Παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το δυστύχημα στα Τέμπη, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

Ads

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Παγω, Πρόεδρος Σιδηροδρομικού Τομέα ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τόνισε αρχικά πως ο οργανισμός δεν υπήρχε την εποχή της τραγωδίας, γεγονός που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη διερεύνηση, ενώ έκανε λόγο για εγκληματικά λάθη και αβελτηρίες επί σειρά ετών στην Ελλάδα, στον συγκεκριμένο τομέα.

«Η μη ιεροποίηση του χώρου δυστυχήματος είχε ως συνέπεια να χαθούν πολύτιμα στοιχεία», ανέφερε επίσης.

«Ασχοληθήκαμε και με τη σύμβαση 717, πέραν όμως αυτής, είναι και η διαχρονική εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου και τα μνημόνια που οδήγησαν στην αποψίλωση του ΟΣΕ από προσωπικό. Σκοπός της διερεύνησης είναι να γίνουν οι συστάσεις ασφαλείας ώστε τα βήματα που ξεκίνησαν κατόπιν της τραγωδίας να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα, να διορθωθούν πράγματα που λειτουργούν εσφαλμένα ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά τέτοιο δυστύχημα ή να υπάρξει ξανά νεκρός στον σιδηρόδρομο», συνέχισε, ενώ ανέφερε πως η σύμβαση 717 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016.

Ads

«Όσοι καθυστέρησαν την 717 συνέβαλαν στο να σκοτωθούν αυτά τα παιδιά», δήλωσε σε άλλο σημείο.

Διαβάστε επίσης: Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη / Έγιναν όλα λάθος – Πώς το μπάζωμα εμπόδισε την έρευνα

Καπετανίδης: Διαχρονική έλλειψη προσωπικού στον σιδηρόδρομο

Ο Κωνσταντίνος Καπετανίδης, Πολιτικός Μηχανικός Προϊστάμενος Μονάδας Διερευνήσεως Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αφού προχώρησε σε μια σύνοψη των γεγονότων της ημέρας του δυστυχήματος και των λαθών που οδήγησαν σε αυτό, τόνισε την διαχρονική έλλειψη προσωπικού στον σιδηρόδρομο από το 2010.

«Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν χρησιμοποίησε την αυτόματη χάραξη, άφησε κατά λάθος την αλλαγή 118 στη διαγώνιο. Ήταν μεγάλο λάθος χειρισμού», είπε ο κ. Καπετανίδης, προσθέτοντας όμως πως «η μέρα ήταν γεμάτη βλάβες και καθυστερήσεις. Η διπλή γραμμή είχε γίνει μονή. Ο άνθρωπος είχε να αντιμετωπίσει τεράστιο αριθμό επικοινωνιών. Η δικλείδα ασφαλείας ήταν δύο λαμπάκια στον πίνακα ελέγχου. Δεν τα είδε. Είχε συναισθηματική φόρτιση από προηγούμενο λάθος».

Επίσης, επεσήμανε πως οι υποδομές είναι κακώς συντηρημένες και υποβαθμισμένες, λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης και προσωπικού. Ως αποτέλεσμα, υπήρχε έλλειψη προληπτικής συντήρησης υποδομών σηματοδότησης.

Διαβάστε επίσης: Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη / Τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων ετών και η καθοριστική σύμβαση 717

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο ίδιος ανέφερε πως υπήρχε σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τις ικανότητες των σταθμαρχών του ΟΣΕ, ενώ δεν υπήρχε μηχανισμός συστηματικής παρακολούθησης της απόδοσης των σταθμαρχών. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι δούλευαν πέρα από το όριο που είναι ανθρωπίνως αποδεκτό, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες χωρίς ρεπό.

«Η ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων δεν κοιτούσε τους ουσιώδεις παράγοντες αλλά επικεντρωνόταν στις μη συμμορφώσεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα θύματα, ο κ. Καπετανίδης δήλωσε πως «τα περισσότερα από τα θύματα πέθαναν από μηχανικά αίτια, τα οχήματα δεν είναι σχεδιασμένα να αντέχουν συγκρούσεις με περισσότερα από 36 χιλιόμετρα την ώρα».

«Τα θύματα που είχαν ως αιτία θανάτου τη φωτιά, είναι 5-7», συνέχισε, ενώ αναφορικά με την πυρόσφαιρα, υποστήριξε πως ο οργανισμός κατέληξε πως δεν υπήρξε ένδειξη ότι το σιδηροδρομικό υλικό προκάλεσε τη φωτιά, ενώ έκανε λόγο για πιθανή παρουσία αγνώστου καυσίμου.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αλεξάνδρου: «Είχαμε απώλεια πληροφοριών ζωτικής σημασίας»

Ο Αστέριος Αλεξάνδρου, Πολιτικός Μηχανικός προϊστάμενος τμήματος Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ανέφερε με τη σειρά του πως «δεν έγινε σωστή χαρτογράφηση του χώρου του δυστυχήματος. Είχαμε απώλεια πληροφοριών ζωτικής σημασίας».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ξανά ο κ. Καπετανίδης, τονίζοντας πως «ο ΟΣΕ πρέπει να αξιολογεί συχνά το προσωπικό που σχετίζεται με την ασφάλεια», ενώ και η Hellenic Train πρέπει να αξιολογεί τακτικά τους μηχανοδηγούς.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να ενισχύσει η ΡΑΣ την ικανότητά της στην εποπτεία του συστήματος, ενώ σχετικά με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, δήλωσε πως πρέπει να αναπτύξει οδηγίες για ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσης έκτακτης ανάγκης.

Bart Accou: Αυτά που επίσημα μετέφερε το τρένο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πυρόσφαιρα

Ο Bart Accou, Επικεφαλής ασφαλείας και επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σιδηροδρόμων μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μετά από σχετικά ερώτηση, δήλωσε πως «οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι θα είναι βιώσιμοι αν εφαρμοστούν όσα είπαμε. Δεν μπορώ να πω αν είναι ασφαλείς τώρα, δεν ήταν το αντικείμενο της έρευνας».

Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη παράνομου φορτίου, ο ίδιος απάντησε πως η επιθεώρηση του τόπου του δυστυχήματος «δεν έγινε με τον τρόπο που έπρεπε ώστε να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τον τύπο του καυσίμου που προκάλεσε την πυρόσφαιρα. Αυτό που επίσημα μετέφερε το τρένο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πυρόσφαιρα».

«Λάβαμε υπόψιν τα πάντα σχετικά με τη φωτιά. Τα έλαια σιλικόνης είναι απίθανο να έπαιξαν ρόλο στην πυρόσφαιρα και στην ανάπτυξη φωτιάς. Με αυτό συμφωνούν αναλύσεις ειδικών που διαθέτουμε», απάντησε επίσης ο κ. Accou.

Την παρουσίαση του πορίσματος θα κάνουν ο Αστέριος Αλεξάνδρου, Πολιτικός Μηχανικός προϊστάμενος τμήματος Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Bart Accou, Επικεφαλής ασφαλείας και επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σιδηροδρόμων μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Κωνσταντίνος Καπετανίδης, Πολιτικός Μηχανικός Προϊστάμενος Μονάδας Διερευνήσεως Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Fabrizio Caprinelli, Project Officer Ευρωπαϊκής Ένωσης Σιδηροδρόμων Μέλος της επιτροπής Διερεύνησης ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος παρ Αρείω Παγω, Πρόεδρος Σιδηροδρομικού Τομέα ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Τέμπη: Η περίληψη στα ελληνικά του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Τέμπη: Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