Kατά τον Γενικό Γραμματέα του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο των γερμανών σοσιαλδημοκρατών «είναι ένα σοβαρό μήνυμα». «Η Ευρώπη», είπε ο κ. Κλίνγκμπάιλ, «αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Οι επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι οι πιο δύσκολες. Λαϊκιστές και προπαγανδιστές του μίσους προσπαθούν να διχάσουν την Ευρώπη. Σε αυτή την κατάσταση οι αριστερές δυνάμεις έρχονται πιο κοντά. Γι αυτόν το λόγο έχουμε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, αλλά θέλουμε όμως να οικοδομήσουμε μαζί την Ευρώπη και για αυτό είναι καλό που βρίσκεται εδώ.»

Ads

Κατά τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρο Παπαθεοδώρου η παρουσία Τσίπρα στο Βερολίνο ήταν απλώς «συνεδριακός τουρισμός». Και, κατά το επίσημο Κίνημα Αλλαγής, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο συνέδριο του SPD απλώς και μόνον για να επιβεβαιώσει ότι «έκανε την “kolotumba” του 2015 με καθαρό μυαλό».

Η απόσταση που χωρίζει το ΚΙΝΑΛ από την ευρωπαϊκή του «οικογένεια», την σοσιαλδημοκρατία, είναι προφανής. Και διευρύνεται με ρυθμούς αντιστρόφως ανάλογους από εκείνους της σύγκλισης ευρωπαίων σοσιαλιστών και αριστεράς. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η τάση κι αυτή η επιλογή έχει αντίκρυσμα και στην βάση των ψηφοφόρων της εγχώριας κεντροαριστεράς – ψηφοφόρων προερχόμενων, στην συντριπτική πλειοψηφία τους από το παλαιό κραταιό ΠΑΣΟΚ.

Είναι ένα ερώτημα που αποφεύγει επίμονα να αντιμετωπίσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Και, μάλλον, δεν πρόκειται να επιχειρήσει να το απαντήσει ούτε στην σημερινή εκδήλωση των πρώτων «γενεθλίων» του ΚΙΝΑΛ στο Σπόρτινγκ. Η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη παραμένει εστιασμένη στο «δόγμα» των (αν)ισων αποστάσεων και οι πληροφορίες θέλουν την Φώφη Γεννηματά να επιμένει και στην αποψινή εκδήλωση στο μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ «δεν θα γίνει συμπλήρωμα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ». Και πως η πολιτική των συνεργασιών θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, με βάση την ετυμηγορία της κάλπης και τις δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων.

Ads

Σε ό,τι αφορά, δε, την κριτική περί αναντιστοιχίας της πορείας του ΚΙΝΑΛ με την «αριστερή στροφή» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τα στελέχη του κόμματος την απορρίπτουν με αιχμές τόσο προς το Μαξίμου όσο και προς το Βερολίνο. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι fake αριστερός», λέει παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, για να επαναλάβει την γνωστή θέση περί «λαϊκιστών, που «συγκυβερνούν με το εθνικιστικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ», και θυμήθηκαν όψιμα και για «ψηφοθηρικούς λόγους» την κεντροαριστερά. Οσο για τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι «το SPD χειροκροτεί τον δήθεν αριστερό Τσίπρα και συγκυβερνά με τους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους χριστιανοκοινωνιστές του Ζέερχοφερ».

Η επιχειρηματολογία αυτή, ωστόσο, δεν δείχνει μέχρι στιγμής να παράγει πολιτικό αποτέλεσμα υπέρ του ΚΙΝΑΛ. Έναν χρόνο μετά την δημιουργία του, ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς συρρικνώνεται αντί να διευρύνεται, το Ποτάμι αποχώρησε και άφησε το όλο εγχείρημα να περιορίζεται στα στενά όρια του παλαιού ΠΑΣΟΚ, και τα ποσοστά του Κινήματος στις δημοσκοπήσεις απέχουν μακράν από τα φιλόδοξα διψήφια νούμερα που στόχευσε κατά την ίδρυσή του.

Ενώπιον αυτής της εικόνας, το Μαξίμου δείχνει καθαρά ότι σκοπεύει να εντείνει την πίεση προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στοχεύοντας απ’ ευθείας στην βάση του. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε από το Βερολίνο ότι η σύγκλιση «θα έρθει από κάτω», ενώ το πλήρες μήνυμα έστειλε χθες με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η ακραία αντιΣύριζα εμμονή της Φώφης Γεννηματά», έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση των Ευρωσοσιαλιστών και Πρασίνων, αλλά και με την ισχυρή αντιδεξιά, αντινεοφιλελεύθερη και αντιμητσοτακική συνείδηση στη βάση του ΚΙΝΑΛ. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει, τόσο το καλύτερο και για την ίδια».

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει κλιμάκωση αυτής της τακτικής όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, και ένα από τα βασικά όπλα του θα είναι οι συμμαχίες με υποψηφίους προερχόμενους από την κεντροαριστερά στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Η δε στρατηγική στόχευση δεν αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές αλλά οι μεθεπόμενες – με κρίσιμο δεδομένο ότι αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική και ότι στην κυβέρνηση θεωρούν απίθανη την αυτοδυναμία Μητσοτάκη…