Επιβεβαιώνει στο tvxs το υπ. Εξωτερικών, πως δόθηκε εντολή να κατέβει από το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, το έργο της Γεωργίας Λάλε, το οποία αποτελεί διαμαρτυρία για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες από ακροδεξιούς και η παρέμβαση του προέδρου της «Νίκης», Δημήτρη Νατσιού.

Ads

Τι ενόχλησε; Το έργο με τον τίτλο “Neighborhood Guilt”, απεικονίζει την ελληνική σημαία σε ροζ αποχρώσεις και παρουσιάστηκε με μεγάλη την υποστήριξη από το The Hellenic American Chamber of Commerce και φτιάχτηκε από σεντόνια γυναικών όπως εξηγεί στην περιγραφή του η δημιουργός.

«Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή είναι: Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως» σχολιάζει στο tvxs η εικαστικός.

Ads

Την είδηση της εμπλοκής του υπουργείου στο κατέβασμα του έργου κοινοποίησε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου και επιβεβαίωσε στο tvxs ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε σχετική δήλωση.

«Ο πρόεδρος της “Νίκης” καταφέρθηκε εναντίον του συγκεκριμένου έργου και ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει να αποσυρθεί από την έκθεση.

Την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να «κατεβάσει» από το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης το έργο της Γεωργίας Λάλε, το οποία αποτελεί διαμαρτυρία για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

«Η τέχνη επιτρέπεται να ‘παίζει’ ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία», σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα ‘υποκλινόμενη’ -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα».

Ο κ. Κασσελάκης συνοδεύει την ανάρτηση του με φωτογραφία από ένα «διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια» (πρόκειται για έργο του Ντέιβιντ Χάμονς, με τίτλο African-American Flag, όπου τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ αντικαταστάθηκαν με κόκκινο, πράσινο και μαύρο).

«Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να «κατεβάσει» από το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης το έργο της Γεωργίας Λάλε, σχολιάζει και η «Νέα Αριστερά».

«Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών», αναφέρει αρχικά η ΚΟ της Νέας Αριστεράς και ζητά να ανακαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών την απόφαση.

Η ΚΟ της Νέας Αριστεράς τονίζει σε ανακοίνωση της ότι «η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα» και προσθέτει:

«Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη, στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών».

Προσθέτουν στην ανακοίνωση ότι «οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο». Υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών» και σημειώνουν ότι «δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες».

Αναφέρουν, τέλος, ότι «ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».

Η έκθεση αυτή αντιμετωπίζει τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας. Το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη στο ενημερωτικό του σημείωμα γράφει σχετικά «Το έργο τέχνης δημιουργήθηκε από σεντόνια δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες.

Το σπίτι δεν είναι καταφύγιο για ανθρώπους που ζουν σε ένα καταχρηστικό περιβάλλον. Αντιθέτως, εδώ είναι οι πιο ευάλωτοι, μοναχικοί και εκτεθειμένοι. Η πλειοψηφία των θυμάτων γυναικοκτονιών δολοφονείται στα σπίτια και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που φτιάχνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους. Παρόμοια σεντόνια με εκείνα που μουλιάζουν τα δάκρυά μας, που ρουφάνε τα όνειρά μας.

Το Carte Blanche Project είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα βιτρίνας καλλιτεχνών που συνέλαβε και παρουσιάστηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με τη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινόπουλο, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Το πρόγραμμα αυτό καθίσταται δυνατό με μεγάλη υποστήριξη που παρέχει το Hellenic American Commerce.

Το project στοχεύει στην ανάδειξη του έργου καλλιτεχνών από την Ελλάδα που ζουν ή/και εργάζονται στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας αναπτυσσόμενης πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της εκπροσώπησης και της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη έχοντας φιλοξενήσει διμηνιαίες εκθέσεις τέχνης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.»