Το παιχνίδι της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ανοίγει με τις πρώτες υποψηφιότητες να οριστικοποιούνται. Σε λίγη ώρα, οι προβολείς θα εστιάσουν στην Έφη Αχτσιόγλου.

Ads

Η ευρεία αποδοχή που απολαμβάνει στο στελεχιακό δυναμικό και την κομματική βάση, συνέβαλε καταλυτικά, ώστε η πρώην υπουργός να ξεπεράσει τους αρχικούς δισταγμούς της. Το γεγονός, μάλιστα, ότι επικοινώνησε για ανταλλαγή απόψεων με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα (Ευάγγελο Αποστολάκης, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Μπίστης) τροφοδοτεί και συζητήσεις ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. της δίνει την πολιτική «ευλογία» του.

Η Έφη Αχτσιόγλου, άλλωστε, ανεβάζει τις εσωκομματικές μετοχές της, διεισδύοντας σχεδόν σε όλες τις «φυλές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξιοποιεί τον κατακερματισμό της προεδρικής πτέρυγας, διατηρεί τα ερείσματα της στην παλιά φρουρά της «Ομπρέλας» (σ.σ. καθοριστικές εφεδρείες αν περάσει στο β΄ γύρο) και έχει κατοχυρώσει την αταλάντευτη υποστήριξη της τάσης «6+6» (Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος).

Ενεργοποίηση Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Σε αυτή τη νέα ανθρωπογεωγραφία, που δείχνει να την περιβάλλει, αναμένεται και η προσθήκη – επανάκαμψη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το πρώτο δύσκολο εξάμηνο του 2015, θα είναι στο επιτελείο της πρώην υπουργού. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είχε εκφράσει την υποστήριξη του στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προκαλώντας κύματα θετικών σχολίων στα «συριζαϊκά» κοινωνικά δίκτυα. Στην δήλωση Σακελλαρίδη είχε αναφερθεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Άπαντες στην Κουμουνδούρου τονίζουν, ωστόσο, ότι προέχει η διαμόρφωση πολιτικών θέσεων και η αποσαφήνιση της πολιτικής φυσιογνωμίας ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να ανακτήσει μακροπρόθεσμα το status του κόμματος εξουσίας.

Ανάπτυξη – φορολογία – εργασιακά

Η πρώην υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του TVXS, έχει ολοκληρώσει – από κοινού με τον Αλέξη Χαρίτση – την πολιτική πλατφόρμα της υποψηφιότητας της που θα αναδείξει στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή (15 – 16 Ιουλίου). Αυτή θα εδράζεται σε τρεις ενότητες: Την ανάπτυξη, την φορολογική πολιτική και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων. Κοινώς, θα στοχεύσει, μέσω της τεκμηρίωσης των θέσεων σε αυτά τα πεδία, να στείλει σήματα προς τα ακροατήρια που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. / «Δίδυμα συμμαχιών» με το βλέμμα στο β’ γύρο