Η εκπομπή του Star Channel «Αλήθειες με τη Ζήνα» έδωσε τηλεοπτικό βήμα για δεύτερη φορά στον προφυλακισμένο αστυνομικό που κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων, με γνωστότερο θύμα του, την 19χρονη από την Ηλιούπολη που τον κατήγγειλε στις 10 Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού. Και του δόθηκε απλόχερα χώρος να περάσει τα μηνύματα που θεωρούσε σημαντικό να περάσει…   

Ads

Στην χθεσινή εκπομπή που προβάλλει ο τηλεοπτικός σταθμός Star Channel «Αλήθειες με τη Ζήνα» προβλήθηκε κατ’ αποκλειστικότητα, όπως έσπευσε να μας ενημερώσει η παρουσιάστρια Ζήνα Κουτσελίνη, συνέντευξη του Δημήτρη Μπουγιούκου, του προφυλακισμένου αστυνομικού για την υπόθεση που έγινε γνωστή ως «υπόθεση της Ηλιούπολης» και ξεκίνησε όταν μία 19χρονη κοπέλα βρήκε το θάρρος να ζητήσει βοήθεια και να καταγγείλει τελικά στην αστυνομία ότι ο Μπουγιούκος την εξέδιδε, την βίαζε και την κρατούσε όμηρο στο σπίτι του στην Ηλιούπολη. Ο αστυνομικός βρίσκεται προφυλακισμένος και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της εμπορίας ανθρώπου κατ’ επάγγελμα, του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της διακίνησης ναρκωτικών, την παράνομης οπλοφορίας (κατοχής και χρήσης) κ.α.

Το τρέιλερ στην εισαγωγή της εκπομπής μας προετοίμασε για το περιεχόμενο που θα ακολουθούσε: «Ανοίγει τα χαρτιά του ο 39χρονος αστυνομικός που κατηγορείται πως εξέδιδε την 19χρονη στην Ηλιούπολη. Τι λέει η μητέρα του. Τι αποκαλύπτει ο ίδιος μέσα από τη φυλακή για τη σχέση του με την κοπέλα. Τα ντοκουμέντα που θα παραδώσει στο δικαστήριο».

Ο αστυνομικός αυτή τη φορά – έχει προηγηθεί και παλαιότερη συνέντευξη στην ίδια εκπομπή – συνομιλούσε με τη δημοσιογράφο όχι από κοινό θάλαμο των φυλακών Κορυδαλλού αλλά από την ψυχιατρική κλινική γιατί, όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος ξεκινώντας αυτήν την – ας την πούμε – συνέντευξη, έχει κατάθλιψη. «Είχα έντονα συμπτώματα κατάθλιψης γιατί είμαι επτά μήνες προφυλακισμένος και μου λείπει και η κόρη μου φυσικά αλλά και η ελευθερία μου γενικότερα».

Ads

Παρά την κατάθλιψή του, ωστόσο, βρήκε το σθένος να περάσει μια σειρά από μηνύματα, που έκρινε ότι έχει νόημα να περάσει μιας και του δόθηκε άκριτα άπλετος τηλεοπτικός χρόνος.

Μήνυμα πρώτο:

Αφού μας ενημέρωσε λοιπόν για την κατάθλιψή του, πέρασε στον στρατό από μάρτυρες που διατρανώνουν την αθωότητά του, ανάμεσα στους οποίους και δύο αστυνομικούς αλλά «και κάποιους άλλους πολύ πιο σημαντικούς (;) οι οποίοι θα έρθουν στη συνέχεια της διαδικασίας όταν θα πρέπει (;)».

Μήνυμα δεύτερο:

Έχει λέει στην κατοχή του δύο βίντεο που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της 19χρονης. Στο πρώτο φαίνεται να μπαίνει στο σπίτι με κλειδιά – άρα λέει δεν ήταν όμηρός του – και ένα δεύτερο που είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και από μια φράση της την οποία επαναλαμβάνει βάζοντας αποσιωπητικά στον λόγο του με ένα «καταλαβαίνετε», προκύπτει ότι συναινούσε στο σεξ άρα δεν υπήρχε βιασμός.

Για να μην αφήσουμε και εμείς ωστόσο τους ισχυρισμούς του να αλωνίζουν άκριτα, όπως συνέβη στην χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή, να υπενθυμίσουμε ότι αφενός η 19χρονη έχει πει από την αρχή ότι την έστελνε για καφέ, έτσι άλλωστε κατάφερε και να σωθεί, και αφετέρου ότι ουδέποτε αρνήθηκε η ίδια ότι είχε ερωτική σχέση μαζί του. Έτσι και έμπλεξε. 

