Φουριόζος φαίνεται να έχει μπει στο 2024 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας με το «καλημέρα» σε αλλαγές προσώπων σε κομβικά υπουργεία του κυβερνητικού σχήματος.

Ads

Μόνο που ο μίνι-ανασχηματισμός δείχνει να δημιουργεί περισσότερες απορίες παρά να λύνει, κυρίως σε ότι αφορά τις επιστροφές κάποιων κυβερνητικών στελεχών στα «παλιά τους λημέρια».

Σε ότι αφορά μάλιστα τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη η επάνοδός του (για πέμπτη φορά!!) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, με δεδομένο πως κατά την τελευταία του θητεία στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επί της ουσίας «εκπαραθυρωθεί» μετά πολλών επαίνων από το Μέγαρο Μαξίμου τον Αύγουστο του 2021.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Άδωνι Γεωργιάδη, η ολική επαναφορά του στο υπουργείο Υγείας «ξυπνά» εφιάλτες. Ας μην ξεχνάμε πως στην προηγούμενη θητεία του στο εν λόγω πόστο (επί κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο των Μνημονίων) ήταν ο εμπνευστής της επιβολής του εισιτηρίου των 5 ευρώ για την επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί με το κλείσιμο νοσοκομείων, με τον ίδιο μάλιστα να δηλώνει υπερήφανος για αυτό.

Ads

Πάντως οι «κακές γλώσσες» λένε πως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ελάχιστα τον ενδιαφέρει για την «ωρολογιακή βόμβα» που τοποθετεί στον χώρο της δημόσιος υγείας, καθώς δύσκολα θα μπορούσε να βρει καλύτερο dealer για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η Λυτρίβη, η Κεραμέως και ο … Πιερρακάκης

Μόνο τυχαία δεν είναι η τοποθέτηση της Ιωάννας Λυτρίβη στην θέση της υφυπουργού Παιδείας στην θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Κι αυτό γιατί θεωρείται πρόσωπο του πολύ στενού κύκλου της Νίκης Κεραμέως, η οποία ειρήσθω εν παρόδω βρέθηκε επί σχεδόν τέσσερα χρόνια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις σχέσεις που θα έχει με τον πολιτικό της προϊστάμενο Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει ήδη κερδίσει αρκετούς πόντους, εξαιτίας της  προετοιμασίας που έκανε για το θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Ελεύθερα» ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση το 2024 ξεκινά από εκεί που το άφησαν το 2023. Υπουργοί και στελέχη κάνουν σαφάρι στο εξωτερικό για να βρουν ενδιαφερόμενους να ιδρύσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας. Η κυβέρνηση το έχει αναγάγει σε ιδεολογικό στοίχημα και πέρα από την εξυπηρέτηση που θέλει να κάνει σε φίλους «κολεγιάρχες» και άλλους επιχειρηματίες, θα ήθελε πολύ να φέρει και ένα πανεπιστήμιο από το «πάνω ράφι». Θέλει ετσι να δείξει ότι η παράκαμψη του Συντάγματος δεν έγινε για να εξυπηρετήσει μόνο τους ημέτερους. Η αποστολή αυτή είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολη. Από τα γνωστά πανεπιστήμια δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ακόμα και αν η κυβέρνηση τάζει «λαγούς με πετραχήλια» σε κάποιους, ώστε να τους δελεάσει να έρθουν στη χώρα μας.

Δύσκολες ισορροπίες

Και αν για την κυβέρνηση η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι μια ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο, έως και σημαντικές εσωκομματικές αναταράξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθεί να φορέσει τον φιλελεύθερο «μανδύα» του, έχει να κάνει με τις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό της Ν.Δ, τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, αλλά και μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων της.

Άγνωστο το πότε

Μέσα από το Μαξίμου λένε οτι δεν τίθεται θέμα εάν θα έρθει το νομοσχέδιο, αλλά πότε θα έρθει προς ψήφιση. Έξω από το Μαξίμου όμως λένε οτι δεν τίθεται θέμα ουτε αν έρθει το νομοσχέδιο, ούτε αν θα ψηφιστεί. Απλώς δεν θα έρθει, όπως ορισμένοι λένε. Το κλίμα είναι δύσκολο και όσο και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει οτι δεν θα ορίσουν το κυβερνητικό έργο αυτοί που διαφωνούν, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ξέρουν πολύ καλά ότι έχουν μπλέξει και μάλιστα πολύ. Για αυτό όλοι περιμένουν τον πρωθυπουργό αν θα το φέρει μέσα στο επόμενο δίμηνο ή μετά τις Ευρωεκλογές. Ίσως να δώσει στίγμα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του χρόνου στις 10 Ιανουαρίου.

