Άνθρωποι που είναι στα μέσα και στα έξω στο Μαξίμου μας ενημερώνουν ότι από προχθές ακούγονται τρανταχτά γέλια μέσα από το κτήριο. Η απίστευτη αυτή ευφορία στο κυβερνητικό επιτελείο είναι αποτέλεσμα της είδησης ότι στην Πορτογαλία παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, γιατί ξεκίνησε έλεγχος σχετικά με εμπλοκή μελών της κυβέρνησής του σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ads

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι στο Μαξίμου δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μια κυβέρνηση παραιτείται επειδή υπάρχει υπόνοια σκανδάλου. Εδώ στην Ελλάδα, λένε, δεν παραιτούνται ακόμα και όταν αποδεικνύεται το σκάνδαλο. Ακόμα χειρότερα εάν το παραδεχτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.  Ο λαός μίλησε, λένε, και γελώντας φωνάζουν κάτι για 41%.

Συχαρίκια…

Μεγαλύτερη αίσθηση και από την ίδια την δήλωση Κασσελάκη σχετικά με τη διακυβέρνηση Σημίτη, έκανε η ανάγκη που ένιωσε ο Παύλος Πολάκης να τον συγχαρεί δημοσίως.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μπορεί να είπε κάτι που σκέφτεται πολύς κόσμος, αλλά καμιά φορά η πολιτική είναι λίγο πιο πολύπλοκη διαδικασία.

Ads

Όπως και να έχει, το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης απένειμε τα εύσημα στον πρόεδρο του, έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν ο Πολάκης πέρα από τους τομεάρχες και τα υπόλοιπα στελέχη θα ελέγχει και τον πρόεδρο. Θα φανεί σύντομα.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Δεν κάνουν πίσω για τα τεκμήρια

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών. «Απαράδεκτο να μας λένε κατά τεκμήριο κλέφτες» αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, προσθέτοντας μάλιστα οτι η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες τους την αδυναμία της να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή.

Ήδη οι κινητικότητα είναι έντονη και η γκρίνια έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Γαλάζιοι» δικηγόροι και συνδικαλιστές μεταφέρουν την οργή των συναδέλφων τους που (μέρες που είναι) «στολίζουν» την κυβέρνηση και τον Κωστή Χατζηδάκη.

Μάλιστα, τα μεγαλύτερα παράπονα τα κάνουν στελέχη και πολιτευτές που έλεγαν προεκλογικά σε φίλους και γνωστούς πως με τη Ν.Δ οχι μόνο δεν θα υπάρξουν αυξήσεις σε φόρους, αλλά έρχονται και ελαφρύνσεις και τώρα ο Μητσοτάκης τους έβγαλε ψεύτες.

Πάντως το Μαξίμου πίσω δεν θα κάνει. Η απόφαση λένε είναι ειλημμένη και όπως έχουν αποφασίσει, όσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αντιδρούν, το οικονομικό επιτελείο θα ρίχνει στη μάχη στοιχεία που θα ενεργοποιεί φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Η λογική θα είναι ότι όλοι κλέβουν και για αυτό πρέπει να τους φορολογήσουμε.

Η αλλαγή γραμματέα στη Ν.Δ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή γραμματέα στη Ν.Δ. Τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να προχωρήσει στην τελική επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Παύλο Μαρινάκη που εκτελεί και χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.

Όσον αφορά τα ονόματα που έχουν ακουστεί, ψηλά στη λίστα βρίσκονται η Μαρία Συρεγγέλα και η Ζέττα Μακρή, ειδικά αν αποφασιστεί τη θέση να αναλάβει γυναίκα, ενώ είχε ακουστεί και το όνομα της Ζωής Ράπτη, χωρίς πλέον να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Στα υπ’ όψιν είναι και τα ονόματα του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Σπανάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα.

Κύρτσος: Έρχεται γαλάζιος εμφύλιος

Για επερχόμενο «ανελέητο γαλάζιο εμφύλιο» που «θα δημιουργήσει εξελίξεις» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο διαγραφείς από τη ΝΔ ευρωβουλευτής σημειώνει ότι «οι κόντρες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών δείχνουν τι πρόκειται να γίνει όταν η ηγετική φατρία της ΝΔ χάσει τον απόλυτο έλεγχο του “μαγαζιού”».

Και στο τέλος σημειώνει ότι «Οι ρωγμές θα γίνουν χάσμα και το πέρασμα από την εικονική παντοδυναμία σε ένα ανελέητο “γαλάζιο” εμφύλιο, θα δημιουργήσει εξελίξεις».

