Μόνο τυχαία δεν ήταν η έμμεση αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ads

Κι αυτό γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα μοιάζουν μπερδεμένα επί του ζητήματος, με τους βουλευτές Πέτρο Παππά και Χάρη Μαμουλάκη να μην εμφανίζονται αρνητικοί, την ώρα που «ερωτηματικό» παραμένει και η στάση της τομεάρχη Παιδείας, Αθηνάς Λινού. Στον αντίποδα, ο Διονύσης Τεμπονέρας με ανάρτησή του στο Facebook έσπευσε να πει ένα καθαρό και ευθύ «όχι» στη δρομολογούμενη ρύθμιση.

Από τη μεριά του, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επιχειρεί να «πατήσει σε δύο βάρκες» επί του θέματος.

Τώρα με τα παραπάνω δεδομένα, τι θέση θα βγάλουν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Γενάρη που ψηφίζεται το εν λόγω νομοσχέδιο αδυνατούμε να προβλέψουμε….

Ads

Ψηλά ο πήχης από τον Δούκα

Ψηλά τον πήχη για τον Νίκο Ανδρουλάκη αναφορικά με την αντιπολιτευτική προσέγγιση φαίνεται πως θέτει ο Χάρης Δούκας. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων φρόντισε πριν αναλάβει καλά-καλά τα καθήκοντά του να υψώσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση με επίκεντρο την σκανδαλώδη ρύθμιση για την εταιρία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

Η δραστηριότητα του πρώην τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ προφανώς δεν έχει περάσει απαρατήρητη στην Χαριλάου Τρικούπη, με αρκετούς να επισημαίνουν με νόημα ότι «αν κινούμασταν αναλόγως και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ίσως να μην παλεύαμε ακόμη για να εδραιωθούμε στην δεύτερη θέση βλέποντας τη ΝΔ με το κιάλι».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ροζ σημαία

Η κυβέρνηση δεν χάνει καμία ευκαιρία για να αποδείξει σε μέρος του εκλογικού της κοινού πόσο οπισθοδρομική είναι και πόσο πολύ ακούει και καταλαβαίνει όλες τις οπισθοδρομικές φωνές που υπάρχουν μέσα στη Βουλή. Το γεγονός βέβαια ότι αναβάθμισε τον κ. Νατσιό σε συνομιλητή της, ο οποίος μάλιστα έχει και τη δύναμη να δίνει εντολές στους υπουργούς της κυβέρνησης για να κατεβάζουν έργα τέχνης από δημόσια κτίρια, θα πρέπει να μας το εξηγήσουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μένει να δούμε αν ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του κ. Νατσιού, θα προχωρήσει και σε μια βαθιά υπόκλιση όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκη.

Τα συμφέροντα

Μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα φαίνεται πως κρύβονται πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα της νομιμοποίησης των εργατών γης, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την κομματική της συνοχή. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν ευαισθητοποιήθηκαν ξαφνικά με το μεταναστευτικό, απλά υλοποιούν το αίτημα-απαίτηση ισχυρών επιχειρηματικών παικτών-φίλων.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τις λεπτομέρειες, το «χατίρι» έγινε σε κάποιους ομίλους που έχουν σχέση με «εμβληματικά» για την κυβέρνηση πρότζεκτ. Μόνο έτσι άλλωστε θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει την «κωλοτούμπα» που αναγκάστηκαν να κάνουν σε ένα τέτοιο θέμα πολλά κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του κ. Γεωργιάδη.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η δεξιά της δεξιάς…

«Ανάθεμα τον αίτιο» μονολογούν στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η τροπολογία για τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών άναψε ακροδεξιές φωτιές. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ακόμα μια κρίση και ίσως από τις σοβαρότερες που έχει αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της μέχρι σήμερα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο λοξοκοιτά κάποιους υπουργούς που δεν έκαναν καλά την προεργασία στο εσωτερικό της ΝΔ, ώστε να μην υπάρχουν πολλές αντιδράσεις (γιατί αντιδράσεις θα υπήρχαν σίγουρα).

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς που πλέον είναι ξεκάθαρη η «αντιπολιτευτική» του διάθεση και βέβαιο ότι θα το πάει μέχρι τέλους. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει βρεθεί να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο υπερασπιζόμενη την ανάγκη νομιμοποίησης των «λαθρομεταναστών», όπως επιμένουν να αποκαλούν τους ανθρώπους οι πολύ (άκρο)δεξιοί της κυβέρνησης.

Τους βγάζει το… λάδι

Tο ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι τις ενστάσεις Σαμαρά συμμερίζονται πολλοί εντός της Ν.Δ.

Γιατί όχι άλλωστε; Ποιος πουλάει τον φράχτη του Έβρου ως εμβληματικό έργο κατά των…εισβολέων που θέλουν να αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα; Ποιος ίππευε καβάλα στον Βουκεφάλα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών; Ποιος κρύβει στα συρτάρια του Μαξίμου τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία; Ο κ. Μητσοτάκης μήπως; Κάποιοι βουλευτές, από την άλλη, αναρωτιούνται «ποιοι θα μαζέψουν και τις ελιές».

Ο Σαμαράς πάντως ήδη…βγάζει το λάδι στην κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα μετά τα ελληνοτουρκικά και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πόσο λάδι θα ρίξει ακόμα στις εσωκομματικές φωτιές που ανάβει, θα το δούμε στα επόμενα επεισόδια.

Ο κερδισμένος

Όλες αυτές οι απανωτές κρίσεις της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού πλέον είναι σαφές ότι το επιτελικό κράτος δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τα του οίκου του. Υπάρχει πάντως και ένας κερδισμένος που από τις κρίσεις φαίνεται να κερδίζει διαρκώς πόντους στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης φαίνεται πώς εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα, καθώς επικοινωνιακά αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και ξελασπώνει την κυβέρνηση. Άλλωστε δεν είναι εύκολο να ανακοινώνεις με άνεση ότι τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για όλους… εκτός ενός.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πρόβα

Στην κυβέρνηση κρατούν την ανάσα τους για το τι θα γίνει αν τελικά ο πρωθυπουργός αναγκαστεί να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τα μηνύματα από τους «σκληρούς» είναι ότι εκεί δεν θα περάσει η κομματική πειθαρχία. Αλλά αυτό που έδειξε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών, προβλήματα δεν έχει μόνο η ΝΔ. Ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν αντιδράσεις, όπου από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης.

Σενάρια για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά με το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. αναφέρουν έγκυρες πηγές. Ο γνωστός δημοσιογράφος, μάλιστα, λόγω αναγνωρισιμότητας, συγκεντρώνει επικριτικά βλέμματα άλλων επίδοξων συνυποψηφίων του. Στη Ν.Δ. το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι και αλλού. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει πλαφόν δύο θητειών για τους «γαλάζιους» ευρωβουλευτές. Αν θεσπιστεί μία τέτοια ρύθμιση – και ισχύσει αναδρομικά – τότε οι Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, θα κοπούν από τα ψηφοδέλτια. Κουβέντες, στα γαλάζια πηγαδάκια, γίνονται αναφορικά και με τα πασοκογενή στελέχη που θα έχει το γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Ακούγεται έντονα το όνομα της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Αντίθετα, η συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.