Το σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο» είναι στην καρδιά της σημερινής πανελλαδικής απεργίας. Η φράση αυτή που βγήκε μέσα από την οδύνη των θυμάτων των Τεμπών, κινητοποίησε όλες και όλους, γιατί συνοψίζει την ασφυξία που βιώνουν οι πολίτες σε όλα τα πεδία συλλογικού, εργασιακού και ατομικού βίου τα τελευταία χρόνια.

Ads

Για αυτή την ασφυξία μίλησαν συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, συνδικαλιστές, δικηγόροι και άνθρωποι του πολιτισμού στη χθεσινή εκδήλωση με γενικό τίτλο «Δικαιοσύνη – Εργασία- Πολιτισμός» που πραγματοποίησαν στο Εθνικό Θέατρο το Σωματείο Εργαζόμενων Εθνικού Θεάτρου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

Θ. Ελευθεριάδης: Σε ποιους κάνουν επίθεση; Σε εμένα που παρέλαβα τη σορό της μητέρας μου διαμελισμένη;

Ο ηθοποιός Θοδωρής Ελευθεριάδης γιος της Μαρίας Εγούτ που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη μίλησε για ένα κοινωνικό τραύμα αλλά για τις απειλές που δέχονται οι συγγενείς:

«Μας απειλούν, διαδίδουν fake news από ΜΜΕ και μας αναστατώνουν. Aποκορύφωμα όλων, η πρόσφατη εμπλοκή του Αρείου Πάγου. Έχουμε ένα κράτος απέναντι στις οικογένειες….

Ads

Ξέρουμε την ακολουθία των γεγονότων, τι συνέβη τι δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αλλά το κράτος κλείνει τα μάτια. Ξέρουμε ότι ενορχηστρωτής είναι η κυβέρνηση και το βαθύ κράτος, η  ανύπαρκτη δικαιοσύνη, τα πουλημένα ΜΜΕ».

Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών είπε:

«Και ερωτώ σε ποιους κάνουν επίθεση; Σε εμένα που παρέλαβα τη σορό της μητέρας μου διαμελισμένη; Στους γονείς που πήραν καμένα τα παιδιά, στην οικογένεια που είναι το παιδί τους σε κώμα; Στους πολυτραυματίες επιζώντες που παίρνουν φάρμακα για να κοιμηθούν; Στην κοινωνία που πενθεί; Δεν θα λογοδοτήσει κανένας;»

Τέλος αναφέρθηκε στους 43 που έχουν υποδείξει οι οικογένειες ως κατηγορούμενους και στη σημασία να σταθεί η κοινωνία δίπλα στις οικογένειες ενόψει της δίκης.

Φωτο Παντελής Νταβανέλος

Χρήστος Χούπας: Σε λίγο θα πουν πως η κόρη μου αυτοκτόνησε

Ο Χρήστος Χούπας,  πατέρας της Ελπίδας που χάθηκε στο έγκλημα των Τεμπών και μελισσουργός στο επάγγελμα, ήταν παρών διαδικτυακά και δήλωσε μεταξύ άλλων πως από Δευτέρα καταθέτει μήνυση ενάντια στον Κ. Καραμανλή και τον Χρ. Σπίρτζη.

«Εμάς μας σημάδεψε και μας τραυμάτισε για πάντα εκείνη η μέρα. Θα πεθάνουμε με τη μαχαιριά, το κοριτσάκι μου ήταν άτυχο κι εύχομαι στα παιδιά του κόσμου να έχουν τύχη.

Η βόμβα έσκασε στα χέρια αυτής της κυβέρνησης με τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό κι έχει βάλει στο πόστο των μεταφορών τον κ. Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής έπεισε την κόρη μου κι εμένα ότι το τρένο είναι ασφαλές. Κι αντί να πάει το κορίτσι με auto stop, με λεωφορείο, με τα πόδια…. πήρε το τρένο.

