«Η κυβέρνηση με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, κατήργησε και τα θετικά αντίμετρα για τη μεσαία τάξη», υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε χθες στο στούντιο της ΕΡΤ αντιμέτωπη με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, αναπαράγοντας έτσι τα fake news που διακινούν εδώ και μέρες ΜΜΕ φίλα προσκείμενα προς τη ΝΔ.

Ads

Το αφήγημα της ΝΔ περί κυβερνητικού πλήγματος στην μεσαία τάξη, εστιάζει στην τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και ειδικότερα στην κατάργηση των αντίμετρων του 2017, που προβλέπονταν σε αυτή. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε σε αυτόν τον ισχυρισμό αν και έχει διαψευστεί στην πράξη. 

Συγκεκριμένα με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, που θα εφαρμοζόταν το 2019, τυπικά καταργήθηκαν και τα θετικά αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί το 2017 για να εφαρμοστούν ως αντιστάθισμα την ίδια περίοδο, δηλαδή το 2019. Η ΝΔ όμως σκοπίμως «ξεχνάει» ότι τα συγκεκριμένα αντίμετρα έχουν αντικατασταθεί πλέον από τα θετικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και εξαγγελθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Πρόκειται δηλαδή για μια άνευ ουσίας κίνηση, καθώς η πορεία της ελληνικής οικονομίας επέτρεψε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τα «αντίμετρα» πριν από το 2019 και χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου. Άρα οι διατάξεις που είχαν ψηφιστεί το 2017 δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. 

Για του λόγου το αληθές, ήδη εφαρμόζεται η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019 και μάλιστα η τελική μείωση σε βάθος τριετίας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στη διάταξη για τα αντίμετρα και θα φτάσει το 4% με τη συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις να μειώνεται από το 29% το 2018 στο 25% το 2022. Επίσης, ήδη εφαρμόζεται από το 2019 η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020 και μάλιστα μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα.

Ads

Επιπλέον, ήδη από το 2018 εφαρμόζονται αντίμετρα που προβλέπονταν να εκκινήσουν από το 2019 και μάλιστα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων όπως η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης, ήδη από 1.1.2019 εφαρμόζεται το μέτρο της επιδότησης ενοικίου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, η ενίσχυση Ειδικής Αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν τις ευρωεκλογές τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω.