Έγγραφα του FBI  που καταρρίπτουν τη θεωρία της «σκευωρίας» αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκαν την τρίτη μέρα της κατάθεσης Αγγελή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση, «ανεβάζοντας» το πολιτικό θερμόμετρο. Νωρίτερα ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής αναφέρθηκε και σε δύο «ύποπτους» θανάτους.

Ads

Πότε  και πώς ερευνήθηκαν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων

Σε κρίσιμο σημείο της κατάθεσης ο Ι. Αγγελής σημειώνει: «Κανείς δεν αποκλείει ευθύνες πολιτικών αλλά το ζήτημα είναι πως διερευνήθηκαν. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό;» με το βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μπιάγκη, να διαφωνεί. «Τότε, με βάση τα στοιχεία που είχα εν γνώσει μου (το έγγραφο του FBI είναι Αύγουστος του 2017) δεν προέκυπταν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αν προκύπτουν νέα στοιχεία τώρα τότε είναι ερευνητέες οι ευθύνες», συνέχισε ο Αγγελής. Υπενθυμίζεται πως ο Αγγελής παραδέχτηκε κατά την κατάθεσή του τις προηγούμενες ημέρες πως αρνήθηκε να παραλάβει από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για ύποπτο λογαριασμό πολιτικού προσώπου στην Ελβετία, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis και όπως αποκάλυψε πρόκειται για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Έντονη ήταν μια στιχομυθία του Αγγελή με το Ραγκούση, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν γυρίσατε από τη Βιέννη γιατί δεν ενημερώσατε την Πρόεδρο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κα Ζαΐρη για τις πληροφορίες που είχατε για το λογαριασμό του πολιτικού προσώπου; Θυμίζω ότι είστε και αναπληρωτής πρόεδρος στην Αρχή αυτή». «Δεν ξέρω, μάλλον θα το ξέχασα», απάντησε ο Αγγελής προκαλώντας αίσθηση. 

Οι αναφορές του στα στοιχεία που υπήρχαν τον Αύγουστο του 2017, προκάλεσαν ερωτήματα από την αντιπολίτευση με τη Δ. Αυγέρη να συγκρίνει τον διαφορετικό τρόπο χειρισμού των στοιχείων που έφτασαν στον ίδιο και στην Ε. Τουλουπάκη μερικούς μήνες αργότερα. Σύμφωνα με το επίσημο αντίγραφο εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών/ Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018 το οποίο κατατέθηκε στην προανακριτική και αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό από τον Αγγελή, αναφέρονται τα εξής:

Ads

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 , ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Ο Φρουζής παρακολουθούσε συναντήσεις εβδομαδιαίας πρόσβασης στην αγορά που καθόριζαν την καμπάνια. Ο Φρουζής συμβούλευε ώστε το τμήμα να καθορίζει, προϋπολογίζει και καθορίζει την καμπάνια.  Ο GS έδωσε την τελική έγκριση για την καμπάνια. Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χανόντουσαν ) για την Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια».

image

image

image

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνεται η εμπλοκή τους

Καθώς το έγγραφο  καταρρίπτει για άλλη μια φορά το σενάριο της «σκευωρίας» και επιβεβαιώνει την εμπλοκή των πρώην Υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,  κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο Tvxs.gr: «Μετά τις χτεσινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθετε χρήματα σε λογαριασμό του γιου του στην Αμερική μέσω τροφοδότη λογαριασμού στην Ελβετία, στοιχεία που όπως ο ίδιος ο κ. Αγγελής αποκάλυψε, του τα έδωσε το FBI στη συνάντηση που είχαν με τους εισαγγελείς διαφθοράς στην Βιέννη Δεκέμβριο του 2018, αλλά και μετά την σημερινή δήλωση του κ. Αγγελή ότι δύο φόνοι πιθανότατα σχετίζονται με τη δήθεν σκευωρία Novartis, αναμέναμε τον αντιπερισπασμό.

