Μπορεί το κλίμα στις Σπέτσες να ήταν «εύκρατο» και ο άνεμος του νησιού να ανανέωσε τους καλεσμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν και όλα τα προβλήματα. Αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά τα πράγματα από μέσα, μιλούν για πολλές σχέσεις που βρίσκονται σε σημείο βρασμού και λεπτές ισορροπίες, σε σχέση με πολλά θέματα.

Ads

Η ένταση με τον Πολάκη την Τετάρτη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μπορεί ο αψής κριτικός να κάθεται (ασυνήθιστα) ήσυχος, όσες φορές και αν τον έχει συμμαζέψει ο πρόεδρος, αλλά ο Σφακιανός δεν φημίζεται για την ψυχραιμία του. Σκηνές απείρου κάλλους σημειώθηκαν και αυτή την εβδομάδα, ανάμεσα στον κ. Πολάκη και άλλα στελέχη γύρω από τον κ. Κασσελάκη, που παράτησαν τον πρώτο για την εύνοια του δεύτερου.

Αλλα στελέχη και βουλευτές  απλά κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και δεν αντιδρούν. Προς ώρας κρατούν στάση αναμονής. Για πόσο θα υπομένουν τις «παραξενιές» του προέδρου Κασσελάκη θα φανεί.

«Αποστάσεις» Κασσελάκη-Παππά

Εκείνος που δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πια υπομονή είναι ο Νίκος Παππάς, οι σχέσεις του οποίου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια οι καλύτερες δυνατές. Από αρκετούς μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη η σκληρή κριτική που άσκησε ο πρώην υπουργός στον Στέφανο Κασσελάκη σε πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς αφορούσε τόσο στενά εσωκομματικά ζητήματα (δάνειο στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κομματική πειθαρχία) όσο και ευρύτερα πολιτικά («διαρροές» για πρόταση υπουργοποίησης από Μητσοτάκη, «κομμένες γέφυρες» με το ΠΑΣΟΚ).

Ads

Υπενθυμίζεται πάντως πως -όπως έχει αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του το tvxs– ο Νίκος Παππάς είναι αρκετά ενεργός στο κομματικό παρασκήνιο, έχοντας εξασφαλίσει τον έλεγχο των οργάνων με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα».

Το casting στις Σπέτσες για τη θέση της Αυγέρη

Αναφορικά πάντως με το τριήμερο στις Σπέτσες, η στήλη πληροφορείται πως εκτός από διαφάνειες powerpoint και οργανογράμματα είχε και … casting, το οποίο αφορούσε στη θέση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι ευχαριστημένος με την παρουσία της Δώρας Αυγέρη, η οποία πάντως ήταν παρούσα στις Σπέτσες.

Οι … οντισιόν αναμένεται να συνεχιστούν σε λιγότερο εξωτικό περιβάλλον (Κουμουνδούρου;), ενώ οι όποιες εξελίξεις τοποθετούνται εντός των επόμενων εβδομάδων.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η οργή Τσίπρα

Δεν έχει κοπάσει ο θυμός του Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη άφηνε αιχμές – μέσω διαρροών – για τις τρύπες στα ταμεία του κόμματος. Ο τέως, μάλιστα, φέρεται να στόλισε τον διάδοχο του σε επικοινωνία που είχε με γνωστό αρθρογράφο, αριστερόστροφης (σ.σ. όχι της κομματικής «Αυγής») εφημερίδας. Ο Τσίπρας αμφισβητεί τις αναφορές περί μη εξυγίανσης των οικονομικών της Κουμουνδούρου. Θα κάνει το ίδιο και από το βήμα του Συνεδρίου;

Η αλήθεια για το «δάνειο» στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά πάντως με το περίφημο «δάνειο» του Στέφανου Κασσελάκη σε «Αυγή» και «Κόκκινο», τα πράγματα ίσως να μην είναι όπως ακριβώς τα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στο Star.

Κι αυτό στην πραγματικότητα το ποσό που χρειαζόταν για να καλυφθεί το «χρηματοδοτικό κενό» για το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους ήταν κατά πολύ μικρότερο από τις 230 χιλιάδες ευρώ που ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 50 χιλιάδες ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό δε αφορά την πληροφορία πως ο ίδιος κάλυψε μόνο ένα μέρος του ποσού, καθώς «τσόνταραν» και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λογικό ήταν ως εκ τούτου να προκληθεί δυσφορία στην Κουμουνδούρου, με τους περισσότερους να μην «πιστεύουν στα αυτιά τους» όταν άκουσαν το ποσό που υποστήριξε πως έβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κάποιοι μάλιστα πιο έμπειροι σημείωναν με νόημα ότι «κι άλλες φορές στο παρελθόν χρειάστηκε να “βάλουμε από την τσέπη μας” χρήματα για τα κομματικά ΜΜΕ, αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να το κάνει “σημαία”».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στροφές….

