Η κυβερνητική τροπολογία που καταργεί την ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου κατατέθηκε ήδη στην Βουλή και από αύριο θα αποτελεί νόμο του κράτους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι γλυτώνουν ένα πρόσθετο «χαράτσι» συνολικού ύψους 1,92 δις ευρώ για το 2020. Στην τροπολογία αναφέρεται η κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 10,11,12 και 13 του «ν. 4472/2017» για τη μείωση του αφορολόγητου. Τυπικά καταργούνται και τα αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί το 2017, τα οποία όμως έχουν αντικατασταθεί από τα θετικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και εξαγγελθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από τα μνημόνια. 

Ads

Κατά την αντιπολίτευση, η κατάργηση των θετικών αντίμετρων του 2017 συνιστά και «νέο χτύπημα» στην μεσαία τάξη καθώς τα περισσότερα από τα εν λόγω μέτρα κινούντο στην κατεύθυνση φορολογικής ελάφρυνσης των μεσαίων εισοδημάτων. Κατά την κυβέρνηση ωστόσο το εν λόγω «χτύπημα» δεν είναι παρά ένας ακόμη μύθος που τροφοδοτεί για προεκλογικούς λόγους η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης. «Εκείνο που αλλάζει είναι το μίγμα» επεσήμανε στο Τvxs.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξηγώντας: «Οι τελικές ελαφρύνσεις θα είναι κατά τι μικρότερες σε συγκεκριμένες κατηγορίες φόρων, αλλά συνολικά τα μέτρα που ήδη εξαγγείλαμε στο Ζάππειο καθώς κι εκείνα που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για το 2020 παράγουν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα υπέρ των μεσαίων στρωμάτων».

Πηγές του Μαξίμου επίσης τόνισαν πως «η όλη συζήτηση περί κατάργησης και των αντιμέτρων είναι περί όνου σκιάς». Και αυτό διότι «η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται». Μεταξύ αυτών των θετικών μέτρων είναι η σταδιακή μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας – για φέτος έχει πέσει στο 28%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ενοικίου,  η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, και η ενίσχυση ειδικής αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι μέσω μόνιμων προσλήψεων.

Για όσα από τα αντίμετρα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ, την μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, καθώς και την περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση, ακόμα 20%, στον ΕΝΦΙΑ. «Επομένως», τονίζουν οι ίδιες πηγές, «η δήθεν κατάργηση των αντιμέτρων μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που επικαλούνται δήθεν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».

Ads

Λογιστικά πάντως, και με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα φαίνεται να ανοίγει ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020. Πρόκειται για το αρνητικό ισοζύγιο που προκύπτει καθώς από την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου καταγράφεται απώλεια εσόδων  1,92 δισ. ευρώ, ενώ από την κατάργηση των αντιμέτρων αυξάνονται τα έσοδα κατά 1,454 δισ. ευρώ.