Στο φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη δημόσια Παιδεία επιτέθηκε η αστυνομία έξω από τη Βουλή, το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Ads

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να  σπάσουν  το φράγμα από τις κλούβες των ΜΑΤ στη λεωφόρο Β. Σοφίας. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις, με τους φοιτητές να ανασυντάσσονται στην Πανεπιστημίου. 

Οι φοιτητές, που πραγματοποιούν καταληψεις σε δεκάδες σχολές, καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τον νέο νόμο – πλαίσιο για τα ανώτατα ιδρύματα, να επανέλθει η ρύθμιση για το ακαδημαϊκό άσυλο στο καθεστώς προ των ψηφισθέντων -τον περασμένο Αύγουστο- αλλαγών στη σχετική διάταξη (Άρθρο 64 – Νόμος 4623/2019), καθώς και να αποσυρθούν οι επιμέρους διατάξεις για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υγείας, και υπονομεύουν τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος της ιδιωτικής.

Μεταξύ άλλων τάσσονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις πανεπιστημίων, διαγραφές φοιτητών στα ν+2 έτη σπουδών, στα συμβούλια ιδρύματος – αυτονόμηση των ιδρυμάτων, στην κατάργηση ασύλου, στη μείωση εισαχθέντων, στον ορισμό της βάσης του 10 για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, στη σύμπλευση των πανεπιστημίων με την αγορά και εν γένει στο νέο νόμο – πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Ads

Διαβάστε επίσης:

image