Με τη δημοσίευση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών κάθε χρόνο, εφημερίδες και ενημερωτικά sites γεμίζουν για μία ημέρα με δημοσιεύματα που φέρουν τίτλους όπως «δείτε ποιός είναι ο πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός» ή «διαβάστε ποιός βουλευτής έχει τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία» και άλλους παρόμοιους. Όμως αν κάποιος πολίτης ή δημοσιογράφος θελήσει να έχει πρόσβαση σε δεύτερο χρόνο, πρέπει να «του βγουν τα μάτια» ψάχνοντας στους τεράστιους και δυσανάγνωστους αναλυτικούς πίνακες.

Ads

Η εφαρμογή Wealth Observer, στα ελληνικά «παρατηρητής πλούτου», δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή στον χρήστη να δει τί έχει δηλώσει ο κάθε αρχηγός κόμματος, υπουργός, βουλευτής, και ευρωβουλευτής σε εισόδημα, καταθέσεις, επενδύσεις, ακίνητα, οφειλές και συμμετοχή σε εταιρίες, όχι μόνο έναν-έναν και μία-μία αλλά και συγκριτικά.

Επιπρόσθετα, μπορεί να έχει όλη αυτή την πληροφορία αθροιστικά ανά κόμμα μέσω του κεντρικού γραφήματος διασποράς. Στο γράφημα αυτό και στην κάθε καρτέλα που αντιστοιχεί στις κατηγορίες δήλωσης «πόθεν έσχες» (εισόδημα, καταθέσεις, επενδύσεις, ακίνητα, οφειλές και συμμετοχή σε εταιρίες), κάθε κόμμα οπτικοποιείται σαν σμήνος αποτελούμενη από κουκίδες, με κάθε μία κουκκίδα να αντιστοιχεί σε έναν/μία πολιτικό, υπόχρεο δήλωσης. 

«Το διάγραμμα διασποράς βοηθάει τον χρήστη με μια ματιά να εντοπίσει τις ακραίες περιπτώσεις, να πάρει μια συνολική εικόνα για το επίπεδο πλουτισμού των βουλευτών του κάθε κόμματος αλλά και να κάνει γρήγορες συγκρίσεις μεταξύ πολιτικών για διαφορετικά είδη περιουσίας. Από εκεί και πέρα με τα φίλτρα μπορεί να παραμετροποιήσει την εικόνα και να μελετήσει σε βάθος ένα κομμάτι των δεδομένων. Αυτό θα ήταν αδύνατο απλά μελετώντας pdf με πίνακες και αυτή είναι η δύναμη της οπτικοποίησης των δεδομένων», εξηγεί στο tvxs.gr ο δημιουργός της εφαρμογής, Αχιλλέας Γαλατσίδας.

Ads

image

Για παράδειγμα στο διάγραμμα των καταθέσεων βλέπουμε πως το «σμήνος» της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο δεξιά στο διάγραμμα από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, κι άρα αθροιστικά έχει περισσότερες καταθέσεις. Με μεγαλύτερες κουκκίδες οπτικοποιούνται οι αρχηγοί των κομμάτων. Ανάμεσά τους, ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε το 2020 το μεγαλύτερο ποσό και συγκεκριμένα 848.835 ευρώ. Εκείνος και ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι οι πολιτικοί με τις υψηλότερες καταθέσεις στα κόμματά τους.

Η ροζ κουκκίδα που είναι «μόνη της», πολύ πιο μπροστά από το σμήνος του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχεί στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη που είναι ο υπόχρεος δήλωσης «πόθεν έσχες» του ΣΥΡΙΖΑ και είναι το υψηλότερο ποσό σε καταθέσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν ακόμα επτά πολιτικοί που δεν χωρούσαν στην εικόνα που βάζουμε ενδεικτικά εδώ, με καταθέσεις κοντά, λίγο πάνω και πολύ πιο πάνω από το 1,5 εκατ ευρώ. «Πρωταθλητής» στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που μαζί με την σύζυγό του δήλωσαν για το 2020 το ποσό των 4.347.065 ευρώ.

Όσον φορά στις οφειλές, ξεχωρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με τις περισσότερες, και συγκεκριμένα 1.320.355 ευρώ. Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσαν μηδενικές οφειλές για το 2020. Ο πολιτικός ωστόσο, από τους υπόχρεους δήλωσης «πόθεν έσχες», που χρωστάει τα περισσότερα είναι ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, με οφειλές 1.637.216 ευρώ.

Στην κατηγορία «επενδύσεις» ο χρήστης έχει ακόμα τη δυνατότητα να αναζητήσει συγκεκριμένο τύπο χρεογράφου, ενώ στα δάνεια φιλτράρονται τα δεδομένα ανά πιστωτή. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αναζήτησης ενός πολιτικού με βάση το όνομά του ή την εκλογική του περιφέρεια, όπως και η δυνατότητα επιλογής ενός ή και περισσότερων πολιτικών, τους οποίους μπορεί να παρακολουθήσει ο χρήστης μέσα στα χρόνια.

Το Wealth Observer δημιουργήθηκε από τον δημοσιογράφο δεδομένων και developer Αχιλλέα Γαλατσίδα, ο οποίος για την κατασκευή του συνεργάστηκε με τον προγραμματιστή Αχιλλέα Κυριτσάκα. Το ψηφιακό αυτό εργαλείο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD.

«Η ιδέα στριφογυρίζει στο μυαλό μου εδώ και αρκετά χρόνια, όταν εργαζόμενος σε μια εφημερίδα διαπίστωσα ότι οι στοίβες με τα χειρόγραφα συμπληρωμένα Α4 σε μια γωνία της αίθουσας συσκέψεων είναι τα “πόθεν έσχες” των Ελλήνων πολιτικών», λέει ο Αχιλλέας Γαλατσίδας.

«Τότε είχαν πρόσβαση σε αυτά μόνο δημοσιογράφοι και φυσικά σε αυτή τη μορφή θα χρειαζόταν κάποιος πολλές ώρες ακόμη και για να τα ξεφυλλίσει. Αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται στο site της Βουλής σε μια μορφή η οποία επιτρέπει υποτυπωδώς να επεξεργαστούν και να γίνουν μηχαναγνώσιμα. Αυτό που έλλειπε και έρχεται να καλύψει το wealthobserver.gr είναι ένας τρόπος ώστε αυτός ο μεγάλος όγκος δεδομένων να μπορεί να επεξεργαστεί και να αναλυθεί από πολίτες και δημοσιογράφους. Έτσι μπορεί να ενισχυθεί ο έλεγχος και η διαφάνεια σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών αλλά και να αυξηθεί η πίεση για ακριβείς δηλώσεις και ουσιαστικό έλεγχο», σημειώνει.

Μπορείτε να δείτε τα πάντα σχετικά με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών από το 2016 κι έπειτα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του Wealth Observer, πατώντας εδώ.