Μια σημαντική πλευρά της τραγωδίας των Τεμπών που είναι υποφωτισμένη, είναι το πως ανταποκρίθηκε στην μαζική καταστροφή το σύστημα της προ νοσοκομειακής περίθαλψης (ΕΚΑΒ) σε ένα πλήγμα με μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Ads

Το tvxs φέρνει στο φως δυο αποκαλυπτικά βίντεο από την ώρα των επιχειρήσεων το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ενδεικτικά της αγωνιώδους υπερπροσπάθειας διασωστών και συντονιστών.

Η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε πως το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανό να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλης κλίμακας καταστροφές, αν και είναι ενδεχόμενο να κληθεί να αντιμετωπίσει ανά πάσα χρονική στιγμή (πχ έναν σεισμό αντίστοιχο του Γκαζιαντέπ 7,8 Ρίχτερ που έγινε τον ίδιο μήνα στην γειτονική χώρα).

Σε μια υπόθεση όπου καμία πλευρά του ελληνικού κράτους δεν έδειξε αξιοπρέπεια για λόγους παρηγοριάς του κοινού, κατασκευάστηκε ένας μύθος εκ των υστέρων κι έγιναν κι οι σχετικές υποκριτικές τελετές με την απαραίτητη συμμετοχή πολιτικών. Προβλήθηκε μια εικόνα ενός σωτήριου ετοιμοπόλεμου μηχανισμού που διέσωσε την τιμή του κράτους.

Ads

Ουδέν ψευδέστερον!

https://www.youtube.com/watch?v=pgYRT4aSkNU

Η πραγματικότητα: Χωρίς οχήματα

Την ίδια μέρα της τραγωδίας το πρωί, το tvxs έγραφε για την σκανδαλώδη αδυναμία του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας να εξασφαλίσει τα αναγκαία οχήματα για τις προγραμματισμένες βάρδιες που οδηγούσε σε αναγκαστικά ρεπό τους εργαζόμενους που ήταν εκείνη την ημέρα στο πρόγραμμα.

Γενικά, τα διαθέσιμα ετοιμοπόλεμα οχήματα στο ΕΚΑΒ θεωρείται ότι πρέπει να είναι τριπλάσια των προγραμματισμένων δρομολογίων, όχι μόνο για τις ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες ή τεχνικές βλάβες, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση έκτακτων μαζικών καταστροφών. Όμως δεν συμβαίνει αυτό. Το ίδιο κιόλας βράδυ στην Λάρισα, οι προστρέξαντες εθελοντικά υπάλληλοι δεν είχαν οχήματα.

«Αυτοί που φτάσαμε έγκαιρα στον τόπο του δυστυχήματος ήταν 3 απλά ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα με 1 γιατρό από τη Λάρισα. Με το ασθενοφόρο που ήρθε από τον Βόλο λίγο μετά, είχαμε σύνολο 5 οχήματα» λέει στο tvxs διασώστης του ΕΚΑΒ Λάρισας.

«Φωνάξαμε μετά και από Κέντρα Υγείας από την Ελασσόνα, την Αγία, τον Τύρναβο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα κ.α. Αλλά υπολογίστε ότι εμείς θέλαμε 20 λεπτά να πάμε, να πάρουμε ασθενή, άλλα 20 λεπτά να τον πάμε στο νοσοκομείο και μετά πάλι άλλα 20 να γυρίσουμε. Κι είμαστε οι πιο κοντινοί. Αργότερα, μετά από 2 ώρες ήρθαν ειδικές μονάδες και από Θεσσαλονίκη. Ο γιατρός με τη μονάδα έμεινε εκεί και έψαχνε να δει που είναι οι σοβαρά τραυματισμένοι».

https://www.youtube.com/watch?v=AcPVmGdLuHE&t=7s

Κανείς δεν έλεγξε το GPS

Η ποσοτική αυτή ανεπάρκεια κι αποτυχία καταγράφεται αντικειμενικά λόγω του GPS των οχημάτων, που διηγείται με απόλυτη ακρίβεια το τι έφτασε και πότε στον τόπο της τραγωδίας. Αυτή η πλευρά που ήταν πολύ εύκολο να διερευνηθεί, δεν ερευνήθηκε από κανέναν (Υπουργείο, εισαγγελέα, Βουλή, ΜΜΕ κλπ). Εννοείται, ότι ουδέν έπραξε κι η κοιμωμένη αντιπολίτευση ενόσω ο κ. Πλεύρης βράβευε εκ των υστέρων τον … εαυτό του για τις θαυμάσιες επιδόσεις.

Σαφώς θα έπρεπε να διερευνηθεί και η ποιοτική πλευρά των υπηρεσιών (ασφαλής απεγκλωβισμός κλπ) αλλά αυτό θα ήταν κάτι ομολογουμένως πιο πολύπλοκο από την απλή ανάγνωση του GPS, που δεν έγινε, ούτε απαιτήθηκε γιατί η χώρα είναι αυτό ακριβώς που περιέγραψε το Ευρωκοινοβούλιο με μελανά χρώματα.

Ακόμη κι αν στην συγκεκριμένη περίπτωση η δυσλειτουργία αυτή ήταν δευτερευούσης σημασίας και δεν συνδέεται αιτιολογικά με κάποια από τις τραγικές απώλειες, αυτό δεν είναι λόγος ωραιοποίησης και συγκάλυψης μετά βραβεύσεων.

Χάνεται έτσι μια ευκαιρία να αποτυπωθεί η αλήθεια για τις υπηρεσίες άμεσης ανάγκης και τον βαθμό προετοιμασίας τους για αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών. Οι Επιμηθείς θα την διαπιστώσουν, ως συνήθως, αφού πρώτα προκαλέσει τον επόμενο άδικο φόρο αίματος.