Ολοκληρώθηκε στις 20.00 το βράδυ το Eurogroup και σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δίνουν την εικόνα εμπλοκής, με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε από τον Γερούν Ντάσελμπλουμ, κάνοντας λόγο για «παράλογη και μη αποδεκτή επιμονή» ορισμένων κύκλων για εφαρμογή του μνημονίου. 

Ads

Κυβερνητικές πηγές καταγγέλλουν επίσης τους ευρωπαίους εταίρους για «ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη».

Νωρίτερα πρόταση για «μορατόριουμ» τεσσάρων μηνών μπήκε στο τραπέζι του Eurogroup που διεξάγεται μέσα σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα. Το «μορατόριουμ» προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει ούτε «συμφωνία-γέφυρα», ούτε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος (αναλυτικά παρακάτω). Με δεδομένο ότι μια συμφωνία σήμερα θεωρείται απίθανη ίσως υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή. Το ενδεχόμενο συζητήθηκε σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί απόψε. 



 
Ζωντανή εικόνα από την άφιξη των υπουργών Οικονομικών
 
Όλες οι εξελίξεις:

20.25 – Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup. Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του Γέρουν Ντάισελμπλουμ. 

20.14 – Ρήξη και εμπλοκή στο Eurogroup. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Τί λέει το έγγραφο που κλήθηκε να υπογράψει η Ελλάδα και αρνήθηκε η κυβέρνηση. Προηγήθηκε το σκληρό μήνυμα του Μαξίμου. 

Ads

19.10 – «Καμιά συμφωνία αν επιμένετε στο Μνημόνιο» είναι το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup. Το Μαξίμου καταγγέλλει μάλιστα τους ευρωπαίους εταίρους για υπαναχώρηση στα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα.

18.43 – Πιθανή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή. Το ενδεχόμενο συζητήθηκε σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί απόψε. 

18.42 – Πρόταση για «μορατόριουμ» τεσσάρων μηνών έχει μπει στο τραπέζι του Eurogroup που συνεδριάζει από τις 5 το απόγευμα στις Βρυξέλλες μέσα σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα. Η πρόταση βρίσκει, σύμφωνα με πληροφορίες, θετική την ελληνική πλευρά, συναντά όμως την κάθετη άρνηση της πλειοψηφίας των εταίρων. Διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνει η πρόταση

18.12 – Νέα έκκληση προς τους ευρωπαίους να δώσουν στην Ελλάδα «μια ευκαιρία να ανακάμψει» απευθύνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο του στους New York Times.

17.42 – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup

17.24 – Υπέρ μιας εξάμηνης επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Περιμένουμε να συμφωνήσει η ελληνική πλευά αλλά αυτό δεν εχει γίνει ακόμη, ανέφερε.

17.16 – Δύσκολη αλλά πιθανή είναι η εξεύρευση λύσης σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ. Όπως δήλωσε το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, αν αυτή δεν αποτυπωθεί σε ανακοινωθέν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι’ αυτό, είπε, προσπαθούμε σήμερα να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν. Σημείωσε ότι θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός.

17.02 – Έκτακτη συνάντηση Βαρουφάκη, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί στο παρά πέντε του Eurogroup 

17.00 – Νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα (Σύνταγμα) και Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), καθώς και σε όλες τις κεντρικές πλατείες της χώρας πραγματοποιούνται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύεται τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

16.52 – Την απαισιοδοξία του για κατάληξη σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο σημερινό Eurogroup στο ίδιο κλίμα με πρωινή συνέντευξή του κατά την οποία εξέφρασε τη λύπη του για τους Ελλήνες λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς της κυβέρνησης που επέλεξαν, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν με κάνουν πιο αισιόδοξο για την Ελλάδα» είπε ο Σόιμπλε. Πιστός δε στη σκληρή γραμμή του Βερολίνου επανέλαβε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί ή να παραταθεί, προσθέτοντας μάλιστα ότι «όσο η Αθήνα δεν θέλει ένα πρόγραμμα δεν έχω να σκεφτώ επιλογές».

16.45 – Υπέρ της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος ώστε να δοθει χρόνος να υπάρξει συμφωνία επί ενός νέου προγράμματος, τάχθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, o Γαλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισελ Σαπέν.

