Τις σκοτεινές πτυχές αναφορικά με τη διευρεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας των Τεμπών επιχειρεί να φωτίσει ο εφέτης, ειδικός ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐμης, προχωρώντας σε μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής θα προχωρήσει σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα, μετά τις διαφορές που έχουν ανακύψει σε διάφορα κρίσιμα θέματα μεταξύ των πορισμάτων του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, και του πραγματογνώμονα που ορίστηκε αρχικά από τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εφέτης ανακριτής θα ορίσει νέο πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Σύντομα ποινική δίκη

Παράλληλα έχουν υποβληθεί στον εφέτη ανακριτή αιτήματα από συγγενείς θυμάτων για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τι ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία, αίτημα που εξετάζεται από το δικαστικό λειτουργό , όπως επίσης και εκείνο που αφορά σε βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί, δυσκολεύοντας την πλήρη αποτύπωση της πορείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Για τα επίμαχα αυτά βίντεο η ανακριτική έρευνα προσανατολίζεται να σταλούν προσεχώς σε ειδικό εργαστήριο στο Λονδίνο που μπορεί να επανακτήσει όλα τα σβησμένα δεδομένα.

Παρατείνεται η ανάκριση

Υπό αυτό το πρίσμα, παράταση αναμένεται να πάρει η ανάκριση για το πολύνεκρο δυστύχημα.
Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης η ανάκριση θα πάρει παράταση καθώς αναμένεται να σταλεί υλικό σε ειδικά εργαστήρια στον Καναδά και στην Αγγλία.

Ads

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο One Chanell το βράδυ της Τρίτης δήλωσε «το καλοκαίρι ήρθε μια πληροφορία στο υπουργείο ότι οι ανακριτές δεν έχουν την δυνατότητα να ακούσουν τις συνομιλίες. Φέραμε τότε κατεπείγουσα ρύθμιση στη Βουλή», είπε ο υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι «η ανάκριση διεξάγεται με υποδειγματικό τρόπο, είναι δύσκολη».

«Φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος, αλλά η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν πρέπει να μείνει ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση», ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης και πρόσθεσε ότι παραγγέλθηκε στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να ελέγξουν τα βίντεο της τραγωδίας.