«Φωτιές» άναψε η πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης, την ώρα που το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «πολεμικό», ακόμη και μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας».

Ads

Μπορεί και οι δύο πλευρές να επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία της συνάντησης κάνοντας λόγο για επαφή σε φιλικό επίπεδο, αρκετοί όμως ήταν εκείνοι που σημείωναν πως -με δεδομένη την εμπειρία του- πως ένα δημόσιο τετ α τετ θα τροφοδοτούσε κάθε είδους σενάρια.

Το βασικό σενάριο πάντως αφορά την προοπτική ανάληψης εκ μέρους του κυρίου Σακελλαρίδη της ηγεσίας ενός νέου πολιτικού φορέα που θα δημιουργηθεί από τους αποχωρήσαντες -αλλά και όσουν αποχωρήσουν το προσεχές διάστημα- από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος διατηρούσε ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την Κουμουνδούρου τον Νοέμβριο του 2015 εξαιρετικές σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ πρόσφατα στήριξε ενεργά την Έφη Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα; Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φέρεται να θέλησε να ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό για τις προθέσεις του, δεδομένης και της στενής πολιτικής σχέσης που είχαν στο παρελθόν.

Ads

Οι δεύτερες σκέψεις

Την ίδια στιγμή πάντως φαίνεται πως υπάρχουν κι εκείνοι που δεν θεωρούν δεδομένη -τουλάχιστον όχι άμεσα- την δημιουργία πολιτικού φορέα εκ μέρους της «Ομπρέλας» και όσων άλλων αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας από αυτούς φαίνεται πως είναι ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός επεσήμανε: «Μπορεί κάποια στελέχη δημόσια να το λένε ανοιχτά, αλλά δεν αποτελεί θέση της Ομπρέλας. Δεν νομίζω πως θέλει η Ομπρέλα να φτιάξει κόμμα, δεν το νομίζω καθόλου».

Η εν λόγω θέση φαίνεται πως αποτυπώνει πάντως και κάποιες απόψεις που εκφράζονται σε μερίδα όσων αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτές, δεν θα πρέπει να υπάρξουν βιαστικές κινήσεις, καθώς ένα ενδεχόμενο άσχημο αποτέλεσμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα δημιουργούσε πολύ άσχημο προηγούμενο.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η αποδόμηση του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι ραγδαία, καθώς ακόμη και κάποιοι εσωκομματικοί του σύμμαχοι στον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις, βλέποντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οι πρώτες διερευνητικές επαφές

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ξεκίνησαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές μεταξύ στελεχών της Ομπρέλας προς το ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ.

Απ’ ότι πληροφορείται η στήλη πάντως αυτές δεν πήγαν και πολύ καλά, καθώς οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν μάλλον επιφυλακτικές, ενώ δεν έλειψαν και οι συστάσεις για «αυτοκριτική».

Όπως σημείωνε μάλιστα έμπειρο στέλεχος της συμμαχίας ΜέΡΑ25-ΛΑΕ: «Ο Κασσελάκης δείχνει να τους έχει βάλει στο παιχνίδι της πλήρους υπεράσπισης των μνημονιακών πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό και μόνο κόβει κάθε συζήτηση».

Μαζική φυγή…

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν πάντως την ώρα που έχουν ανοίξει οι πόρτες της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ και οι τοπικές οργανώσεις αφυδατώνονται . 24 μέλη του κόμματος στον νομό Αχαΐας ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από το κόμμα. Έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα μια «σκληρή» επιστολή στην οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αποχωρούν από το κόμμα. Ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχωρούν είναι και οι πρώην βουλευτές Κ. Σπαρτινός και Α. Ριζούλης. “Με βαθύτατη λύπη διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το σημαντικότερο πολιτικό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεν υπάρχει πια. Με ευθύνη της ηγετικής του ομάδας απαξιώθηκε με αμοραλισμό, θράσος, υπέρμετρη αλαζονεία και ρητορική αντιγραμμένη από τον ακροδεξιό λαϊκισμό, όλη η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κόμμα μας, τα ιστορικά του στελέχη, τα στελέχη και τα μέλη που για δεκαετίες δουλέψαμε για να φτάσει πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο ένα κόμμα της Αριστεράς να γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα», σημειώνουν.

Αποχώρηση βόμβα

Πάντως οι αποχωρήσεις ούτε σταματούν, ούτε αφορούν αποκλειστικά στο εσωτερικό της χώρας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ακόμα μια αποχώρηση και μάλιστα «βόμβα». Αυτή τη φορά η αποχώρηση θα είναι από τις Βρυξέλλες και θα αφορά στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεχίζει να «φυλλορροεί». Ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα και θα συνοδεύονται με πλήρη αιτιολόγηση.

