Ιδιαίτερα μαζικό, με συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών, ήταν το συλλαλητήριο συμπαράστασης στους 31 συλληφθέντες από την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ την Δευτέρα, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη. 

Ads

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά.

Τελικά οι φοιτητές αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ το δικαστήριο θα πάρει αναβολή λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Όταν αφέθησαν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι, ο συγκεντρωμένος κόσμος ξέσπασε σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Η αρχική συγκέντρωση ήταν το πρωί της Τρίτης μπροστά στον χώρο του κτιρίου της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία, παραμένει υπό κατάληψη, παρά τη χθεσινή, βίαιη καταστολή από την αστυνομία.

Εκεί, ένας καθηγητής έγραψε πολλές φορές την λέξη «ντροπή», για το χθεσινό όργιο αστυνομικής βίας κατά των διαμαρτυρόμενων φοιτητών.

Ads

image

image

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην κατάληψη, περίπου 50 φοιτητές πέρασαν τη νύχτα εντός της Πρυτανείας, καλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο, με κείμενο που υπογράφει η «Συνέλευση κατειλημμένης πρυτανείας»:

«Οι φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ και καλούν σε στήριξη όσους και όσες θεωρούν καθήκον τους την υπεράσπιση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι απαντήσεις μας ενάντια στα αντικοινωνικά και αντι-εργατικά μέτρα της κυβέρνησης που εντείνουν τον κρατικό και καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό πρέπει να δοθούν συλλογικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα. Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/στις 31 συλληφθέντες/συλληφθείσες της κατειλημμένης πρυτανείας ΑΠΘ».

image

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε η πορεία, η οποία κατέληξε στα Δικαστήρια, όπου οδηγήθηκαν οι 31 συλληφθέντες.

Συγκέντρωση και στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, φοιτητές κινητοποιήθηκαν και στην Αθήνα, συμπαραστεκόμενοι στους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης και με τα ίδια αιτήματα κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, κυριάρχησαν συνθήματα όπως «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία».

image

Το σημερινό συλλαλητήριο είναι συνέχεια της πρώτης κινητοποίησης το απόγευμα της Δευτέρας, από φοιτητικούς συλλόγους που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ζητώντας την απελευθέρωση των – ακόμη τότε – προσαχθέντων και την απόσυρση των κατηγοριών.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι ενδο-ακαδημαϊκές διαμρτυρίες για την αστυνομική καταστολή και τον ρόλο της Πρυτανείας του ΑΠΘ.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές ανακοινώσεις:

Πολιτικές Επιστήμες ΑΠΘ: Μετά την ψήφιση του 4777/2021 άρχισε η σκληρή εφαρμογή

«Δυστυχώς σήμερα ζήσαμε μια θλιβερή μέρα για το ΑΠΘ, με την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης και στον περιβάλλοντα χώρο, με ρίψεις χημικών, με βία και έκτροπα από τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και φοιτητριών. Είναι προφανές ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4777/2021 για τα Πανεπιστήμια (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) άρχισε αμέσως η σκληρή εφαρμογή του, σε μια επίδειξη ισχύος, για την οποία φέρουν ευθύνη και οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ. Έγιναν 30 προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 3 φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Όλοι/ες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Εμείς, ως Καθηγητές και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις συλληφθείσες φοιτήτριές μας. Επειδή ο Πρόεδρος του Τμήματος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, μπορούμε να πούμε ότι οι εν λόγω φοιτήτριες συνελήφθησαν αναίτια, απλώς επειδή συμμετείχαν στη φοιτητική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουμε ότι η μία εκ των τριών λιποθύμησε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο πρώτα στο ΑΧΕΠΑ και από εκεί με περιπολικό στη ΓΑΔΘ, βεβαιώνουμε ότι τις γνωρίζουμε καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και καλές φοιτήτριες, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενες με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διδάσκοντες Παιδαγωγικού: «Ζοφερές προοπτικές για την ακαδημαϊκή ζωή»

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθήσαμε την κατασταλτική δράση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Εικόνες όπως αυτή του φοιτητή που σέρνεται στο κράσπεδο από τους άνδρες των ΜΑΤ μάς προκαλούν αποτροπιασμό, ενώ αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας. Η αντίληψη ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του φοιτητικού κινήματος μπορούν να αντιμετωπίζονται με δυνάμεις καταστολής και προσαγωγές μελών των φοιτητικών συλλόγων ανοίγει το δρόμο σε πολύ ζοφερές προοπτικές για την ακαδημαϊκή ζωή. Οι αστυνομικές λογικές και πρακτικές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνουν, προσθέτοντας και άλλα στα ήδη υπάρχοντα. Δεδομένου ότι έγιναν προσαγωγές, ζητούμε να μην ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον φοιτητών και φοιτητριών και να αφεθούν όλοι /όλες ελεύθεροι/ελεύθερες!».

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠαΜακ: «Ακλόνητα δίπλα στους φοιτητές»

«Με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε την εισβολή, κατόπιν πρόσκλησης του πρύτανη, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο ΑΠΘ, το ξύλο, τη ρίψη χημικών, τις προσαγωγές, και τα (καταγεγραμμένα και ειδεχθή) βασανιστήρια φοιτητριών και φοιτητών μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου … Μέσα από το παράλληλο σύμπαν της «τηλεκπαίδευσης» αναγκαζόμαστε να βλέπουμε σε ζωντανή σύνδεση τον βιασμό του πανεπιστήμιου από την κυβέρνηση,  που φτάνει πλέον στα όρια της εγκληματικής βίας και της εξώφθαλμης υποκρισίας! … Μένουμε ακλόνητα δίπλα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται. Μαζί θ’ αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας».

Τι έγινε την Δευτέρα στο ΑΠΘ

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στην πρυτανεία του ΑΠΘ, με στόχο να διαλύσουν τους φοιτητές, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης, ενάντια στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη χημικών, δεκάδες προσαγωγές και βιαιοπραγίες σε βάρος φοιτητών. Τα γεγονότα προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ να καταγγέλουν την άγρια καταστολή της συγκέντρωσης των φοιτητών.

Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ έγινε με εντολή εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως είχε ενημερωθεί από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για διαμαρτυρία και κατάληψη. Η αστυνομία εγκλώβισε τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, και στη συνέχεια προχώρησε σε μια άγρια επίθεση, που είχε σαν αποτέλεσμα και τον τραυματισμό ορισμένων φοιτητών.