Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Παρασκευή για να συζητήσει σχετικά με την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα, δήλωσε την Τετάρτη η νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ads

«Υπάρχει μια συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, στην οποία θα εξετάσουμε την τέταρτη έκθεση προόδου και τελικά την καταβολή της πέμπτης δόσης η οποία επίκειται», είπε η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Η ίδια σημείωσε ακόμη πως «χρειάζονται θαρραλέες» αποφάσεις για την Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να συνεργαστούν, όπως έγινε στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, λέγοντας επίσης ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ η έκθεση προόδου και η επόμενη δόση του δανείου στην χώρα μας, «η οποία επίκειται», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε ακόμη ως προτεραιότητα του ΔΝΤ να τεθούν υπό έλεγχο οι κρίσεις χρέους στην Ευρώπη. Αν και έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, καταγράφονται κρίσεις χρέους που επίσης πρέπει να εξεταστούν, σημείωσε η Λαγκάρντ.

Ads

«Είναι ένα πολύ ευρύ ζήτημα το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως κατεπείγον πρόβλημα», επισήμανε η Λαγκάρντ στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου αφού ανέλαβε την διεύθυνση του ΔΝΤ χθες. Πρόσθεσε πάντως ότι «σαφώς» το επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα.

Η Λαγκάρντ απέρριψε ορισμένες εικασίες πως επειδή προέρχεται από την γαλλική δεξιά θα στρέψει το ΔΝΤ σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη του κεντροαριστερού προκατόχου της Ντομινίκ Στρος-Καν. Είπε ότι θα ακολουθήσει μια «πρακτική» προσέγγιση και πως δε θα βασιστεί στην «ιδεολογία». «Πρέπει να κρίνεται κανείς από το τι κάνει», σημείωσε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα υιοθετήσει ένα διαφορετικό τρόπο να ασκεί την διοίκηση.

Goldan Sachs: Στα τέλη Ιουλίου η έγκριση του νέου πακέτου

Στο μεταξύ, στην πρόσφατη έκθεσή της για τις παγκόσμιες αγορές, η Goldman Sachs αναφέρει πως προς τα τέλη Ιουλίου η ΕΕ και το ΔΝΤ θα εγκρίνουν το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και στη συνέχεια θα αναζητήσουν τρόπους να μοιραστούν τα βάρη με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι χρονοβόρες, γεγονός που προβληματίζει τους επενδυτές, επισημαίνει η τράπεζα. Αυτή η αναμονή εντείνει την αβεβαιότητα ωθώντας σε νέες υποβαθμίσεις τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην ευρωζώνη.

Το πριμ κινδύνου στους τίτλους της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ωστόσο, δεν πρόκειται να μειωθεί εάν δεν αποφασιστούν οι παράμετροι του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, υπογραμμίζει η Goldman Sachs.

Μετά από έρευνα που διεξήγαγε σε διεθνείς επενδυτές, η GS διαπίστωσε ότι αυτό που μετράει περισσότερο στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, παρά τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται για τις διάφορες χώρες μεμονωμένα.

«Εν μέσω των τρεχουσών εντάσεων, πιστεύουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Ιουλίου το Eurogroup και το ΔΝΤ θα ανακοινώσουν τη συναίνεσή τους στη χρηματοδοτική κάλυψη της Ελλάδας για τα έτη 2012-13, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τυχόν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», τονίζει.