Τα περιβόητα «ντοκουμέντα», όπως αποκάλεσαν τα δύο αυτά βίντεο στην εκπομπή, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν που έχει παρακολουθήσει την υπόθεση αυτή. Ο στόχος εδώ μοιάζει πιθανότερο να είναι η χειραγώγηση της ίδιας της 19χρονης. Η επίκληση των «ντοκουμέντων» δηλαδή, μοιάζει περισσότερο να στοχεύει στο να την τρομάξει πριν καν φτάσει στο ακροατήριο. Πώς το είπαν στην αρχή της εκπομπής; «Ο 39χρονος αστυνομικός ανοίγει τα χαρτιά του», έτσι; Ε, λοιπόν ορίστε μερικά από τα υπερασπιστικά χαρτιά του, τα οποία στην αμέσως επόμενη αποστροφή γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα.

Μήνυμα τρίτο:

«Είχε έρθει και σε επικοινωνία με την δικηγόρο της – το έχω πληροφορηθεί αυτό από καλή πηγή (;) – προκειμένου να αλλάξει την κατάθεσή της. Τα λόγια αυτά δεν είναι δικά της. Δεν έχουν συμβεί ποτέ και δεν μπορεί η ίδια να τα είπε όλα αυτά. Κάποιος την οδήγησε εκεί», υποστήριξε αμέσως μετά.

Εδώ – και πάλι χωρίς αντίλογο – σε πρώτη φάση επιχειρεί σε συνέχεια των προηγούμενων να πείσει ότι στην καλύτερη περίπτωση χειραγωγείται από κάποιον άλλο και ότι τίποτα από αυτά που λέει δεν ισχύει – εκτός από ένα χαστούκι που της έριξε εκείνο το Σάββατο της σύλληψής του σε έναν καβγά σαν αυτούς που έχουν όλα τα ζευγάρια.

Παρεμπιπτόντως σε ερώτηση που απευθύναμε στην δικηγόρο της 19χρονης κ. Αντωνία Λεγάκη μαθαίνουμε ότι ουδέποτε έχει γίνει τέτοια επικοινωνία, αλλά ούτε αυτό αισθάνθηκαν την ανάγκη να εξακριβώσουν από την εκπομπή με ένα απλό τηλεφώνημα στην δικηγόρο. 

Μήνυμα τέταρτο:

Η δημοσιογράφος ωστόσο, φρόντισε να τον ρωτήσει τι μήνυμα θα ήθελε να της στείλει μέσω της εκπομπής – για την περίπτωση που δεν ήταν αρκετά τα παραπάνω.

«Εγώ μέσω της εκπομπής το μόνο που θα ήθελα να της πω ότι ότι γνωρίζει πώς μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου. Ήδη ξέρω ότι συνομιλεί με άτομο του περιβάλλοντός μου», είπε.  

Και κάπου εδώ η παράσταση έλαβε τέλος, αφού πρώτα η κ. Κουτσελίνη ευχαρίστησε τον άνθρωπο, τον αστυνομικό που κατέθεσε την εμπειρία του και τα ντοκουμέντα του [τα οποία θα καταθέσει στις αρχές, όχι σε εμάς. Βέβαια η δημοσιογράφος (λέει το όνομά της) τα γνωρίζει τα ντοκουμέντα αυτά. ‘Ετσι κι αλλιώς, και στα χέρια μας να τα είχαμε, είναι προϊόν δικογραφίας και δεν μπορούμε να το δείξουμε»… 

Ευχαρίστησε και τον συνήγορό του, ο οποίος βγήκε σε ζωντανή σύνδεση, δίχως, όπως ισχυρίστηκε να γνωρίζει ότι «ο άνθρωπος, ο αστυνομικός», όπως λέει και η κ. Κουτσελίνη, τους εμπιστεύτηκε για δεύτερη φορά και τους έδωσε συνέντευξη.

Ευτυχώς ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης που συμμετέχει στην εκπομπή, πρόλαβε τουλάχιστον να αρπάξει μερικά δευτερόλεπτα για να πει ότι «πολλές φορές – γιατί τα πράγματα δεν είναι πάντα πολύ απλά – πολλές φορές υπάρχει και μια σχέση εξάρτησης μεταξύ του δράστη και του θύματος και αναγκάζεται ένα θύμα να κάνει πράγματα επειδή ακριβώς αγαπά πολύ έναν άνθρωπο».

Η δουλειά βέβαια είχε γίνει.  

Και αυτή η «δουλειά» δεν γίνεται για πρώτη φορά από την συγκεκριμένη παρουσιάστρια. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Al Jazeera με θέμα τις γυναικοκτονίες και τον σεξισμό στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, υπήρχε μια ξεχωριστή θέση για την κ. Κουτσελίνη. Εκεί είχε υπερασπιστεί την επιλογή της να φροντίζει να ακούγονται οι απόψεις γυναικοκτόνων, μαστροπών, βιαστών γιατί είναι λέει λυτρωτικό για ανθρώπους με εκπομπές σαν τη δική της να δείχνουν και τις δύο πλευρές μιας υπόθεσης. «Όσο δύσκολο κι αν είναι για εμάς τους δημοσιογράφους» κατέληγε.

