Ads

«Υπήρχε ρητή εντολή πως κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Ιωάννη Διώτη, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ερευνήσει τη λίστα αν δινόταν σχετική εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών. «Πλέον μία είναι η λύση που υπάρχει, να έρθει το υλικό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», προκειμένου οι βουλευτές να ελέγξουν τα στοιχεία και με τη δέσμευση του απορρήτου, να μπορέσουν να ενημερώσουν τους πολίτες, τόνισε. Διαβάστε επίσης: Διώτης και Καπελέρης νίπτουν τα χείρας τους για τη «λίστα Λαγκάρντ».

 
Οι οδηγίες που είχα δώσει ήταν σαφείς, να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες και όχι η λίστα ως αποδεικτικό στοιχείο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega.
 
Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν διάβασε ποτέ τη λίστα και πως το «φλασάκι» παρέμενε στο αρχείο του και λειτουργώντας με το «αίσθημα του δημόσιου καθήκοντος» παρέδωσε το υλικό. «Όταν διαπίστωσα ότι όλοι έλεγαν πως δεν το έχουν, το έστειλα αμέσως στον πρωθυπουργό» τόνισε, επισημαίνοντας ότι παραμένει πάντα σταθερός στις αρχές της νομιμότητας.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι έλαβε τα στοιχεία, ατύπως από τον κ. Διώτη όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών το 2011 και επέμεινε πως το υλικό που περιείχε, δεν μπορούσε να γίνει αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας, παρά μόνο να αξιολογηθεί από την υπηρεσία που ήταν και η μόνη αρμόδια.

Ερωτηθείς εάν μετά τη γνωστοποίηση περί ύπαρξης της «λίστας Λαγκάρντ» κάλεσε τον Ιωάννη Διώτη προκειμένου να τον ρωτήσει τι συμβαίνει με αυτή τη λίστα, επεσήμανε ότι ως υπουργός Οικονομικών είχε πολλές προτεραιότητες εκ των οποίων και εκείνη για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι κάθε εβδομάδα πίεζε τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν.
 
Τόνισε επίσης πως δεν είναι δουλειά του υπουργού να αξιολογεί πληροφορίες και στοιχεία, αλλά να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις.
 
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις περί αναφορών του Ιωάννη Διώτη ότι δεν κράτησε αντίγραφο από το συγκεκριμένο «φλασάκι» αφού το παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι σημαίνει ‘δεν έχω κρατήσει αντίγραφο, δεν έχω το υλικό» και δήλωσε πως θεώρησε προφανές ότι το ΣΔΟΕ είχε αντίγραφο.
 
Ανέφερε ακόμη ότι ο Ιωάννης Διώτης παρέλαβε το υλικό από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «προφανώς για να το αξιοποιήσει» και διερωτήθηκε: «Τόσο καιρό που το είχε στα χέρια του δεν το είδε;».

Ads