Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του πορίσματος της Ν.Δ. για τα Τέμπη. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας NEWS24/7, τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κάνουν λόγο για βέβαιη αποφυγή της τραγωδίας στα Τέμπη, εάν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717.

Ads

Σε ξεχωριστή δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, από την κύρια του εφέτη ανακριτή στη Λάρισα, το κατηγορητήριο αφορά 14 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που χειρίστηκαν το ζήτημα της Σύμβασης 717, μέσα στη χρονική περίοδο 2016-2021.

Η Σύμβαση 717, το «κλειδί» της υπόθεσης

Το πολυσέλιδο έγγραφο και τα συμπεράσματά του έρχεται σε πλήρη διάσταση με το πόρισμα της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη που αποδίδει το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και την παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης.

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Πλήρως εκτεθειμένος από τα εν λόγω συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, είναι και ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλή, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η ολοκλήρωση της Σύμβασης 717 δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ωστόσο σημειώνει ότι «Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία», σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία του κατηγορητηρίου που παρουσίασαν το Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ».

Τα συμπεράσματα του εφέτη ανακριτή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NEWS 24/7, και ο εφέτης ανακριτής κ. Σωτήρης Μπακαΐμης, ο οποίος διεξάγει τη βασική έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη, έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, γι’ αυτό και έχει ζητήσει τη συσχέτιση-ενημέρωση της έρευνας που διενεργεί στη Λάρισα με τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Καθώς κρίνεται ότι εάν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717 για τα συστήματα ασφαλείας στον ελληνικό σιδηρόδρομο, τότε δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα.

Το κατηγορητήριο για τους 14 της ΕΡΓΟΣΕ

Έχουν λάβει κλήσεις για απολογία ενώπιον της Ευρωπαίας ανακρίτριας στην Αθήνα, κ. Χριστίνας Σαλάππα, από την τρέχουσα εβδομάδα έως τα τέλη Απριλίου τα 14 πρώην στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ.

Στο κατηγορητήριο, έρχονται κατά περίπτωση, αντιμέτωποι με:

-την κατηγορία που αφορά κακουργηματική απάτη, σχετικά με τις επιχορηγήσεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση -η Σύμβαση 717 χρηματοδοτήθηκε κατά 85% με κοινοτικούς πόρους

-ψευδή βεβαίωση, καθώς και

-ηθική αυτουργία στα παραπάνω.