Ο ίδιος υπουργός τους σκότωσε, με δεδομένο ότι γνώριζε την παθογένεια, εγώ δεν γνώριζα τη σύμβαση 717. Αυτός γνώριζε ότι τα βαγόνια ήταν κινούμενα φέρετρα. Κι αυτός το γνώριζε κι ο Σπίρτζης. Οι δολοφόνοι είναι κυρίως ο κ. Καραμανλής , η Τσιαπαρίκου, που είναι σε κάποιον περιορισμό σε ιδανικές συνθήκες, αλλά το παιδί μου το πήρα στο κασόνι.

Από βδομάδα καταθέτω προσωπική μήνυση στον κατεξοχήν δολοφόνο του παιδιού μου που λέγεται Καραμανλής και στον Σπίρτζη γιατί υπήρχαν 4 συστήματα ασφαλείας και δεν δούλευε κανένα. Αν δούλευαν τα λαμπάκια κάτι θα γινόταν.

Ακούμε το μπάχαλο στα ηχητικά που μιλούν οι εργαζόμενοι. Να έχουν χάσει ένα τρένο και να μην ξέρουν που βρίσκεται» είπε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά: «Οι Σαρτζετάκηδες μας έχουνε τελειώσει» ενώ σχολιάζοντας την επίθεση που δέχονται οι συγγενείς από την κυβερνητική προπαγάνδα είπε πως:

«Σε λίγο θα μου πουν ότι η κόρη μου αυτοκτόνησε».

Φωτο Παντελής Νταβανέλος

Κώστας Γενιδούνιας: Προειδοποιούσαμε και μας απειλούσαν με μηνύσεις

Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας υπογράμμισε:

«Η κοινωνία αισθάνθηκε ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της στους θεσμούς. Γιατί είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις, επισημάνσεις, κινητοποιήσεις και εισπράξαμε χλευασμό, αδιαφορία, υπονοούμενα ότι υποκινούμαστε από τις πολιτικές μας απόψεις.

Στην 24 απεργία της Τετάρτης όλα συνδέονται και θα το εξηγήσω με το πως φτάσαμε ως εδώ.

Το 2010 είχαμε κατάργηση συμβάσεων, στο όνομα μιας δήθεν «εξυγίανσης» και «μεταρρύθμισης». Είπαν από τους 5.500 εργαζόμενους οι 3.000 είστε αχρείαστοι. Πού πάτε; Στα νοσοκομεία …στον κλίβανο. Αυτή ήταν η τιμωρία μηχανοδηγών. Συνάδελφος μας που βία έβγαινε σε σύνταξη σε 2 μήνες, έχασε όλα τα εργασιακά συνταξιοδοτικά δικαιώματα και πήγε στον κλίβανο. Δικαιώθηκαν ποτέ οι συνάδελφοι μας; Όχι Το ΣτΕ δεν μας δικαίωσε.

Έτσι ξεκίνησαν όλα, καταργήθηκαν συλλογικές συμβάσεις, έκλεισε  το 1/3 του δικτύου και ξεκίνησε ο κοινωνικός αυτοματισμός ενάντια στους εργαζόμενους του δημοσίου.

Για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε όταν το δικαίωμα στην απεργία έχει ποινικοποιηθεί;

Τι λέγαμε οι μηχανοδηγοί; Τα αυτονόητα ότι το σύστημα είχε καταρρεύσει και δεν δεχόντουσαν καν να μας δουν.

Θα γινόταν σήμερα αυτή η συζήτηση αν υπήρχαν ανεξάρτητες αρχές αν λειτουργούσε η δικαιοσύνη; Όχι.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει τρένο και δεν φτάνει ούτε στην Αλεξανδρούπολη. Δεν έχουμε συνδέσει την Αθήνα με την Πάτρα. Όλες οι γραμμές είναι κλειστές 2 χρόνια. Στη Βαλένθια σε 30 μέρες αναστήθηκε όλο το δίκτυο».

