Δεύτερο μέλος της συλλογικότητας των Προσφυγικών προσθέτει:

«Έχει κριθεί επικίνδυνος όχι για αυτά που έχει κάνει στην Τουρκία, αλλά κι αυτά που έχει κάνει στην Ελλάδα τα οποία όμως δεν είναι εγκλήματα. Δεν υπάρχουν διώξεις βαρέων εγκλημάτων, δεν πιάστηκε με ποσότητα ναρκωτικών, ούτε σκότωσε. Είναι ζητήματα φρονήματος. Και με τον νέο ποινικό κώδικα χάνεις την ανανέωση της άδειας και από απλές πλημμεληματικές πράξεις.»

Ποινές που αφορούν την Τουρκία επιβάλλονται στην Ελλάδα

«Η Τουρκία στέλνει το ραπόρτο και η Ελλάδα εκτελεί. Αυτό έχει να κάνει με τις ειδικές συμφωνίες που έχουν μεταξύ τους οι δύο χώρες, ο Ερντογάν και οι αξιωματούχοι του με τους έλληνες ομολόγους» λέει μέλος της κοινότητας. «Επιβάλλεται μια ποινή που αφορά την Τουρκία αλλά εκτελείται στην Ελλάδα.

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τη στοχοποίηση των προσφύγων στην Ελλάδα γενικά. Τι κερδίζει η Ελλάδα; Απλά κάνει χάρη στην Τουρκία; Όχι, κερδίζει όσον αφορά την εσωτερική καταστολή και για το ίδιο το ελληνικό κράτος. Και τρίτον ο Άπο δεν είναι ένας απλός πολιτικός πρόσφυγας, είναι μέλος μιας κοινότητας. Άρα κερδίζουν και στο θέμα της στοχοποίησης των προσφυγικών.

Στις 28/2 στη μεγάλη πορεία συνέλαβαν μια συντρόφισσα μας και όταν έμαθαν ότι είναι μέλος μας έγινε σύλληψη με κακούργημα!

Μας έλεγαν ότι θα την αφήσουν. Μόλις έγινε διασταύρωση, η προσαγωγή μετετράπη σε σύλληψη αναβαθμισμένη με κακούργημα. Είναι γενική συνθήκη, δεν αφορά μόνο αυτά τα δύο περιστατικά. Τα ζήσαμε με τον ανήλικο και άλλους συντρόφους.

Στις 6 Δεκέμβρη θυμίζω, έγιναν μαζικές προσαγωγές και προσήχθη και η δικηγόρος μας Άννυ Παπαρούσου και η οποία δήλωσε ότι είχε και απειλητικό τηλεφώνημα».

Φωτο Tvxs

Η Ελλάδα είναι ωραία για τον τουρίστα, όχι για τον πολιτικό πρόσφυγα

«Πολλοί περνούν από Ελλάδα και πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Βλέπουμε στην Ελλάδα πόσα πρέπει να κάνουμε για να πάρεις άσυλο.  Σαν τουρίστες όταν ερχόμαστε μας φαίνεται όμορφη η Ελλάδα, σαν πολιτικοί πρόσφυγες όχι, δεν περνάμε καθόλου καλά» λέει ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έχω απέναντι μου προσθέτοντας πως νιώθει ευεργετημένος που βρέθηκε στη συλλογικότητα των προσφυγικών.

«Εδώ έχουμε μια κοινότητα που κάνουμε πράγματα ο ένας για τον άλλο και μοιραζόμαστε δράση για καλύτερη κοινωνία όλοι μαζί.

Όταν είμαστε στο Αλλοδαπών η αστυνομία μας λέει: σας δώσαμε άσυλο να είστε καλά παιδιά. Εννοούν να μην πηγαίνουμε σε πορείες να μην διεκδικούμε δικαιώματα. Στα προσφυγικά ευτυχώς νιώθουμε σαν να είμαστε στο σπίτι μας, Νιώθουμε ισότιμα με όλους».

Η Δικαιοσύνη που σε κάθε ευνομούμενη χώρα οφείλει να προστατεύσει και αυτή την κατηγορία προσφύγων, στην Ελλάδα λειτουργεί ως εχθρός τους πλέον χωρίς κανένα πρόσχημα. Μέλος της συλλογικότητας λέει σχετικά:

«Η στοχοποίηση των πολιτικών προσφύγων δεν γίνεται με ανοιχτές διαδικασίες, αλλά σε κλειστά γραφεία με εντολές άνωθεν. Έχουμε όλοι στο μυαλό μας γνωστούς εισαγγελείς για παράδειγμα που δεν μπορείς να τους χαρακτηρίσεις απλά συντηρητικούς. Είναι κομμάτι του βαθέως κράτους».

Όσο ρίχνω μια ματιά στη βιβλιοθήκη του παιδικού στεκιού τα μέλη της συλλογικότητας εξηγούν πως:

«Υπάρχουν άνθρωποι χωρίς χαρτιά που πάνε τα παιδιά τους σχολείο. Δίνουμε μεγάλο αγώνα για να μπορούν τα παιδιά τους να είναι κάπου γιατί το κράτος τους έχει στη μαύρη τρύπα  ενώ γεννήθηκαν εδώ. Όμως πρέπει να περάσει 7ετία για να πάρουν άδεια παραμονής οι γονείς τους και αυτό δημιουργεί προβλήματα τα οποία επιλύει η κοινότητα.

Έχουμε το παιδικό στέκι, δομή υγείας, δίκτυο δικηγόρων. γίνεται  μεγάλη προσπάθεια. Όταν υπήρξαν οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές από Τουρκία, η κοινότητα αποτέλεσε έναν χώρο τράνζιτ και ασφαλούς εδάφους μέχρι οι άνθρωποι  να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να πάνε σε χώρες της Ευρώπης που ήταν οι συγγενείς τους.

Υπήρξε μεγάλος αγώνας από την κοινότητα για να αυτοργανωθούν οι άνθρωποι που ερχόντουσαν από τα πεδία του πολέμου. Έχουμε ακόμα σχέση μαζί τους, επικοινωνούμε, μας ενημερώνουν, μας επισκέπτονται.  Αυτή η αλληλεγγύη κάποιους τους ενοχλεί και περισσότερο τους ενοχλεί που παίρνει ο κόσμος τη ζωή του στα χέρια του».


Ανακοίνωση από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Να μην απελαθεί στην Τουρκία ο Abdurrahman Kaykan (Άπο)

Ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Abdurrahman Kaykan (Άπο) κρατείται από τις 26/2 και απειλείται με απέλαση στην Τουρκία όπου διώκεται για την πολιτική δράση του ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν. Είναι γνωστό ότι το τουρκικό καθεστώς δεν διασφαλίζει καμία από τις προϋποθέσεις «δίκαιης δίκης» όπως αυτές ορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι επίσης γνωστό ότι αριστεροί αγωνιστές σαν τον Άπο, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο βασανισμού αν πέσουν στα χέρια  του τουρκικού κατασταλτικού μηχανισμού.

Όσα χρόνια ζει στην Ελλάδα, ο Άπο έχει δώσει το δικό του «παρών» στους κοινωνικούς αγώνες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των προσφύγων. Πρόκειται για έναν συνεπή αγωνιστή και αγαπητό άνθρωπο.

Θεωρούμε την απέλαση του Abdurrahman Kaykan αδιανόητη από νομική, ηθική και πολιτική άποψη. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του.