Έτσι σήμερα παρουσιάστηκε ένα έγγραφο του Αυγούστου του 2017 το οποίο η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έκαναν σημαία ισχυριζόμενοι ότι καταρρέει η δήθεν σκευωρία περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για κακή τους τύχη όμως η έρευνα συνεχίστηκε και μετά τον Αύγουστο του 2017 και όπως ενημερωθήκαμε από επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγο στην προανακριτική επιβεβαιώνεται η εμπλοκή πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ στο σκάνδαλο Novartis, έγγραφο το οποίο πριν λίγο ο κ. Αγγελής δεν αμφισβήτησε και μάλιστα συμπλήρωσε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο».

Τα έγγραφα του 2017

Τα επίμαχα έγγραφα του FBI, με ημερομηνία 1η Αυγούστου του 2017, που παρουσιάστηκαν αρχικά από τον Ιωάννη Αγγελή αναφέρονται στη διερεύνηση συναλλαγής του ελληνικού δημοσίου με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες, με στελέχη της Novartis και γιατρούς. Το ονόματα που αναφέρονται είναι του Νίκου Μανιαδάκη και του Κωνσταντίνου Φρουζή. Ο Φρουζής ερωτάται και για τον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Λυντζέρη, αλλά και για την Χρυσάνθη Φαρμάκη, τον Λόντο Διαμαντίδη, τον Νικόλαο Μανιά και τον Νικόλαο Τσενεκίδη. Στο ίδιο έγγραφο κατονομάζονται οι εκδοτες Νίκος Χατζηνικολάου και Μανώλης Βουλκίδης ως δύο πρόσωπα που διευκόλυναν τα ραντεβού και τις επαφές που είχε ο Κωνσταντίνος Φρουζής με την τότε κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση από την Novartis στις διαφημιστικές δαπάνες. Στο έγγραφο αναφέρεται  επίσης και η «μεθοδολογία» δωροδοκίας γιατρών.

image

image

image

image

Αναφορά σε δύο θανάτους

Εξάλλου, συζητήσεις προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου του για τους θανάτους του Μαυρίκου και ενός άλλου μάρτυρα, που σχετίζονται με την υπόθεση novartis.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, που σκοτώθηκε το 2016 όταν το τζιπ που οδηγούσε ανεφλέγη ανεξήγητα στην Αττική Οδό, έχει κατονομαστεί από προστατευόμενους μάρτυρες ως ένας από τους ανθρώπους που αναλάμβαναν να «ξεπλένουν» βρόμικο χρήμα στο πλαίσιο του σκανδάλου novartis. Ως προς το «ντελιβερά», πρόκειται για το Γιώργο Χατζηδάκη, που θεωρείται ότι ενεπλάκη άθελά του σε υποθέσεις μεταφοράς μαύρου χρήματος ως οδηγός του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου, που σκοτώθηκε σε αντίστοιχα περίεργο ατύχημα, όταν η μοτοσικλέτα BMW, την οποία οδηγούσε, ανεφλέγη ανεξήγητα στην παραλιακή το 2010.
 
Η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη και ο πράκτορας του FBI

Τέλος σε άλλο σημείο της τρίτης μέρας της κατάθεσης Αγγελή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Μπούγας ανέφερε προς τον εισαγγελέα: «Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του σήμερα στην ιστοσελίδα enikos διαψεύδει το διάλογο που μας είπατε ότι έγινε μεταξύ του ιδίου και του Αμερικανού πρέσβη κ. Πάιατ. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;». «Αν ο πράκτορας του FBI στην Αθήνα μου τα μετέφερε ψευδώς τότε και εγώ σας μετέφερα ψευδώς το διάλογο αυτό», απάντησε ο Αγγελής. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη η οποία αναφέρει: «Καταλαβαίνετε κ. Αγγελή ότι με την επιπολαιότητά σας μπορείτε να δημιουργήσετε μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο; Είναι δυνατόν να μεταφέρετε το διάλογο ενός Έλληνα Υπουργού και ενός Αμερικανού Πρέσβη χωρίς να γνωρίζετε αν αυτός είναι αληθινός;». Ο Ι. Αγγελής παρέμεινε σιωπηλός.