Αφού έγινε η δουλειά, πάμε και στην άλλη πλευρά της υπόθεσης;

Η 19χρονη στη μαραθώνια κατάθεσή της, δεν οδηγήθηκε από κανέναν να πει τα όσα είπε. Η δικηγόρος της, κ. Αντωνία Λεγάκη, έχει πολλάκις αναφέρει ότι η κοπέλα στερήθηκε κάθε νομική εκπροσώπηση επί ένα 24ωρο. Και επειδή ως δημοσιογράφος βρέθηκα από τα πρώτα λεπτά της μεταφοράς της εκείνο το απόγευμα έξω από το κτήριο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Το αντίθετο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ο κατηγορούμενος είναι αστυνομικός.

Και η Ελληνική Αστυνομία χρωστάει ακόμα πολλές απαντήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά ερωτήματα τα οποία θέσαμε:

  1. Γιατί δεν έγινε δεκτή η υποβολή μήνυσης της 19χρονης στο Α.Τ Ηλιούπολης και η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής;
  2. Η 19χρονη υπέβαλε τελικά μήνυση στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων; Την ενημέρωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ότι έχει δικαίωμα να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας;
  3. Πού προβλέπεται αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε, δηλαδή να μην γράφεται το περιεχόμενο της μαρτυρίας στο πρώτο αστυνομικό τμήμα στο οποίο απευθύνθηκε το θύμα παρουσία συνηγόρου και χωρίς προειδοποίηση στον παριστάμενο συνήγορο να μεταφέρεται σε άλλη υπηρεσία – εν προκειμένω στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων; Έχει ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις αυτή η διαδικασία; 
  4. Αληθεύει η είδηση ότι ενώ η συνήγορος του θύματος βρισκόταν έξω από το κτήριο της υπηρεσίας και σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με αξιωματικούς, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων πρότεινε στο θύμα να την αναλάβει άλλος δικηγόρος (με αποτέλεσμα η συνήγορός της να λάβει τελικώς εντολή την Κυριακή 11/7/21, λόγω παρεμπόδισης επικοινωνίας από την ίδια την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων); Αν αληθεύει αυτό, για ποιον λόγο της προτάθηκε άλλος δικηγόρος; Είθισται να συμβαίνει αυτό; Σε ποιες περιπτώσεις; 
  5. Γιατί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων απάντησε τα μεσάνυχτα της 10ης προς 11η Ιουλίου στη συνήγορό της Αντωνία Λεγάκη ότι η κατάθεση ολοκληρώθηκε κι ότι θα μπορέσει να δει την 19χρονη «σε πέντε λεπτά» και αντ’ αυτού βγήκε σε πολιτικό όχημα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο από την Υπηρεσία, όπου δεν της επετράπη να μιλήσει με κανέναν τηλεφωνικά, συμπεριλαμβανομένων των συνηγόρων της, ενώ η αστυνομική συνοδεία της δήλωσε προς παριστάμενους ιατρούς ότι είναι κρατούμενη;

Για να λάβουμε τη – μη – απάντηση:

«Σε απάντηση του αιτήματός σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την ποινική διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων τα οποία διαπράττονται –μεταξύ άλλων- από αστυνομικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, διερεύνησε άμεσα την υπόθεση κακοποίησης ημεδαπής με φερόμενο δράστη αστυνομικό, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 2 του Ν. 4613/2019, υπό την εποπτεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού.

Επιπλέον, η καταγγέλλουσα ήρθε σε επικοινωνία με δικηγόρο πριν την ένορκη εξέτασή της ωστόσο ουδέποτε εξέφρασε επιθυμία για διορισμό νομικού παραστάτη.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η προανάκριση διέπεται από την αρχή της μυστικότητας και ως εκ τούτου, οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με την υπόθεση, δεν ήταν δυνατόν να γνωστοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι, για την υπόθεση έχουν εκδοθεί σχετικά δελτία τύπου και ανακοινώσεις, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στο www.yptp.gr.».

Κάτι τελευταίο: Μιας που ο αστυνομικός έχει μπει στη διαδικασία να ανασύρει αρχεία, δεν μας λέει και πού βρίσκεται η τηλεφωνική συσκευή της 19χρονης, η οποία έμεινε μέσα στο σπίτι όταν απέδρασε και στην οποία σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στις αρχές υπάρχουν τα τηλέφωνα και τα στοιχεία των πελατών που την έστελνε ο αστυνομικός με τη βία; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για εκείνο το λάπτοπ στο οποίο αναφέρθηκε η 19χρονη, το οποίο ανήκει στον κατηγορούμενο αστυνομικό και στο οποίο σύμφωνα με την ίδια καταγράφονταν τα πάντα αλλά ακόμα αγνοείται η τύχη του…