Συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας για τελευταία φορά η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, με σκοπό να βρεθεί κοινός τόπος και να εκδοθεί διακομματικό πόρισμα.

Ads

Ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με απλή άρση ασυλίας ο Κ. Καραμανλής μπορεί να πάει στην δικαιοσύνη αφού έχουν προκύψει ισχυρές ενδείξεις ποινικών ευθυνών».

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Εισαγγελία / Θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη αν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717

«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσπαθούν να συγκαλύψουν την τραγωδία των Τεμπών» τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη.

Ads

«Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν υπογράψει ένα ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την αγανάκτησή τους για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα συγκάλυψης. Σήμερα καταθέτω μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας στη Βουλή» ανέφερε επίσης ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Διαβάστε επίσης: Ένωση Μηχανοδηγών για σιδηρόδρομο / Έναν χρόνο μετά τα Τέμπη, τα πράγματα είναι χειρότερα – Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

Τα πορίσματα των κομμάτων

Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβαση καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο ζητά διερεύνηση, στο πόρισμα που συνέταξε για την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το έγκλημα των Τεμπών.

«Εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί» τονίζει στο πόρισμά της η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Oι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών, από το 2012 και εντεύθεν, μαζί με τους παράγοντες των σιδηροδρομικών εταιρειών και οι σχετικοί εργολάβοι «φέρουν την ανάλογη ποινική ευθύνη και θα πρέπει να αχθούν ενώπιον της Τακτικής Δικαιοσύνης» τονίζει επίσης ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, Παύλος Σαράκης.

Τέλος, την περαιτέρω διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνιστά στο πόρισμά της στην Εξεταστική Επιτροπή η Νέα Αριστερά.

Τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών σε προανακριτική επιτροπή προτείνουν την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Αποστολάκη, Γ. Νικητιάδης και Απ. Πάνας.