Όταν ρωτήθηκε από μητέρα θύματος, που ήταν στο ακροατήριο, γιατί δεν τράβηξαν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι που γνώριζαν, απάντησε πως έκαναν πολλές κινητοποιήσεις, έστειλαν πολλά εξώδικα και τους απείλησαν με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση:

«Πρέπει να έχεις όλη την κοινωνία μαζί για να κάνεις έναν τέτοιον αγώνα. Δεν μας άκουγε κανείς, δεν μας έπαιζαν τα ΜΜΕ».

Δέσποινα Κουτσούμπα: Το βαθύ κράτος είναι η βαθιά διαφθορά που δημιουργεί νεκρούς

Η αντιπρόεδρος του ΣΕΑ Δ. Κουτσούμπα υπογράμμισε ότι πρέπει να διδαχτούμε από τους συγγενείς των θυμάτων σε σχέση με την υπομονή, την επιμονή και τη διάρκεια του αγώνα και ότι πρέπει να ορίσουμε τι είναι το βαθύ κράτος.

«Δεν είμαστε εμείς που η κυβέρνηση στοχοποιεί γιατί δήθεν  εμποδίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Το βαθύ κράτος είναι η βαθιά διαφθορά που δημιουργεί νεκρούς και  είναι στα υπουργεία κι έχει πάντα πολιτικές πλάτες. Δεν μπορείς να τρως λεφτά χωρίς να ξέρεις ότι κάποιος θα σε σώσει. Δεν μπορείς να κανείς αυτά που κάνει ο Καραμανλής αν δεν ξέρεις ότι θα γλιτώσεις.

Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν έχουμε πλάτη,  έχουμε το πειθαρχικό.

Τι είναι το δημόσιο και σε τι χρησιμεύει;

Δεν είναι οι κηφήνες που κοστίζουν. Είναι τα δημόσια αγαθά: νοσοκομεία, σχολεία, εθνικό θέατρο, μεταφορές …. όλα αυτά πρέπει να είναι στο δημόσιο γιατί χρειαζόμαστε συνθήκες ασφάλειας. Γιατί όλα αυτά για τον ιδιώτη είναι κόστος.

Δεν πρέπει στα κοινωνικά αγαθά να υπάρχει ως κριτήριο το κέρδος. Να ζητήσουμε δημόσιες επιχειρήσεις στον δημόσιο τομέα που θα είναι ελλειμματικές. Γιατί όλα τα κέρδη τους θα τοποθετούνται σε συντήρηση. Θέλω μηδέν ισολογισμό για να ρίχνουν τα έσοδα σε υποδομή για να μην πεθαίνουμε.»

Φωτο Παντελής Νταβανέλος

 

Τέλος ο Κώστας Κεχαγιόγλου πρόεδρος της ΠΟΘΑ, μίλησε για την άμεση ανάγκη πλαισίου ασφάλειας στον Πολιτισμό.

«Συμβάντα έχουμε,  προειδοποιούμε πως από τύχη έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα. Η Β. Μακεδονία δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε, αν δεν εισακουστούμε μπορεί να έχουμε τέτοιο δυστύχημα κι εδώ».

Η Αγγελική Καίσαρη, δικηγόρος με συστηματική ενασχόληση με θέματα εργατικού Δικαίου μίλησε για κυριαρχία οικονομικών συμφερόντων έναντι πολιτικών, για ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα που αφήνει την αίσθηση δεν υπάρχει λόγος για τη συμμετοχή μας και βαθύτατη αλλοίωση της δημοκρατίας:

«Αν σε ένα κράτος υπάρχουν θεσμοί αλλά δεν προστατεύονται τα δικαιώματα δεν μιλάμε για δημοκρατία» ενώ υπογράμμισε πως:

«1 στους 4 εμπιστεύεται το κοινοβούλιο  σύμφωνα με έρευνες. Πρέπει να φοβόμαστε με αυτά τα αποτελέσματα.»

Χαιρετισμό απηύθυναν η γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Αναστασία Κουτσή και ο Μάκης Σπετσιέρης, πρόεδρος σωματείου εργαζόμενων του  Εθνικού Θεάτρου. Τη συζήτηση συντόνισε η Φωτεινή Λαμπρίδη δημοσιογράφος του tvxs.