Ως μια ευκαιρία προκείμενου να απεγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το κλίμα βαθιάς εσωστρέφειας, στην οποία σταθερά δείχνει να βυθίζεται, βλέπουν αρκετοί στην Κουμουνδούρου τον επερχόμενο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ads

Κι αυτό παρά το γεγονός πως ελάχιστοι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσουν την μάχη της δεύτερης Κυριακής αλλά και την παραφιλολογία που δημιούργησε η «εκτός γραμμής» δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη για στήριξη των «ανταρτών» της ΝΔ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σε κάποιες από τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής θα μετρηθεί η δυναμική του προοδευτικού μετώπου απέναντι στην διαφαινόμενη κυριαρχία της ΝΔ.

Η «σύγκλιση» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Δεν είναι τυχαίο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε -τόσο μέσω του Κώστα Ζαχαριάδη όσο και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη– να παρέχει στήριξη στον -στηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ- Χάρη Δούκα ενόψει της αναμέτρησης του δεύτερου γύρου για τον δήμο Αθηναίων απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Ads

Είναι σαφές ότι ενδεχόμενη ανατροπή στις κάλπες της Κυριακής -με δεδομένο τον πολιτικό χαρακτήρα που είχε ανέκαθεν η μάχη της Αθήνας- θα διαμορφώσει νέα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική της Κεντροαριστεράς, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο πλήγμα για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κάτι ανάλογο φαίνεται και όσον αφορά τον δεύτερο των περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία, όπου θα αναμετρηθούν ο «γαλάζιος» Κώστας Αγοραστός με τον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της» -επιστρατεύοντας ακόμη και εκβιασμούς απέναντι στους πλημμυροπαθείς ψηφοφόρους– προκειμένου να επιτύχει την επανεκλογή του «εκλεκτού» της, γνωρίζοντας καλά πως σε περίπτωσης ήττας του θα υπάρχει σοβαρή απώλεια «πολιτικών εντυπώσεων».

Αναμέτρηση με πολιτικό συμβολισμό θα υπάρξει και στην Βόρεια Ελλάδα, στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή έμμεση στήριξη εκ μέρους του Σωκράτη Φάμελλου, στις υποψηφιότητες των -στηριζόμενων από το ΠΑΣΟΚ- Στέλιου Αγγελούδη και Χρύσας Αράπογλου απέναντι στους νυν δημάρχους, Κωνσταντίνο Ζέρβα και Γιάννη Δαρδαμανέλη αντίστοιχα. Η αναφορά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην «ανάγκη αλλαγής στις διοικήσεις αυτών των δήμων» καταδεικνύει και την κατεύθυνση που δίνει η Κουμουδούρου σε αυτές τις αναμετρήσεις.

Οι «μάχες» Ρούσσου και Καφατσάκη σε Χαλάνδρι και Ζωγράφου

Από εκεί και πέρα, στην Κουμουνδούρου προσβλέπουν στην επανεκλογή του Σίμου Ρούσσου -έχει την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ- στον δήμο Χαλανδρίου, καθώς στον πρώτο γύρο είχε αξιοσημείωτη διαφορά απέναντι στην υποψήφια της ΝΔ, Χρύσα Αγαπητού. Διαβλέπουν μάλιστα έντονο εκνευρισμό σε μερίδα του «γαλάζιου» στρατοπέδου, κάτι που διαφάνηκε και από τις απειλές του Άδωνι Γεωργιάδη περί απώλειας του νέου ΕΣΠΑ για τον δήμο Χαλανδρίου σε περίπτωση επανεκλογής Ρούσσου.

Μάχη για την εκλογή της αναμένεται να δώσει στον δήμο Ζωγράφου η Τίνα Καφατσάκη παρά το γεγονός πως στον πρώτο γύρο βρέθηκε περίπου εννιά μονάδες πίσω από τον «γαλάζιο« νυν δήμαρχο, Βασίλη Θώδα.

Η «ιδιαίτερη» περίπτωση της Πάτρας και του Κώστα Πελετίδη

Τέλος, ιδιαίτερη περίπτωση δείχνει να αποτελεί η Πάτρα, όπου ο -προερχόμενος από το ΚΚΕ- νυν δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, θα δώσει μάχη απέναντι στον -στηριζόμενο από τη ΝΔ- Κωνσταντίνο Σβόλη, με την αναμέτρηση να πιθανολογείται πως θα κριθεί στο «νήμα».

Από τη μεριά του πάντως, ο Βασίλης Αϊβαλής, ο οποίος ήρθε στην τρίτη θέση έχοντας την επίσημη στήριξη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να πάρει σαφή θέση, σημειώνοντας σε δήλωσή του πως «το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών καταδεικνύει τον έντονο προβληματισμό της πλειοψηφίας των δημοτών απέναντι στις πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα για την κατάσταση που βρίσκεται η πόλη, δίνοντας όμως ταυτόχρονα μια πεντακάθαρη πρωτιά στην πρώτη παράταξη».

Από την άλλη, πολύ πιο ξεκάθαρος ήταν σε ανάρτησή του προ ολίγων ημερών το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, στην οποία ανέφερε: «Την Κυριακή θα πάρω το αμάξι, θα πάω στην Πάτρα και θα ψηφίσω τον υποψήφιο δήμαρχο με το ΚΚΕ, Κώστα Πελετίδη».

Σημειώνεται πάντως πως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκείται οξεία κριτική για τη γραμμή του ΚΚΕ για «λευκό ή άκυρο» στον δεύτερο γύρο στις αυτοδιοικητικών εκλογών, ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αναμετρήσεις υποψηφίων του ευρύτερου προοδευτικού μετώπου με υποψηφίους της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.