Στην υπογραφή από την ελληνική κυβέρνηση της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος επέμεινε κατά τη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά το ναυάγιο στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο πρόεδρός του Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος» διεμήνυσε.

Ads

Εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα να προχωρήσει με το  αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση, είπε ο Ντέισελμπλουμ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή.
 
Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως η αίτηση για παράταση του προγράμματος είναι ο καλύτερος δρόμος και σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο που πάντως δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση.


 
Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο κείμενο που έφερε ο Ντάισελμπλουμε στο Eurogroup και το οποίο η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να υπογράψει (αναλυτικά το κείμενο). Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε την απόρριψή του ενώ ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup κάνοντας λόγο για «επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο» κάτι που είναι παράλογο και μη αποδεκτό.

Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν στο tvxs.gr:
Eurogroup: Η δεύτερη πράξη του μπρα ντε φερ Ελλάδας

 
Μήνυμα και από Κομισιόν
 
«Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Eurogroup. «Εξαρτάται από την Αθήνα πλέον» δήλωσε σε δημοσιογράφους.
 
«Αν υπάρξει κάποιο αίτημα από την Ελλάδα τότε στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της ευελιξίας, αλλά πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα» επισήμανε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. 

Λαγκάρντ: Η αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να συνεχιστεί 

Ads

«Θα δώσουμε χρήματα όταν υπάρχει αξιολόγηση και αυτή είναι επιτυχής», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως η  αξιολόγηση του προγράμματος που σταμάτησε πριν τις εκλογές πρέπει να συνεχιστεί λέγοντας πως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Σχολίασε δε πως η όποια σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί συνέχεια του προγράμματος και η «γέφυρα» αναφέρεται σε αυτό που ακολουθεί.