Συζητήσεις, εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, προκαλούν τα δημοσιεύματα ότι οι Άγγελος Συρίγος και Στράτος Σιμόπουλος ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν στροφή, έναντι της ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι δύο βουλευτές φέρονται να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει μέριμνα για την ελληνική οικογένεια, χρησιμοποιώντας ως πάτημα τις προχθεσινές ανακοινώσεις των Κωστή Χατζηδάκη και Σοφίας Ζαχαράκη, και για αυτό τον λόγο πρέπει να στηριχτεί η πρωτοβουλία της για την ισότητα στον γάμο. Πολλοί βουλευτές, εντούτοις, εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοί τους, επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτές τις πόρτες του Μαξίμου, όταν και όποτε έρθει η ώρα του επόμενου ανασχηματισμού.

Τα μάτια στην περιφέρεια

Προβλήματα βέβαια έχουν και τα άλλα κόμματα. Η διαφοροποίηση Βασίλη Κόκκαλη, χτύπησε συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή. Ήδη το θέμα της «κομματικής πειθαρχίας» δεν πήγε καλά στον πρόεδρο Κασσελάκη. Ως εκ τούτου αναζητούν τον τρόπο αντίδρασης ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις. Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η ψυχή του κινήματος είναι με την πρόοδο, αλλά οι ψηφοφόροι του (και κυρίως στην περιφέρεια) με τις «παραδόσεις». Ο γρίφος μοιάζει πραγματικά άλυτος και ήδη ο κ. Ανδρουλάκης έχει πιεστεί ιδιαίτερα να βρει τρόπο να ισορροπήσει και στις δυο βάρκες.

Η σύγκρουση δυο «διαφορετικών κόσμων» στο ΠΑΣΟΚ

Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενόψει του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια φέρεται να συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία η προοδευτική πλευρά με τις ιστορικές μεταρρυθμίσεις και από την άλλη η συντηρητική πατριωτική πτέρυγα που πάντοτε είχε. Το νομοσχέδιο φέρεται να έχει φέρει αρκετά δύσκολη θέση ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο όπως την πρόσφατη επίσκεψη του στο νομό Ηλείας πολλοί ψηφοφόροι των προσέγγιζαν και του ζητούσαν να καταψηφίσει. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγάλο καθώς η ελληνική επαρχία όπου το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ δυνατό είναι στην πλειοψηφία της κατά του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα η Κρήτη όπου το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μέχρι και 25%.

Αρκετοί είναι οι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπως ο Μανώλης Χνάρης από το Ρέθυμνο, αλλά και η βουλευτής Ευβοίας Κατερίνα Καζάνη.

Στο πλαίσιο αυτό οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για τα «κορδόνια» του πρωθυπουργού μόνο τυχαίες δεν φέρεται να ήταν, καθώς ήθελε και ο ίδιος να θολώσει τα νερά για τις προθέσεις του κόμματος του και για το νομοσχέδιο ώστε να μην δυσαρεστήσει το συντηρητικό τους ακροατήριο.

(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ/EUROKINISSI)

Κινητικότητα στους Πράσινους

Έντονη είναι η κινητικότητα στον χώρο των πρασίνων στην Ελλάδα. Όλοι μιλούν με όλους και οι διεργασίες είναι πολλές και με διάφορους εμπλεκόμενους. Οι επαφές γίνονται με στελέχη από τους χώρους της οικολογίας, της αριστεράς, των πρασίνων, αλλά και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου που δείχνουν έντονο προβληματισμό για το μέλλον εξαιτίας της παντοκρατορίας της Ν.Δ. Και εδώ βέβαια το πρόβλημα είναι ποιος θα πάει με ποιόν και ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Οι ψυχραιμότεροι επιχειρούν να αναδείξουν την κρισιμότητα της εποχής και την ανάγκη να υπάρξει σύμπνοια εν όψει ευρωεκλογών. Αν είναι δυνατό θα φανεί σύντομα

Οικολογική ατζέντα

Ενδεικτική της κινητικότητας και των ζυμώσεων είναι και η διακομματική συζήτηση που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 18.00 στο Τριανόν η εφημερίδα «Η Εποχή» για μια κοινή οικολογική ατζέντα του προοδευτικού χώρου. Στην εκδήλωση θα συνομιλήσουν εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Μέρα25, Οικολόγοι-Πράσινοι, Οικολογία, Πράσινοι, και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, ενώ θα παρέμβουν σειρά περιβαλλοντικών οργανώσεων. Σπεύσατε.