Στον εισαγγελέα οδηγούνται την Τρίτη οι 31 συλληφθέντες- επί το πλείστον φοιτητές –  κατά την αστυνομική έφοδο στο ΑΠΘ, την Δευτέρα. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά.

Ads

Όλες οι παραπάνω πράξεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και μετά την απαγγελία των κατηγοριών αναμένεται να παραπεμφθούν στο αυτόφωρο.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, σε καθένα βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες, φοιτητές έχουν προγραμματίσει για τις 11 το πρωί της Τρίτης συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, απ’ όπου θα κινηθούν με πορεία προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Ads

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στην πρυτανεία του ΑΠΘ, με στόχο να διαλύσουν τους φοιτητές, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης, ενάντια στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη χημικών, δεκάδες προσαγωγές και βιαιοπραγίες σε βάρος φοιτητών. Τα γεγονότα προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ να καταγγέλουν την άγρια καταστολή της συγκέντρωσης των φοιτητών.

Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ έγινε με εντολή εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως είχε ενημερωθεί από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για διαμαρτυρία και κατάληψη. Η αστυνομία εγκλώβισε τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, και στη συνέχεια προχώρησε σε μια άγρια επίθεση, που είχε σαν αποτέλεσμα και τον τραυματισμό ορισμένων φοιτητών.

Στη συνέχεια φοιτητές συγκεντρώθηκαν και έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους, ενώ έκαναν πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου. Εκατοντάδες άτομα συγεντρώθηκαν και έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για να συμπαρασταθούν στους 30 προσαχθέντες. Τις επόμενες μέρες οι φοιτητές προγραμματίζουν νέες συνελεύσεις, ενώ καλούν σε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της πόλης.