Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από την τρόικα, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Την ίδια στιγμή, η τρόικα θέτει θέμα κατώτου μισθού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με την ηγεσία του υπ. Εργασίας. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την τρόικα να ασκεί πιέσεις ακόμα για την ακύρωση των αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον Ιούλιο του 2012.

Ads

 

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, πάντως δεν έχει τεθεί ούτε θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις. Ωστόσο, η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο ρύθμισης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τις εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, επικουρικές συντάξεις και δαπάνες στα φάρμακα, για το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, για τα προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, οπως η αυτεπιστασία στους δήμους.

Ads

Σχολιάζοντας, από την πλευρά του, τις ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο πέραν του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου.

Σύγκληση της ολομέλειας ζητεί ο Χαραλαμπόπουλος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, κατέθεσε αίτημα να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά.

Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν είναι πλέον αποδεκτό να ενημερώνεται η Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας σε θέματα που αγγίζουν τόσο άμεσα τους πολίτες τους οποίους εκπροσωπούμε, μόνο από δημοσιεύματα και διαρροές στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε στην επιστολή του προς τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Αντιδρά η αντιπολίτευση στη λήψη νέων μέτρων

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση και την πιθανότητα «γέννησης» νέων απαιτήσεων από την πλευρά των ελεγκτών ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ λένε «όχι» στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ειδικότερα, την ανάγκη μεγαλύτερης προσαρμογής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επισημαίνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ωστόσο διατυπώνει τη θέση ότι «η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων, και όχι από την περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «9», σχολίασε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί «τι νέα μέτρα θα φέρει η επίσκεψη της τρόικας». «Δεν είναι μαύρο – άσπρο η κατάσταση. Να δούμε αν αυτά εμπεριέχονται και συμπεριλαμβάνονται μέσα στο “πακέτο”, εάν είναι μέσα στο “τιμολόγιο” της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για να πάρουμε τα 130 δισ.» είπε χαρακτηριστικά. «Αν», πρόσθεσε, «είναι καινούργια μέτρα, σαφώς δεν πρόκειται να τα δεχθούμε».

«Η επίσκεψη της τρόικα για άλλη μια φορά συνοδεύεται με νέα δυσβάστακτα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός. Παράλληλα, μιλά για συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι φέρνει την οικονομία και την κοινωνία ακόμα πιο κοντά στη χρεοκοπία και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν νομιμοποιείται  να παίρνει  αποφάσεις που ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα της.
 
«Είναι απαράδεκτο και προκλητικό για την ελληνική κοινωνία κάθε επίσκεψη της τρόικας να συνοδεύεται με την αναγγελία πρόσθετων επώδυνων και δυσβάσταχτων μέτρων», παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα νέο τρίτο μνημόνιο». Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη υπογραμμίζει επίσης ότι «οι πολιτικές που προτείνονται και σχετίζονται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, την περιστολή των κοινωνικών δαπανών, είναι επιλογές που βαθαίνουν την ύφεση και σπρώχνουν την κοινωνία στο περιθώριο».