H συμβολική ροζ ελληνική σημαία που εκτίθεται στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποσύρεται, μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ads

Η σημαία είναι έργο της εικαστικού Τζόρτζια Λάλε, που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες.

«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Οι διοργανωτές της έκθεσης ανέφεραν επίσης ότι «Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους».

Ads

Το θέμα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός κατά την ομιλία του στην Βουλή: «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Τζόρτζια Λάλε πάντως έχει κάνει μία παρόμοια κίνηση με τη σημαία της Αμερικής, την οποία είχε βάψει γαλάζια για το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση.