Όπως οι οίκοι αξιολόγησης με τις εκτιμήσεις τους υποβαθμίζουν ή αναβαθμίζουν την Ελληνική Οικονομία, όταν οι ΗΠΑ πρότειναν πολιτικό άσυλο στους 3 Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, υποβάθμισαν το Κράτος Δικαίου της χώρας στην κατηγορία «σκουπίδια».

Ads

Οι Αμερικανοί, με το συμβιβασμό στον οποίο υποχρέωσαν τη Νovartis, αποδεικνύοντας τις αθέμιτες πρακτικές της, επιβεβαίωσαν το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς της Ελλάδας, έδειξαν πόσο κομβικό ρόλο είχαν  και πόσο αξιόπιστοι ήταν οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές και ο θεσμός του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, γενικότερα. Με την κίνησή τους να προσφέρουν άσυλο, ομολογούν ότι δεν τους θεωρούν ασφαλείς στην Ελλάδα καθώς παραμένουν πολύτιμοι για το διάστημα που διαρκεί η τριετής αναστολή που εξασφάλισε η Novartis, παραδεχόμενη την ενοχή της. 

Στην Ελλάδα, αντιθέτως, οι μάρτυρες που συμβάλλουν στη διερεύνηση του ίδιου ακριβώς σκανδάλου, που στις ΗΠΑ έχει αποδειχτεί, δεν είναι καν προστατευόμενοι καθώς οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί τους απειλούν συστηματικά με εξόντωση. Η απόπειρα αποκάλυψης της ταυτότητάς τους μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ και δημοσιογράφων, αλλά ακόμα και με θεσμικά πραξικοπήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι πρωτοφανής. Βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σφοδρής καταδίωξης, ώστε να αποθαρρυνθούν και να μην καταθέσουν. Αυτοί και όσοι στο μέλλον το επιχειρήσουν. Στην Ελλάδα η κυβερνητική πλειοψηφία αντί να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, δημιούργησε μια προανακριτική επιτροπή επειδή τη θεωρεί «σκευωρία»! Η ίδια η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς που ερευνά την υπόθεση, όχι απλώς βρίσκει αμέτρητα εμπόδια στο έργο της αλλά απειλείται δημοσίως με φυλάκιση (!) από εμπλεκόμενο πολιτικό, με πλήρη κυβερνητική κάλυψη. 

Σε όλο αυτό το κλίμα και με γνωστές άλλες υποθέσεις όπου οι μάρτυρες εξαφανίζονται μυστηριωδώς ή παθαίνουν ξαφνική αμνησία, είναι πολύ λογικό οι ΗΠΑ να βάζουν την Ελλάδα στην ίδια μοίρα με ναρκο-κράτη της Λατινικής Αμερικής και λοιπές «μπανανίες», όπου συγκεκριμένες ομάδες και πρόσωπα έχουν το νόμο στα χέρια τους και φροντίζουν για την ατιμωρησία τη δική τους, αλλά και την τιμωρία όσων αντιστέκονται.   

Ads

Δεν πρέπει να είναι πολύ τιμητικό ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ να προσφέρουν πολιτικό άσυλο σε υπηκόους μιας χώρας-μέλους, επειδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Η Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ διαλεύκανε πλήρως το σκάνδαλο και εξασφάλισε αστρονομική αποζημίωση ενώ η χώρα που ζημιώθηκε πραγματικά, κάνει ό,τι μπορεί για να το «θάψει». Η Ελλάδα είναι επισήμως μια ανυπόληπτη και διεφθαρμένη χώρα.