Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που προβλέπεται άλλωστε από το μνημόνιο, προχωρά η κυβέρνηση. Το πλαίσιο της απελευθέρωσης συζητήθηκε σήμερα σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αύριο Τρίτη θα αποτελέσει το βασικό θέμα στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση.

Ads

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο πρώτο μέρος του προβλέπει άνοιγμα επαγγελμάτων του δικηγόρου, μηχανικού, αρχιτέκτονα, συμβολαιογράφου, ορκωτού λογιστή και φαρμακοποιού.

Αισιοδοξεί για την επιμήκυνση ο Παπανδρέου

Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «όλοι είναι θετικοί» απέναντι στο θέμα της παράτασης αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. Παράλληλα εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, αρκούν για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ επίθεση εξαπέλυσε στους οίκους αξιολόγησης.

«Παρά τις μεγάλες προσπάθειες πολλών λαών, και όχι μόνο τη δική μας, εύκολα τις υποβαθμίζουν, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά» τόνισε χαρακτηριστικά. «Το θέμα είναι ότι η αξιολόγησή τους έχει και άμεσες συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε.

Ads

Ο Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την λήψη σοβαρότερων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ενώ για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε της έκδοσης ευρωομολόγων και είπε ότι το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Έως τέλη Φλεβάρη η υιοθέτηση του νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα

Αναφορικά με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα υπάρχει και μια οριζόντια ρύθμιση που θα καλύπτει δυνητικά κάθε επάγγελμα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση και τα προνόμια στην άσκηση επαγγελμάτων καταργούνται, εκτός αν εξυπηρετούν λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το νοµοσχέδιο θα τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση από τον ερχόµενο χρόνο, ενώ σύµφωνα µε το Μνηµόνιο πρέπει να υιοθετηθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Πέρα από τα παραπάνω έξι κλειστά επαγγέλματα, στη μακρά λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ταξί, ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, ξεναγοί , μεσίτες ασφαλίσεων, κομμωτές, οδοντοτεχνίτες, πωλητές λαϊκών αγορών, διανομείς Τύπου κ.λπ.

Ειδικότερα, για τους δικηγόρους προβλέπεται άρση των περιορισμών στη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός τους εκτός της έδρας τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αθηναϊκές π.χ. εταιρείες να εκπροσωπούν πελάτες τους και στη Θεσσαλονίκη ή αλλού μέσω παραρτημάτων. Παράλληλα, καταργούνται οι περιορισμοί στη διαφήμισή τους. Οι ελάχιστες καθορισμένες αμοιβές των δικαστικών παραστάσεών τους θα καταργηθούν, αλλά θα αντικατασταθούν πιθανότατα από «ενδεικτικές» αμοιβές, με βάση τις οποίες θα μπορούν να εισπράττονται και οι εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και δικηγορικών συλλόγων.

Στο επάγγελμα των συμβολαιογράφων, τίθεται πάντως συνταγματικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος ορίζονται ως δημόσιοι λειτουργοί. Ωστόσο, βάσει του μνημονίου θα πρέπει να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι περιορισμοί στον αριθμό τους, η ελάχιστη αμοιβή και η απαγόρευση διαφήμισης.

Για τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες προβλέπεται η κατάργηση των ελάχιστων εγγυημένων αμοιβών. Καταργούνται και οι ελάχιστες εγγυημένες αμοιβές των ορκωτών λογιστών.

Για τους φαρμακοποιούς προβλέπεται κατάργηση των ελάχιστων καθορισμένων περιθωρίων κέρδους και το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη μείωσή τους. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης φαρμακείων σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως νησιά, με ειδικές ρυθμίσεις, π.χ. με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Ακόμα, σηµειώνεται η ανάγκη για «την προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων εργασίας».

Διατάξεις για τις αλλαγές στο επάγγελμα του φαρμακοποιού περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο πήρε την περασμένη εβδομάδα το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να επιστρέφουν στα Ταμεία το 0,5% έως 8% του ετήσιου τζίρου από συνταγές σε ασφαλισμένους. Η επιστροφή (rebate) θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα εισπράττουν από τα Ταμεία.

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία ζητούν συνάντηση για το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, απέστειλαν οι πρόεδροι εννέα φορέων. Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χ. Σπίρτζης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μαν. Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θ. Μαρκόπουλος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπ. Καλλίρης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Βλαχάκης, και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Διον. Κριάρης.

Αντιδράσεις

«Το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό», τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος καταγγέλλει «την αγοραία λογική» που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του πολίτη και των κατασκευών, σύμφωνα με το Έθνος. Υποστηρίζει επίσης πως η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών συνεπάγεται μείωση άνω των 220 εκατ. ευρώ για τα έσοδα του κράτους και για το ασφαλιστικό σύστημα των μηχανικών. Το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητεί να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο που ορίζει ελάχιστη αμοιβή για μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Βολές κατά της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εκτοξεύει και το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα κατηγορεί την κυβέρνηση πως «με τη συναίνεση της ΝΔ προχωρά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όχι για να εξασφαλίσει φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες για το λαό, όπως προκλητικά ισχυρίζεται,αλλά για να διευκολύνει τη διαμόρφωση μεγάλων εταιρειών εκτοπίζοντας βιαίως χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους και μικρομεσαίους». Όπως εκτιμά το ΚΚΕ, «το αποτέλεσμα θα είναι εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, ακόμα πιο ακριβές υπηρεσίες για όλο το λαό».

Στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα κατατεθεί από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη το σχέδιο νόμου για τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την κοινωνική οικονομία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία ταμείου κοινωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, στόχος του εν λόγω σχεδίου νόμου είναι η ενίσχυση της δομής των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας και η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων και η παραγωγή υπηρεσιών και αγαθών γενικού συμφέροντος, για την εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών, όπως είναι οι υπηρεσίες φροντίδας, η υποστήριξη μειονεκτούντων ατόμων και η επανένταξη τους η δημόσια και οικιακή ασφάλεια η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος υπηρεσίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα διέπονται από συμμετοχικό πνεύμα και δημοκρατική μορφή διαχείρισης, θα δίνεται προτεραιότητα στη συμμετοχή σε εργασία και όχι σε κεφάλαιο, ενώ και τα κέρδη θα διανέμονται ανάλογα με τη συμβολή των μελών τους.

Όπως ανέφερε η υπουργός, στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία καταλαμβάνει το 10% της συνολικής οικονομίας ενώ απασχολούνται σε αυτή 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι που αντιπροσωπεύουν το 6% της απασχόλησης και το 6,7 % της μισθωτής απασχόλησης. Η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κινήτρων ώστε το 40% των απασχολουμένων στις κοινωνικές επιχειρήσεις να προέρχεται από ευάλωτες ομάδες.

Παράλληλα, το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα αποτελέσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την παροχή μικροπιστώσεων και μικροδανείων με ευνοϊκούς όρους για δράσεις που αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική ζωή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων όπως νέων, γυναικών, μακροχρόνια ανέργων, μεταναστών ή ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2011 με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων υλοποίησης.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη τύπου, η υπουργός Εργασίας, ξεκαθάρισε ότι η διαβούλευση με την τρόικα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις τελείωσε και οι συμφωνηθείσες αλλαγές είναι πλέον νόμος του κράτους. «Το θέμα έχει κλείσει απολύτως» απάντηση σε ερώτηση που τις έγινε αν θα ανοίξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων εν όψει της τέταρτης δόσης του δανείου την άνοιξη.