Γαλάζιοι βουλευτές – αχθοφόροι δυσαρέσκειας

Η «δημοσκοπική ευφορία» που διακατέχει το Μαξίμου. βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το κλίμα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές, εν μέσω εορτών, στις εκλογικές τους περιφέρειες. Τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν μετατραπεί σε αχθοφόρους των μηνυμάτων της λαϊκής δυσαρέσκειας προς το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω του αέναου καλπασμού της ακρίβειας. Τα επιδόματα που χορηγηθήκαν προς τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, εντός Δεκεμβρίου (σ.σ. 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, Youth Pass, αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κτλ) αδυνατούν να τιθασεύσουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών που πυροδοτεί η ανηφορική πορεία των τιμών, ειδικά στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης, στις γαλάζιες νομαρχιακές οργανώσεις, αφορούν τις επιπτώσεις του νέου φορολογικού που υποστέλλει τη γαλάζια σημαία της φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αυτοαπασχολουμένων. Τοπικοί κομματικοί παράγοντες, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η φορολεηλασία των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη φιλοσοφία και τις οικονομικά φιλελεύθερες αρχές της παράταξης.

Γκρίνια για τα ποσοστά

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσο περνάει ο καιρός δεν βλέπουν να ξεκολλάνε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Οι αιτιες αναζητούνται πρός κάθε κατεύθυνση. Όσο βέβαια περνάει ο καιρός πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό που μιλούν για «ομιχλώδες τοπίο» στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ως κύριο υπεύθυνο για αυτό το «μούλτι κούλτι» του προέδρου. Με λίγα λόγια οι ανησυχούντες καταλογίζουν στον πρόεδρο και τους συνεργάτες του ότι δεν υπάρχει σαφής πολιτική γραμμή και οι θέσεις του προέδρου απέχουν από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικό παιχνίδι

Προβληματισμό βέβαια προκαλεί σε κάποιους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η δίψα του προέδρου για προσωπική προβολή, επισημαίνοντας ότι ο κ. Κασσελακης ακολουθεί με μεγάλη προσήλωση το μοντέλο της «αδιαμεσολάβητης επαφής με τον κόσμο». Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος δημιουργεί μια δίκη του πολιτική ατζέντα, αγνοώντας τα όργανα και προλαμβάνοντας τις συνεδριακές αποφάσεις. Βέβαια ο κ. Κασσελακης αυτός ήταν, απλά μάλλον κάποιοι άργησαν να αντιληφθούν τις πρακτικές τους και τώρα προβληματιζονται.

 

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Προεκλογικό Συνέδριο

Ενδιαφέρον έχει και η πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στο συνέδριο χαρακτηριστικά προεκλογικής μάχης ενόψει ευρωεκλογών. Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να αποφευχθούν οι πολλές εσωκομματικές κόντρες κατα τη διάρκεια του συνεδρίου. Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό, αρκετοί από όσους έμειναν, έχοντας ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις, περιμένουν το συνέδριο ώστε να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό του στίγμα ο πρόεδρος Κασσελακης και μαζί την πορεία που θέλει να ορίσει για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστροφή στη δουλειά

Όλα αυτά θα ξεκινήσουν μετά τα Φώτα, αφού ο πρόεδρος Κασσελάκης θα βρεθεί στο Φανάρι για τον εορτασμό των Θεοφανείων, κάνοντας στην Αθήνα μια στάση μόνο για transit. Η δουλειά ξεκινά από εβδομάδα οπου θα επιστρέψει μετά από τις (μπόλικες είναι η αλήθεια) διακοπές του στις ΗΠΑ και την επίσκεψη στο Φανάρι. Πρώτο ραντεβού η Κεντρικη Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Εκεί θα παρουσιαστεί η δουλειά που έκαναν όσοι ο πρόεδρος τους ανέθεσε να τρέξουν κατά τη διάρκεια των εορτών.

Οι παλιοί φταίνε για όλα

Και μια και μπήκαμε στα του ΣΥΡΙΖΑ, απροθυμία να στηρίξουν τα ΜΜΕ του κόμματος δείχνουν πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η οριακή κατάσταση που ήρθαν η Αυγή και το Κόκκινο λίγο πριν το τέλος του έτους έφερε και πάλι στην επιφάνεια το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει για τα Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και προσωρινά το πρόβλημα λύθηκε με το δανεισμό από εταιρία του προέδρου του κόμματος (ο οποίος εξελίσσεται και σε ευεργέτη του κόμματος), ήρθε στην επιφάνεια η απροθυμία-άρνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν οι ίδιοι οικονομικά τα δημοσιογραφικά «μαγαζιά» τους. Η απροθυμία μάλιστα, όπως λένε πηγές από την Κουμουνδούρου, είναι πιο έντονη από τους βουλευτές που στήριξαν τον πρόεδρο Κασσελακη. Οι ίδιοι άλλωστε επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν και πολιτικά την κατάσταση στοχοποιώντας τους πρώην συντρόφους τους και νυν αποχωρήσαντες, προσπαθώντας να τους φορτώσουν κακή οικονομική διαχείριση. Βέβαια η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τώρα εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης, αλλα και της μειωμένης υποστήριξης από τους Βουλευτές. Το μέλλον είναι δύσκολο για την εκδοτική εταιρία, αλλα πάντα υπάρχει η ελπίδα πως θα ξεπεραστούν τα δύσκολα και δεν θα κινδυνεύσει η δουλειά των συναδέλφων.

