Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, επεισοδιακή ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης είχε απειλήσει με πειθαρχικά μέτρα όσους δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ads

Ο Στέφανος Κασσελάκης συμμετείχε στη συνεδρίαση με Skype από τις Βρυξέλλες και όπως η σύντομη ιστορία του έχει δείξει, επιλέγει να κάνει τις πιο επιθετικές κινήσεις του (διαγραφή τριών στελεχών, εξαγγελία δημοψηφίσματος κλπ) από μακριά. Η στάση του ήταν επιθετική από την αρχή και όταν ρωτήθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση για την αυριανή ψηφοφορία για τον γάμο ομοφύλων, απείλησε με πειθαρχικά μέτρα όσους διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή.

Διαβάστε επίσης: Στέφανος Κασσελάκης / Θα υποστούν συνέπειες όσοι απόσχουν ή καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Εχθροπραξίες για το Συνέδριο και επιλογή ρήξης με Πολάκη

Παρατηρητές των εξελίξεων, εκτιμούν ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με τον Παύλο Πολάκη, παρότι ο τελευταίος είχε εμμέσως διαμηνύσει ότι επιδιώκει έναν συμβιβασμό. Λένε ότι ο κ. Κασσελάκης θεωρεί ότι το προφίλ του «αψύ Κρητικού» βλάπτει το κόμμα και τα ανοίγματα που θέλει να κάνει στους κεντροαριστερούς, μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Ads

Η μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκλήθηκε όμως από την επιθετική στάση του κ. Κασσελάκη, στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον τρόπο εκλογής των συντονιστικών και Νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος: απείλησε ξανά με προσφυγή στη βάση και εσωκομματικό δημοψήφισμα, που θα αποφασίσει για τον τρόπο εκλογής.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ / Προβληματισμός από τις οργανωτικές αρρυθμίες και γκρίνια για τον απρόβλεπτο Κασσελάκη

Τελικώς ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να επιβάλει την εισήγησή του για τη μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών για μετά το Συνέδριο. Στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η πλειοψηφία υποστήριζε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το κόμμα σε συνέδριο χωρίς φρέσκιες εκλογές στη βάση, που θα έδιναν αέρα ανανέωσης και θα κάλυπταν σημαντικά κενά μετά τη διάσπαση.

Η μάχη για τον έλεγχο του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές.

Η διαμάχη εδώ είναι για τον έλεγχο του κόμματος. Με πρόσχημα την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κ. Κασσελάκης θέλει να μεταθέσει τις εσωκομματικές εκλογές, προβλέποντας ότι οι δυνάμεις του Νίκου Παππά θα κυριαρχούσαν ελέγχοντας όλο τον μηχανισμό. Εκτιμά ότι σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές, ένας τέτοιος αρνητικός συσχετισμός θα οδηγούσε στην εύκολη εκπαραθύρωσή του. Με πρόσχημα τη δημοκρατία, οι αντίπαλοί του με επικεφαλής τον κ. Παππά θέλουν το αντίθετο, ακριβώς για να ελέγχουν τις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης: Κούλογλου / Έξυπνη κίνηση Κασσελάκη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καζάνι που βράζει

Η αποχώρηση της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Αλέκου Φλαμπουράρη δε, θεωρείται ότι εκφράζει και τη δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις.

Πολιτικοί και εσωκομματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι εντάσεις και η μάχη για τον έλεγχο του κόμματος θα κορυφωθούν τις, λιγότερο από δέκα, μέρες που απομένουν μέχρι το Συνέδριο.