16.39 – Αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πολ Νούναν. Υποστήριξε ακόμη ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος που να σηματοδοτεί υπέρβαση της κατάστασης και πρόσθεσε πως τώρα η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο. 

16.38 – Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν αποκλείεται ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Europe 1».

16.36 – Την ανάγκη να υπάρξει μία θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι εισέρχεται στη συνάντηση εκ μέρους της Κομισιόν με αυτήν την επιθυμία. Εκτίμησε δε ότι πρέπει κι εφόσον πρέπει θα βρεθεί λύση. 


 
16.35 – Γράφημα του openeurope.org.uk για τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς και την πιθανότητα αποδοχής τους (εξαιρετικά πιθανή η αποδοχή όπου ο σηματοδότης είναι πράσινος, λίγο πιθανή στο πορτοκαλί, λιγότερο πιθανή στο κόκκινο): 

image

16.34 – Βίντεο από την άφιξη των Γέρουν Ντάισελμπλουμ και Γιάννη Βαρουφάκη στο Eurogroup

16.10 – Ολοκληρώθηκε η προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν στον χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο Γ.Ντάισελμπλουμ και ο Γ.Βαρουφάκης. Συμβιβαστική πρόταση εξετάζει το Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες. Χρόνο έως το καλοκαίρι ζητά η Ελλάδα. 

16.08 – Η κυβέρνηση θα απέχει από λανθασμένες συμφωνίες για την Ελλάδα, διαμηνύει ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με άρθρο παρέμβαση στους New York Times. «Το παιχνίδι ‘επέκτασης και υποκρισίας’ το οποίο ξεκίνησε όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έγινε μη εξυπηρετούμενο το 2010 θα τελειώσει» σημειώνει μεταξύ άλλων. 

15.31 – Δυσαρέσκεια Κομισιόν για τη «διαρροή» της συνομιλίας Τσίπρα-Γιούνκερ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν τα θέματα που διακυβεύονται στο σημερινό Eurogroup, ενώ ανέφερε εμμέσως ότι θα ήταν προτιμότερο αυτού του είδους τα τηλεφωνικά ραντεβού να μην αποτελούν αντικείμενο δημοσιότητας.

15.16 – Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κομισιόν καταργεί πλέον τον όρο «τρόικα», μετά και τη «συμφωνημένη γλώσσα» που συναποφασίστηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

14.18 – Υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης αλλά τα περιθώρια στενεύουν εκτιμά η Wall Street Journal

14.00 – Και η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στη Γερμανία. Σακελλαρίδης προς Σόιμπλε: Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω κι εγώ τη Γερμανία ανεύθυνη
 
13.36 – Τα πράγματα δείχνουν ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην εξεύρεση λύσης θα φανεί από την σύγκριση των εκθέσεων των δύο πλευρών, πρόσθεσε μιλώντας στο realfm.

11.10 – Αντιμέτωπη με αμφιβολία δανειστών και… διεθνούς Τύπου η Ελλάδα. Μερίδα του επιστρέφει στο σενάριο του Grexit. Σκληρή στάση και plan B βλέπουν οι Financial Times, η πραγματική αναμέτρηση θα έρθει πολύ αργότερα εκτιμά το Bloomberg, πολύ μικρές πιθανότητες για συμφωνία εκτιμά ότι υπάρχουν η Süddeutsche Zeitung, οι δανειστές ίσως εγκαταλείψουν την απαίτησή για παράταση γράφει η Handelsblatt.
 
10.44 – Στο μεταξύ, ανήσυχος για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης που θα έχει εκ νέου στο επίκεντρο την Ελλάδα, φέρεται να είναι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το Reuters, ο επικεφαλής της Κομισιόν θα έχει ρόλο κλειδί κάνοντας σήμερα την «ύστατη προσπάθεια» για την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.
 
09.34 – Η Γερμανία κρατά σταθερά  σκληρή στάση. Την αμφιβολία του ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολγφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι λυπάται τους Έλληνες και χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση ανεύθυνη, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.  Αποστάσεις κρατούν κι άλλοι υπουργοί…
 
07.15 – Το μήνυμα μια ακόμη μακράς νύχτας έστειλε χθες το βράδυ και το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να προειδοποιούν ότι η «διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη» και πως «δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση». Διαβάστε στο tvxs.gr τα σενάρια, τις κόκκινες γραμμές και τις εναλλακτικές.