Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην Δημοκρατική Αριστερά, ενώ έχει τεθεί εμμέσως και ζήτημα ηγεσίας. Την Τρίτη, θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ θα δρομολογηθεί η διαδικασία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και των άλλων οργάνων του κόμματος, ενώ ήδη έχουν γίνει συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο. 

Ads

Συγκεκριμένα, χθες από το πάνελ του Mega ο Γρηγόρης Ψαριανός, που έχει διαφοροποιηθεί από την ηγετική ομάδα της Αγίου Κωνσταντίνου, είπε πως «με εκπλήσσει κάθε ποσοστό κάτω από το 3%. Αλλά αυτό το 1,3% με συγκλονίζει, και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να συνεχίσω την οποιαδήποτε συζήτηση. Παρακαλώ να με αποδεσμεύσετε». Κατόπιν έφυγε από το κανάλι και είπε ότι πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες για Συνέδριο.

Και ο Σπύρος Λυκούδης, πρώην γραμματέας του κόμματος που επίσης έχει διαχωρίσει την θέση του από τον Φώτη Κουβέλη, δήλωσε ότι η χθεσινή ήττα ήταν συντριπτική, κάνοντας λόογια για πολλά λάθη από τον πρόεδρο του κόμματος. «Η ένσταση ενός μεγάλου τμήματος του κόσμου που μας ακολουθούσε ήταν επειδή δεν κατάλαβε πώς, γιατί, πότε και για ποιον λόγο, αποχωρήσαμε. Όχι γενικώς, διότι δεν παραμείναμε στην κυβέρνηση. Και από εκεί και έπειτα, ήρθε το δεύτερο μεγάλο σοκ το γεγονός ότι όταν ξεκίνησαν με ένα σωρό ελπίδες οι διεργασίες για έναν ανοιχτό διάλογο με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, η Δημοκρατική Αριστερά δεν βρέθηκε απλώς έξω από αυτή την ιστορία, αλλά αντιμετώπισε αυτόν τον διάλογο και με έναν τρόπο, περίπου, περιφρονητικό», ανέφερε. 

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι γύρω από εμάς θα συγκροτηθεί ο τρίτος πόλος. Μακάρι να είχαμε τέτοιες δυνατότητες και από την άποψη των ποσοστών και από την άποψη της εμβέλειας. Δεν τις έχουμε. Η ειλικρινής συμμετοχή μας σε μία τέτοια διεργασία και διαδικασία, νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο Σπύρος Λυκούδης. 

Ads

Τη Δευτέρα ήρθε ένα ακόμη χτύπημα για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, αυτή την φορά από τον Νίκο Τσούκαλη. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τόσο καταλυτικό που θα πρέπει να μιλήσουμε με κάθε ειλικρίνεια όσον αφορά το μέλλον της Δημοκρατικής Αριστεράς και το ρόλο που θα παίξει ή δε θα παίξει στις πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, μιλώντας στο STAR. 

«Η κομματική παρουσία για οποιοδήποτε κόμμα κρίνεται από τη λαϊκή ετυμηγορία, από το μήνυμα που σου στέλνει ο ελληνικός λαός», είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν ήταν απλώς ένα καμπανάκι. Εδώ μιλάμε για μια καμπάνα που μας επανέφερε στην πραγματικότητα». Παρόλα αυτά είπε ότι «το αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό, θέτει ζητήματα γενικότερης πολιτικής και φυσιογνωμίας και πολιτικού λόγου». Εξήγησε, ότι υπήρξε πόλωση και έπρεπε οι πολιτικές δυνάμεις να επιλέξουν στρατόπεδο – γεγονός που δεν ευνόησε  το «μεσαίο λόγο».

Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο Ν. Τσούκαλης εκτίμησε πως «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και αναθεώρηση απόψεων από όλες τις πλευρές. Ο χώρος αυτός δεν θα υπάρξει αν δεν αποκτήσει σαφή κυβερνητικά χαρακτηριστικά με οριοθετημένο πρόγραμμα, που θα ανατρέπει αυτό που αναγνωρίζαμε σήμερα ως σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι θα δρομολογηθούν εργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, ώστε το φθινόπωρο να μπορέσει να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο της Ελιάς.