Σκληρή εμπλοκή και ρήξη με άδηλη έκβαση, είχαμε  στη συνεδρίαση του Eurοgroup για την Ελλάδα. Η συνεδρίαση διακόπηκε πριν από λίγο μετά τη διαροή εγγράφου που κλήθηκε να υπογράψει η ελληνική πλευρά και απέρριψε.

Ads

 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κλήθηκε να υπογράψει, με συνοπτικές διαδικασίες, κείμενο το οποίο δέσμευε την Ελλάδα να υποβάλει αίτημα παράτασης του Μνημονίου. Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε το κείμενο, το οποίο είχε θέσει στο τραπέζι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και κυβερνητικών πηγών στην Αθήνα που διαμήνυσαν ότι, υπό αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία απόψε.
 
Το κείμενο που κλήθηκε να υπογράψει η ελληνική πλευρά προέβλεπε την υποβολή αιτήματος παράτασης έξι μηνών και τη δέσμευση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση «της ελαστικότητας του υφιστάμενου προγράμματος» αλλά πρέπει να «απέχει από μονομερείς ενέργειες». Παράλληλα σημείωνε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τεχνική παράταση έξι μηνών για το τρέχον πρόγραμμα.
 
Επίσης το κείμενο ανέφερε ότι η Αθήνα δεσμεύεται για «κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα» και όποια νέα μέτρα «πρέπει να χρηματοδοτούνται» και πρόσθετε ότι οι Ελληνες «σημείωσαν ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα», λαμβάνοντας, πάντως, τα κυβερνητικά σχέδια υπόψιν.
 
Αντιδρώντας έντονα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στην Αθήνα διαμήνυσαν ότι «στο Εurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη».
 
Κατά τις ίδιες πηγές, «η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

To κείμενο που απέρριψε η ελληνική πλευρά

«Το Eurogroup συνεχίζει να εκτιμά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία έτη. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
 
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές διατήρησαν την αναμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης της τεχνικής βοήθειας.
 
Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της δουλειάς που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αργές. Καλωσορίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνηση.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση τις υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως αποφύγουν μονομερείς ενέργειας και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά το πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις.
 
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να μην θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
 
Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν πάνω σε μία ακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του στο νέο διακανονισμό. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
 
Επιπρόσθετα, πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να επεκτείνουμε κατά έξι μήνες την περίοδο διάθεσης ομολόγων του EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup είναι θετικό απέναντι σε μία τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Ads

Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης και μπορούν μόνο να αποδεσμευθούν στη βάση μίας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μία απόφαση του Eurogroup. Παραμένουμε δεσμευμένοι στο παράσχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».