Tην ελπίδα ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το PSI, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις του με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα, αλλά και την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ακόμη ως «εξαιρετικά κρίσιμη» την τρέχουσα εβδομάδα, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.
 

Ads

«Η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για υπεκφυγή», τόνισε ο υπουργός και κάλεσε σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις «να συστρατευθούν με τη κυβέρνηση τώρα, να διαμορφωθεί μια κουλτούρα συνεργασίας και συναντίληψης». Ζήτησε επίσης όποιος έχει ιδέες και προτάσεις να τις καταθέσει.
 
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ακόμη «ζωτικό» τον στόχο να κάνουμε όσα προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει υπερπροσπάθεια τώρα και τους δύο πρώτους μήνες του 2012, καθώς αυτοί εντάσσονται δημοσιονομικά στο 2011.
 
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2011 το τελευταίο τρίμηνο συνέπεσε με μία φάση μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, σημείωσε και επανέλαβε πως «αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2012». Πάντως, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παρουμε νεα εισπρακτικά μετρα»

@font-face {
font-family: “Cambria”;
}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0in 0in 10pt; font-size: 12pt; font-family: “Times New Roman”; }div.Section1 { page: Sectio
. Ωστόσο, τόνισε ότι «αν καταγραφούν αποκλίσεις πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Δεν είναι η στιγμή τώρα και η δική μου ευθύνη να αναλάβω αυτό το φορτίο» και διευκρίνισε ότι «το φορτίο αυτό θα το αναλάβει μια κυβέρνηση με νωπή εντολή».

Σχετικά με τις ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο πέραν του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου.
 
Κάνοντας λόγο για «μία διαρκή εναγώνια προσπάθεια προκειμένου να κρατηθούμε όρθιοι» από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών κάνει, ο υπουργός σημείωσε ότι νιώθει όχι απλά καταβεβλημένος, αλλά εξουθενωμένος, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου.
 
Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «αν θέλουμε να μείνουμε στο επίπεδο ζωής που έχουμε συνηθίσει και να αποφύγουμε την καταστροφή πρέπει να συνεννοηθούμε, να διαμορφώσουμε ένα εθνικό κίνημα ανασυγκρότησης. Χρειαζόμαστε νέο θεσμικό πλαίσιο πολιτικής, νέο διοικητικό πλαίσιο, νέα αντιλήψη για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος».
 
«Όποιος μπορεί να φέρει τα χρήματά του πίσω στη χώρα ας το κάνει ας μη ρωτάει συνεχώς την εκάστοτε κυβέρνηση τι έκανε και τι μπορεί να κάνει. Ας ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του», πρόσθεσε.

Ads