Μετά το συμβιβασμό της Novartis με τις αμερικανικές αρχές για τις πρακτικές διαφθοράς που εφάρμοσε στην Ελλάδα, η αποκάλυψη του tvxs.gr για την απόφαση των ΗΠΑ να προτείνουν την παροχή πολιτικού ασύλου στους 3 Έλληνες Προστατευόμενους Μάρτυρες, συνιστά το επιστέγασμα, όχι απλώς της ύπαρξης του τεράστιου σκανδάλου αλλά και της εμπλοκής των πολιτικών προσώπων. 

Ads

Το κυρίαρχο συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των προστατευόμενων μαρτύρων που, ουσιαστικά, οι ΗΠΑ προτείνουν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας σε αμερικανικό έδαφος, με την παροχή πολιτικού ασύλου. Και αυτή η προστασία δεν αφορά σε πρόσωπα που κινδυνεύουν από αποκαλύψεις για εγκληματίες του υποκόσμου ή το κοινό έγκλημα γενικότερα. Η διαφορά με κάθε άλλη υπόθεση είναι ότι οι μάρτυρες κινδυνεύουν μόνο από πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα, όλα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, έχουν εξαπολύσει ανοιχτά απειλές σε βάρος τους.  Αυτή είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία για το πολιτικό σύστημα, που κατατάσσει μια χώρα της Ε.Ε. σε πολύ δεινή θέση. Ηχηρή ήταν και η παρέμβαση του αμερικανού δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis, Stephen M. Kohn, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται «για ήρωες που αποκάλυψαν το εκτεταμένο σύστημα δωροδοκίας που είχε στήσει η Novartis στην Ελλάδα και σήμερα η ασφάλειά τους απειλείται από διεφθαρμένους αξιωματούχους». 

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής για προστατευόμενους μάρτυρες

Υπενθυμίζει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επαναλάβει πολλές φορές απειλές σε βάρος των προστατευόμενων συνολικά και τους αποκαλεί σε επίσημο υπόμνημά του «προστατευόμενους ψευδομάρτυρες». Ο νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε το 2018 την άποψη: «Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι που δέχθηκε η Δικαιοσύνη να καταθέσουν ανώνυμα, τι ακριβώς φοβούνται; Ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος ή ο κ. Σαμαράς; ‘H ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Στουρνάρας;» Ο διωκώμενος για την υπόθεση Ανδρέας Λοβέρδος έχει καταθέσει μηνύσεις εναντίον προστατευόμενου και απειλεί διαρκώς. 

Ads

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  που εμπλέκεται, έχει δηλώσει: «Οι μάρτυρες νομίζουν ότι θα είναι πάντα προστατευμένοι». Ο Μ. Σαλμάς έχει δηλώσει: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν». Ο υπό διερεύνηση Άδωνις Γεωργιάδης έχει απειλήσει κατ΄επανάληψη με διώξεις τους μάρτυρες ενώ συνολικά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ όταν προστατευόμενοι επρόκειτο να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή είχαν επιδοθεί σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Αν και οι προστατευόμενοι της αμερικανικής δικαιοσύνης δεν ταυτίζονται, θεωρητικά, με αυτούς της εγχώρια έρευνας, στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη μια συστηματική απόπειρα απειλών και εκφοβισμού από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, γεγονός που καθιστά τη χώρα μη ασφαλή για τον θεσμό του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. 

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα διεκδικήσει αποζημίωση το Δημόσιο αν πρόκειται για «σκευωρία»;

Ως προς το σκάνδαλο καθαυτό, ακόμη και αν υποτεθεί ότι περιορίζεται μόνο σε αθέμιτες πρακτικές και διαφθορά επαγγελματιών της υγείας και δεν προκύψουν απτές αποδείξεις για δωροδοκία πολιτικών, η κυβέρνηση συνεχίζει να το αμφισβητεί. Ακόμη και αν ήδη ένας πρώην Υπουργός διώκεται και ένας ακόμη εξετάζεται ως ύποπτος από τη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα μιλά για σαφήνεια για χρηματισμούς που συμπεριλαμβάνουν την αύξηση επιρροής σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, φωτογραφίζει έναν ενδιάμεσο με τη διπλή ιδιότητα σου συνεργάτη τόσο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου όσο και της φαρμακευτικής,  ενώ απαγορεύει στη διάρκεια της αναστολής τις “πολιτικές συνεισφορές” στη Novartis Hellas. 

Το πρόστιμο των 310 εκατ. ευρώ που δέχθηκε να καταβάλει στους αμερικανούς για τις πρακτικές της στην Ελλάδα η Novartis, παράλληλα, δείχνει ότι η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο υπήρξε τεράστια, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει ένα δίκαιο ύψος αποζημίωσης από τη φαρμακευτική για μια σειρά από λόγους, με κυριότερο, ότι επισήμως δεν υπάρχει σκάνδαλο αλλά “σκευωρία” της προηγούμενης κυβέρνησης.  Άλλωστε, όταν ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων, με την ιδιαίτερα επιτυχή κατάληξη στις ΗΠΑ, Παύλος Σαράκης, πρότεινε στον Άδωνι Γεωργιάδη, να διεκδικήσει χωρίς αμοιβή,  την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου, αυτός φαίνεται να σαστισε.