 

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Χαμηλές πτήσεις

Απογοήτευση για τα δημοσκοπικά ποσοστά φαίνεται οτι υπάρχει και στη Νέα Αριστερά. Οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν τη δυναμική των πρώτων ημερών, με το ποσοστό να είναι κολλημένο κάτω από τον πήχυ του 3%. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις ο νέος φορέας θα έμενε εκτός Βουλής. Πλέον αναζητούνται κινήσεις ώστε να αποκτήσουν τα στελέχη επαφή με την κοινωνία με εξωστρεφείς δράσεις και ανοιχτές συγκεντρώσεις. Αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνει ο λογαριασμός, σχετικά με την απόφαση των «11» να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως τελικά βιάστηκαν να εγκαταλείψουν το «καράβι». Θα φανεί στις Ευρωεκλογές.

Εκλογικά μαγειρέματα

Και μιας και ο λόγος για τις ευρωεκλογές, το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή – με τη Βουλή κλειστή λόγω εορτών – και περιλαμβάνει διατάξεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του πρώτου κόμματος. Το σχέδιο νόμου ορίζει (Άρθρο 5) ότι η κατανομή των αδιάθετων υπολοίπων, θα γίνεται από τα μεγάλα προς τα μικρά κόμματα, ενώ μέχρι σήμερα γινόταν το αντίθετο, από κάτω προς τα πάνω στην κατάταξη και έδινε έξτρα έδρα στα μικρά κόμματα. Κοινώς, η επιστολική ψήφος τείνει να μετατραπεί σε όχημα υφαρπαγής εδρών από τους μικρότερους συνδυασμούς προς το πρώτο κόμμα, που σύμφωνα με τις υφιστάμενες δημοσκοπήσεις, είναι η Ν.Δ.

Σε αυτό το φόντο, η Ν.Δ. αποσκοπεί – εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα – να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό και πολιτικό πλαίσιο που θα αποτρέψει μελλοντικούς τριγμούς στην παράταξη, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος. Ακόμα και στους κόλπους της Ν.Δ. το περιβόητο 41% της εθνικής κάλπης – που το επικαλείται ο κ. Μητσοτάκη όταν βρίσκεται σε αντιπολιτευτικό κλοιό – φαίνεται άπιαστο στην ευρωκάλπη. Η δυσαρέσκεια που γεννά η ατζέντα Μητσοτάκη αναμένεται να προκαλέσει αποσυσπείρωση στη Ν.Δ., που θα επιταθεί και λόγω και της παραμέτρου της ‘χαλαρής ψήφου’. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ένοικοι του Μαξίμου φιλοδοξούν να ‘σερβίρουν’ μία πιθανή αύξηση των γαλάζιων εδρών στην Ευρωβουλή – παρά την επικείμενη μείωση του γαλάζιου ποσοστού – ως απόρροια της διατήρησης της γαλάζιας πολιτικής κυριαρχίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λόγω του ανταγωνισμού που θα εκδηλωθεί στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο – ήδη οι Ευ. Μειμαράκης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν βλέπουν με ‘καλό μάτι’ τη συμμετοχή του Γιώργου Αυτιά – ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να αποφύγει αποκλεισμούς ηχηρών ονομάτων από την Ευρωβουλή…

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Νέα εποχή

Η περίοδος Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας εδώ και 4 ημέρες είναι παρελθόν και πλέον ο νέος Δήμαρχος Χάρης Δούκας έχει να αναμετρηθεί με τα πολλά προβλήματα στην πόλη, με τα πολλά προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και με ένα, όπως όλα δείχνουν, εχθρικό Μέγαρο Μαξίμου. Κυρίως όμως ο νέος Δήμαρχος έχει να αναμετρηθεί με τις προσδοκίες που ο ίδιος έχει δημιουργήσει στους Δημότες με την εκλογή του. Οι αναμετρήσεις βέβαια δεν σταματούν εκεί, καθώς θα πρέπει να αναμετρηθεί και με αυτούς που μέσα στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να επωφεληθούν από την πολιτική υπεραξία του κ. Δούκα, παρουσιάζοντας τη Δημαρχεία του ως την πρώτη νίκη και την απαρχή της αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ. Αν και αρκετοί διεκδικούν μερίδιο από αυτή τη νίκη, μάλλον ξεχνούν τη δυναμική του ίδιου του κ. Δούκα. Κάποιοι μάλιστα σχολιάζουν ότι αυτή η δυναμική μπορεί να είναι και παρακαταθήκη για το μέλλον.