Διαστάσεις λαμβάνει στο ΠΑΣΟΚ το κύμα αντίθεσης στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εκεί που οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 5 περίπου διαρροές, στη συνέχεια πήγαμε στις 10, για να φτάσουμε πλέον στην διαφωνία εκ μέρους της μισής κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ads

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έπεσε από τον Αχμέτ Ιλχάν η πρόταση -κατά το πρότυπο Μητσοτάκη- να υιοθετήσει το κόμμα την αποχή από την επίμαχη ψηφοφορία ως επίσημη θέση, κάτι που φαίνεται πως δεν συζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν περνά και τις καλύτερες μέρες του στην Χαριλάου Τρικούπη, βλέποντας κεντρικές επιλογές του να αμφισβητούνται από το μισό κόμμα κι ο ίδιος να αδυνατεί το «συμμαζέψει» το πράγμα έστω δια της κομματικής πειθαρχίας.

«Αναμνήσεις» μετά τη συνάντηση Δένδια-Κασσελλακη

Ποικίλα ήταν τα σχόλια για την πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Στέφανο Κασσελάκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο πολύ καλό κλίμα που υπήρξε μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και την «συναντίληψη» που διαπίστωσαν αναφορικά με την στρατηγική που πρέπει να ακολουθεί η χώρα μας στα ζητήματα αγορά οπλικών συστημάτων.

Ads

Κι όλα αυτό δύο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της προμήθειας από την χώρα μας των F 35 από τις ΗΠΑ, η οποία ναι μεν προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά, αντιμετωπίστηκε όμως με αρκετά χαμηλούς τόνους από την Κουμουνδούρου.

Κάποιοι πάντως παραλλήλισαν την εν λόγω συνάντηση -τηρουμένων προφανώς των αναλογιών- με την μαραθώνια συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο του 2014 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Αλέξη Τσίπρα. Το εξαιρετικό δε κλίμα στην συγκεκριμένη συνάντηση είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του «στιμωγμένου» τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συγκυρία δεν είναι αντίστοιχα «στριμωγμένος», όμως οι διαφορές στην πολιτική προσέγγιση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένει αξιωσημείωτη…

(EUROKINISS/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Ανησυχίες στον κάμπο

Ο φόβος ότι το το «σύνδρομο Αγοραστού» θα πλήξει και τη Ν.Δ έχει κατακλύσει τους επιτελείς του Μαξίμου. Όσο ο καιρός περνάει και οι κινητοποιήσεις των αγροτών κλιμακώνονται, στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι όχι μόνο είχαν υποεκτιμήσει τους αγρότες και τα αιτήματα τους, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος όλη αυτή η αντίδραση να καταγραφεί στην κάλπη των ευρωεκλογών. Έμπειρο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος έλεγε με νόημα ότι «τώρα που δεν υπάρχει Αγοραστός να απορροφήσει την οργή των αγροτών, η κυβέρνηση κινδυνεύει να καταποντιστεί». Ο κίνδυνος είναι παραπάνω από ορατός αφού μετά από τόσους μήνες η κυβέρνηση οχι μόνο δεν έχει κάνει κάτι, αλλά φαίνεται πως δεν μπορεί να υποσχεθεί και πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

«Γαλάζιο» αντάρτικο

Η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους αγρότες, αλλά και τους τοπικούς βουλευτές που είναι έξαλλοι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αυγενάκη, αλλά και τον υφυπουργό Τριαντόπουλο. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που ήδη έκανε ευθεία επίθεση στον Αυγενάκη είναι απλά ο πρώτος που βγήκε ανοιχτά να τα πεί. Στην ουρά περιμένουν όλοι οι βουλευτές των περιοχών που έχουν πληγεί, καθώς οι ίδιοι τα «ακούν» εδώ και πέντε μήνες από τους ψηφοφόρους τους.

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Αμφότεροι συνεπείς

Στο τελευταίο υπουργικό έλαβε χώρα ένας διάλογος μεταξύ Ολγας Κεφαλογιάννη και Μάκη Βορίδη που καταδεικνύει τις ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις εντός της κυβέρνησης. Η υπουργός Τουρισμού, αναφερόμενη στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε πως είναι απόλυτα συνεπής, καθώς έχει ψηφίσει στην πολιτική της διαδρομή ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους. Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας – με βιτριολικο χαμόγελο – «και εγώ είμαι απόλυτα συνεπής. Δεν έχω ψηφίσει τίποτα». Από χθες πάντως στη ζώνη της αποχής – πίσω από τον υπουργό Επικρατείας – βρίσκεται και ο Άγγελος Συρίγος, σε σχέση με τη ρύθμιση για την ισότητα στο γάμο.

Πρώτη «μετα-Σπέτσες» συνεδρίαση

Αν και η ατζέντα της αποψινής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρίως διαδικαστικά θέματα στο δρόμο προς το συνέδριο, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς θα είναι η πρώτη συνεδρίαση οργάνου μετά το Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες. Θα φανεί δηλαδή αν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των βουλευτών και του προέδρου στο όμορφο νησί, απέφερε καρπούς όχι μόνο μεταξύ των βουλευτών αλλά και στα υπόλοιπα στελέχη που δεν ταξίδεψαν στις Σπέτσες.

Παραμένει μέχρι νεωτέρας η Αυγέρη

Διαψεύδεται από ανθρώπους του Στέφανου Κασσελάκη η πληροφορία περί επικείμενης αντικατάστασης της Δώρας Αυγέρη από την θέση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε πάντως αν αυτό γίνεται γιατί δεν πήγε καλά το casting –στο οποίο αναφερθήκαμε τις προάλλες– που έγινε στις Σπέτσες για την θέση ή αν πραγματικά εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν αποκλείεται πάντως πολύ σύντομα το συγκεκριμένο κεφάλαιο να ανοίξει και πάλι, καθώς το όνομα της Δώρας Αυγέρη ακούγεται έντονα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «μονόδρομος» του Λοβέρδου

Η ανακοίνωση ίδρυσης κόμματος με ορίζοντα μάλιστα την κάθοδο στις ευρωεκλογές φαίνεται πως ήταν για τον Ανδρέα Λοβέρδο μονόδρομος. Κι αυτό γιατί παρά τις μεγάλες προσπάθειες του (στενού του φίλου) Άδωνι Γεωργιάδη να κλείσει την «μεταγραφή» στη ΝΔ, ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε λάβει κανένα μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κάπως έτσι ο πρώην υπουργός αποφάσισε να κάνει το βήμα ιδρύοντας δικό του κόμμα, βασιζόμενος κατά πληροφορίες και σε δημοσκόπηση που παρήγγειλε και η οποία φέρεται είχε ενθαρρυντικά ευρήματα.

Οι φιλοδοξίες του πάντως δεν καλύπτονται σε καμιά περίπτωση από την ευρωβουλή. Μάλιστα οι πληροφορίες τον θέλουν ακόμη κι αν καταφέρει να εκλεγεί να παραιτείται προκειμένου να καταλάβει την έδρα ο πρώτος επιλαχών του κόμματός του. Μόνο που για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να αποκαλύψει ακόμη τις πραγματικές προθέσεις του.