Άγιο έχουμε

Γράψαμε τις προάλλες, για το πόσο το διασκεδάζουν στο Μαξίμου με την Πορτογαλία επειδή παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μόλις υπήρξε οσμή σκανδάλου και πιθανότητα εμπλοκής της κυβέρνησης και του ίδιου. Οι εξελίξεις λοιπόν επιβεβαιώνουν το επιτελείο του Μαξίμου. Τυπογραφικό λάθος λέει ήταν. Δεν ήταν ο Κόστα ο πρωθυπουργός, αλλά ο Κόστα Σίλβα ο υπουργός Οικονομικών, αυτός που εμπλέκεται στην υπόθεση. Σκεφτείτε δηλαδή για ένα τυπογραφικό λάθος να χάσουμε κοτζάμ κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Για αυτό και εδώ ότι και να αποκαλυφθεί δεν κουνιέται κανείς από τη θέση του. Ευτυχώς δηλαδή. Άγιο έχουμε…

Σοβαρή παρακολούθηση

Άλλωστε εδώ η ΕΥΠ δεν είναι ερασιτέχνες όπως στη Πορτογαλία. Εδώ η ΕΥΠ στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται πως παρακολουθεί τους πάντες, χωρίς να κάνει ούτε ένα λάθος. Τελικά μετράει να έχεις και τεχνογνωσία, αλλά και οικογενειακή παράδοση στις παρακολουθήσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«…χωρίς βαρβάρους»

Το πόσο έχουν στεναχωρηθεί στον ΣΚΑΪ που αποχώρησε η «Ομπρέλα» από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν λέγεται. Σου λένε, αυτή η κατάσταση ήταν μια λύση. Έβγαζαν κάθε μέρα δυο τρεις από τους γνωστούς διαφωνούντες μιλούσαν αποκλειστικά και μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ και γέμιζαν χρόνο αποφεύγοντας να πουν για το λάδι που έχει φτάσει τα 16 ευρώ. Τώρα τι θα κάνουν; Πώς θα καλύπτουν το χρόνο; Πρόβλημα…

Η ώρα του προέδρου

Δεν έχει τέλος αυτή η λαχτάρα του Στέφανου Κασσελάκη για την αδιαμεσολάβητη επαφή του με το κοινό. Αυτό και ο Λαός μόνο θέλει να είναι και όποιος μπει ανάμεσα τους θα έχει κακά ξεμπερδέματα. Τι και αν το νέο πρόγραμμα «στο Κόκκινο» δεν τον περιλαμβάνει; Ο ίδιος βγαίνει στον αέρα πιο συχνά και από αυτούς που έχουν κανονική εκπομπή. Και μάλιστα επειδή είναι και Πρόεδρος, βγαίνει και όποτε θέλει, χωρίς να ρωτήσει.

Παίρνει ένα τηλέφωνο στο τηλεφωνικό κέντρο και να σου ο Στέφανος στον αέρα. Βέβαια μέχρι τώρα αποφεύγει να μιλήσει για πολιτική. Αλλά που θα πάει θα το κάνει και αυτό. Άλλωστε όπου να ειναι ξεκινά και η εβδομαδιαία εκπομπή που ο ίδιος αποφάσισε, σχεδίασε και ανακοίνωσε στον αέρα του ραδιοσταθμού. Η ώρα του προέδρου θα λέγεται και θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού. Μάθε τέχνη και άστηνε πρόεδρε.

Διαρχία

Ιδιαίτερα βολικό αποδεικνύεται για τον πρόεδρο Κασσελάκη το γεγονός ότι τελικά υπάρχει και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αυτή η άτυπη διαρχία βολεύει πολύ και σε πολλά. Για παράδειγμα, το μυστήριο για το ποιος θα ηγηθεί του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου, φαίνεται πως λύνεται με μια μεσοβέζικη – βολική λύση. Αν δεν υπάρξει καποια έκπληξη της τελευταίας στιγμή (που πολύ αγαπά τις εκπλήξεις ο πρόεδρος) ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποφύγει την πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία και απλά θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο και ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος θα πορευθεί έως την Αμερικανική πρεσβεία. Τακτοποιημένα όλα…

Βουλευτές – αγωγοί διαμαρτυρίας

Μόνο «σημειακές παρεμβάσεις» είναι διατεθειμένη να συζητήσει η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο αποκλείοντας αλλαγές στην κεντρική φιλοσοφία του, όπως ανάφερε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν μετατραπεί σε «αγωγούς» των μηνυμάτων διαμαρτυρίας των ελεύθερων επαγγελματιών προς την κυβέρνηση. Η πιο ριζοσπαστική προσέγγιση, που ακούγεται από στελέχη της «λαϊκής δεξιάς», είναι πως η κυβέρνηση – εκμεταλλευόμενη το αντιπολιτευτικό κενό – θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Πισσαρίδη» – που αποτελεί ευαγγέλιο για το Μαξίμου – και βάζει στο στόχαστρο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα…

(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Μεγάλος χαμός

Η αναστάτωση βέβαια δεν αφορά μόνο τους βουλευτές. Στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών επικρατεί τεράστιος αναβρασμός με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικά από την στιγμή που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα κάνει πίσω και συνεχίζει τις διαρροές με στοιχεία για να πείσει ότι η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών είναι τεράστια. Πλέον σχεδόν όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Η οργή ξεχειλίζει, με «γαλάζιους» συνδικαλιστές και πολιτευτές να διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα τους βρει μπροστά τους .

Ανασχηματισμός… καλά Χριστούγεννα

Πόσο αλλάζουν οι καιροι; Εκεί που αρκετοί υπουργοί τους είχε κόψει κρύος ιδρώτας μήπως και τους βρουν οι γιορτές χωρίς χαρτοφυλάκιο, τώρα όχι μόνο ηρέμησαν, αλλά κανονίζουν και διακοπές την εορταστική περίοδο. Ο Πρωθυπουργός, λέει, το ξανασκέφτηκε και κατέληξε ότι τελικά είναι ικανοποιημένος από την παραγωγή κυβερνητικού έργου. Δεν θα παρασυρθεί, λέει, από όσους προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Το κυβερνητικό σχήμα λοιπόν θα παραμείνει ως έχει και από τη νέα χρονιά βλέπουμε αν χρειαστεί καμιά μικροδιόρθωση.