Ήδη πάντως πολλά περιθωριοποιημένα στελέχη της Ν.Δ. άκουσαν με ενδιαφέρον τον Κώστα Καραμανλή να επαναφέρει – δια του εκθειασμού της πολιτικής παρακαταθήκης της Μαριέττας Γιαννάκου – το αξιακό πλαίσιο της παράταξης…

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το φυσάνε και δεν κρυώνει

Έξαλλοι είναι στο επιτελείο του Χάρη Δούκα με το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει σαν να μην έγιναν ποτέ Δημοτικές εκλογές. Απερχόμενος Δήμαρχος και τα εμπλεκόμενα υπουργεία κάνουν σαν να μην ξέρουν ότι οι δημότες της Αθήνας απέρριψαν την πολιτική του Κώστα Μπακογιάννη.

Ως εκ τούτου συνεχίζουν όλες τις «αναπτυξιακές τους παρεμβάσεις» κόβοντας τα δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ ξεκινούν κυριολεκτικά στο πάρα πέντε, την ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που βλέπουν ότι η κυβέρνηση θα «εκδικηθεί» τους Αθηναίους που δεν ψήφισαν τον εκλεκτό του Μητσοτάκη. Άλλωστε το είπε και ο ειδικός σε τέτοια θέματα Άδωνις Γεωργιάδης : «οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους».

Μήνυμα ελήφθη λένε από το επιτελείο του Δούκα και επισημαίνουν «προχωράμε με οδηγό το πρόγραμμα  και τις δεσμεύσεις μας». Για το που το πάει το Μαξίμου θα φανεί το επόμενο διάστημα, πάντως πολλοί ήδη επαναφέρουν τη λογική του «νόμος και τάξη». Το πρώτο ραντεβού Μητσοτάκη – Δούκα, έχει κλειστεί για την ερχόμενη εβδομάδα αλλά σε αυτές τις συναντήσεις πάντα «το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Το ταμείον είναι μείον αλλά στην ΕΡΤ πέρα βρέχει…

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι είναι οι διοικούντες στην ΕΡΤ, δηλαδή ο εξής ένας Κωνσταντίνος Ζούλας. Ο Πρόεδρος που παραμένει και διευθύνων σύμβουλος και ο έχων δηλαδή το γενικό πρόσταγμα και με λίγα λόγια απόλυτος άρχοντας στο ραδιομέγαρο, έχει ενημερωθεί από τους πολύ δικούς του ανθρώπους μέσα στο κανάλι, ότι τα οικονομικά δεν πάνε καθόλου καλά. Του ζητήθηκαν περικοπές μήπως και σωθεί η κατάσταση. Ο Πρόεδρος και οι τετραπέρατοι σύμβουλοι του λοιπόν, σκέφτηκαν, αποφάσισαν και διέταξαν, αντί να περιοριστούν ή να επανελέγξουν τις πανάκριβες συνεργασίες με εταιρείες παραγωγής ή τις προσλήψεις με το τσουβάλι, να κόψουν τα οδοιπορικά των δημοσιογράφων και των συνεργείων.

Αποτέλεσμα τεχνικοί και δημοσιογράφοι πηγαίνουν και έρχονται αυθημερόν κάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ταξιδεύουν με άσχετες πτήσεις, οι οποίες είναι φθηνές, αλλά δεν φτάνουν ποτέ στην ώρα τους και γενικά ταλαιπωρούνται για να εξοικονομήσει η ΕΡΤ 100 ή 200 ευρώ, την ώρα που η διοίκηση πετάει χιλιάδες ευρώ από το παράθυρο.

Ξεκίνησαν οι κρατικοποιήσεις;

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι η ΔΕΗ δεν έχει χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της και το Δημόσιο παραμένει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, μήπως μπορεί ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ενέργειας να μας εξηγήσουν γιατί το Δημόσιο αποφάσισε να «κρατικοποιήσει» τον Κωτσόβολο; Και εξηγούμαι.

Αφού η ΔΕΗ αγόρασε τον Κωτσόβολο, αλλά το Δημόσιο παραμένει ρυθμιστής των αποφάσεων, δεν πρέπει να μας εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί κρατικοποιεί επιχειρήσεις; Και αν δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό, μήπως να μας απαντήσει αν κάτι δόσεις που έχουμε στον Κωτσόβολο θα τις πληρώνουμε από εδώ και πέρα στην εφορία;